Büyükşehir'den Teftiş Kurulu raporu: Hilton'a arsa karşılığı ortak olunmuş

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, Hilton Otel raporunda Büyükşehir Belediyesinin, otelin kurucu ortağı olduğu gerçeği belgelendi


Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ-İzmir Hilton Otelinin 16 Ekim 2020 tarihinde kapılarını kapatacağını açıklamasıyla birlikte başlayan tartışma günden güne başka bir boyut alıyor. Hilton Otelinin durumuna ilişkin Avukat Senih Özay’ın, İzmir Valiliğinin cevaplaması amacıyla yolladığı dilekçeye, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi “Ticari Sır” diyerek cevap vermişti. Bu süreç devem ederken, Senih Özay’ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına yaptığı, 23 Eylül’de Bilgi Edinme Başvurusuna, İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulundan 12 Ekim tarihinde yanıt verildi.

Özay’ın başvurusuna verilen yanıtta, Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 5. Maddesine atıfta bulunularak, “Mükellefler, belirli bir süre saklayacakları arşiv malzemesi veya arşivlik malzeme için kurum arşivi kurulur” denilerek, evrakların imha edildiği savunusuna başvurulmuş. Teftiş Kurulu yazısında, “Kurumun elinde bulunan Arşivlik Malzeme birimlerin arşivlerinde, 1-5 yıl süre ile arşiv malzemesi ise kurum arşivlerinde 10-14 yıl süre saklanır” hükmü hatırlatılmış. Özay’ın dilekçesine “Herhangi bir belgeye ulaşılamamıştır” denmiş olsa da Teftiş Kurulu cevabi yazısının ekine 11 Ocak 2001 tarih ve 12/636 sayılı önemli bir rapor eklemiş.

Uzun zamandır süren Hilton Otelli tartışması
İçişleri Bakanlığına, kimliği belirsiz bir vatandaş tarafından 25 Ekim 2000 tarihli bir ihbar dilekçesi verildi. İhbar dilekçesinde yer alan iddialar üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya gerekçe olan dilekçede, “İzmir Hilton Oteli arsasının dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura tarafından Semra Özal’ın tavsiyesi üzerine inşaat şirketine bedava denilecek şekilde adeta hibe olarak verildiği” belirtilir. İhbar dilekçesinde adı geçen Semra Özal, 1983-1989 yılları arasında Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yapmış, Turgut Özal’ın eşidir. Burhan Özfatura ise ANAP’lı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. Özfatura, yıllar sonra yaptığı açıklamayla, “Hilton Otelini düzlüğe biz çıkardık” demişti. Özfatura yaptığı açıklamada, “Hilton Otelini yöneten şirketin yönetim ve denetiminde belediyenin üyeleri var” diyerek topu bu üyelere atıyor.

Biz yine 11 Ocak 2001 tarihli rapora dönersek, yapılan incelemenin neticesinde şu sonuca ulaşılıyor. İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait arsaya 4 milyon 200 bin TL rayiç değer biçildi.

Gönderilen cevabi dilekçenin bu bölümü “Hilton Otel Arsası Talan Hikayesi”nin kanıtı niteliğinde. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla, Hilton İnternatinol Co, Hilton Enternasyonal Otelcilik A.Ş., General Dynamics Corporation, Günal İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., Mehmet Nazif Günal ve Shaker Holdings S.A. tarafından ana sözleşmesi 02 Ekim 1987 tarihinde İzmir Enternasyonal Otelcilik AŞ’nin kuruluşu onandı.
İzmir Hilton Oteli ile ilgili Avukat Senih Özay’ın başından beri savunduğu “Talan Hikayesi” burada başlamış olur. İzmir Büyükşehir Belediyesi 1987 yılında İzmir Enternasyonal Otelcilik AŞ’ye söz konusu arsayı “ayni” olarak vererek ortaklık tesis etmiş olundu.

Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 11 Ocak 2001 tarihli raporu Belediyenin ortaklığını onayladı
Şirketin kuruluşunun üzerinden 3 yıl geçmeden şirket 23,5 sermaye artırımına girmiş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yapacağı hizmetler karşılığında, Belediyenin şirket sermayesindeki payı yüzde 23,5 olarak korundu. Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 11 Ocak 2001 tarihli raporu Belediyenin ortaklığı tartışmalarına net biçimde son noktayı koydu. Raporun son bölümünde, “bedava” denilecek kadar bir bedelle verildiği iddiasının doğru olmadığı belirtilmiş olsa da, ‘ayni’ sermaye ile kurucu ortağı olduğu gerçeği belgelenmiş oldu.

Gelen cevaba ek 2001 yılına ait raporun verilmesine tepki gösteren Senih Özay, “19 yıl önceki rapor neden gönderildi. Bu yıllar arasında hiç mi başka rapor düzenlenmedi” diyerek İçişleri Bakanlığından yeni raporlar isteyeceğini ifade etti. Özay gazetemiz aracılıyla Mali Müşavirler ve İnşaat Mühendisleri Odalarını göreve çağırarak, 1987 yılında 4 milyon 200 bin TL olan büyükşehir belediyesinin arsası bugünkü rayiç değerinin hesaplanmasını istedi.

izmir büyükşehir belediyesi hilton oteli teftiş kurulu raporu