Büyükşehir İzmir'in Çernobili için harekete geçti!

TAKİP ET

'İzmir'in Çernobili' olarak bilinen, nükleer atıkların bulunduğu Gaziemir'deki eski kurşun ve döküm fabrikası alanının için harekete geçti. Büyükşehir, bölgenin halk sağlığına etkileri ve nükleer atıkların kentin tamamına ilişkin etkilerini saptamak için kritik bir bilimsel çalışma yapılmasını öngörüyor.

İzmir Gaziemir’de eski kurşun ve döküm fabrikası için bölge halkı yıllardır mücadele veriyor. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın da sık sık gündeme getirdiği tehlike hakkında önemli bir gelişme yaşandı.

Büyükşehir Belediyesi bölgedeki kirliliğin tespiti, halk sağlığına etkileri ve nükleer atıkların kentin tamamına ilişkin etkilerini saptamak için kolları sıvadı. Komisyonlardan oy birliği ile geçerek meclis gündemine gelen madde kritik bir bilimsel çalışma yapılmasını öngörüyor. 

İlgili maddede, “2. İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir Emrez Mahallesindeki arazide radyasyon cihazı ile geçtiğimiz aylarda yapılan ölçümlerde normal değerin 7291 katı radyasyon tespit edilmiş olup, söz konusu alanda bulunan nükleer atıklar sadece Gaziemir’i değil, tüm İzmir’i tehdit ettiğinden Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde bölgenin toprak, hava ve su kirliliğinin tespiti için bilimsel bir çalışma yapılması ayrıca söz konusu nükleer atıkların İzmir’in tamamına ilişkin etkilerinin tespit edilmesi ve yine halk sağlığına ilişkin etkilerinin raporlanması amacıyla bilimsel çalışmalar yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; İmar ve  Bayındırlık Komisyonunca “Karar alınmasına yer olmadığının” oybirliği ile uygun bulunduğuna, Çevre ve Sağlık – Deprem ve Afet Komisyonlarınca “Söz konusu alanın özel mülkiyet olması sebebiyle, hukuksal boyutu değerlendirildikten sonra yapılmasının” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor” ifadelerine yer verildi. 

gaziemir belediyesi izmir büyükşehir belediyesi izmir çernobil çevre sağlık