Büyükşehir Meclisi'nde '90 dakika' gerilimi

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde '90 dakika' tartışması yaşandı. AKP Grubu'ndan gelen ilk aktarmanın ücretsiz diğerlerinin ücretli olması önerisi mecliste reddedildi. CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise ESHOT'un aylık 46 milyon TL zararı olduğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclisinin son oturumu İzmir Kültürpark 1 No’lu Hol’de yapıldı. Meclise Tunç Soyer’in yokluğunda CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı. Geçtiğimiz hafta Tunç Soyer’in talimatı sonrası tüzükte bulunan madde sonrası gündem dışı konuşlar kısmında konuşmak isteyenleri yazılı dilekçe ile başvurması istenmişti.

Son Meclis’te bu tartışmalarla başladı. Meclis başlangıcında usul hakkında söz alan AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal,  Meclis Başkanı Özuslu’ya 18 aydır hukuksuzluk mu yapıldı diye sordu. Kendilerinin İzmir’in gündemini meclise taşıdığını ifade eden Hızal sözlerine şöyle devam etti: “Yeni usul tartışması niyetinde değiliz ancak bir önceki oturumda dile getirmiştik. İzmir Büyükşehir meclisi 150 yıllık ve belli teamüllerle bu güne gelmiş bir meclis Bu güne kadar hiç uygulanmamış uygulamalarda bahsediyorsunuz. Gündem dışı konuşmalardan bahsediyorsunuz. Belediye başkanımız Tunç Soyer, her zaman yasaların hukuki olmadığını söylemişti. Yönetmelikler yasalar elbette ki belediyenin yönetilmesi hem de meclisin yönetilmesi konusunda ışık. Ancak bazen, buradaki bütün meclis üyeleri olarak inisiyatif kullanarak yönetmeliklerin dışında hareket etmiş olmuşuzdur. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilk 9 sonra 14 sonra ise 30 ilçeye çıktığı konusunda bir savunma yaptınız. Şimdi siz burada çıkan birkaç tartışmadan dolayı böyle bir uygulamayı ortaya koyarsanız. Koymak istediğiniz demokratik uygulamadan sapmış olursunuz. Bugüne kadar nasıl bir uygulama devem etiyse bundan sonrada böyle bir uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Süre konusunda bazı aşımların olabileceğini söylüyoruz. Biz İzmir’in gündemini tartışıyoruz. Size bir vizyondan bahsediyoruz. Gelin el birliği ile çalışarak düzeltelim. Hiçbir zaman meclisi kilitlemek gibi bir niyetimiz olmadı. Her zaman meclisin önünü açmak için çaba gösterdik. O yüzden teamüller neyi gösteriyorsa onu yapmak istiyoruz.”

YAZII BİR KURAR VARSA BİZ ONA BAĞLIYIZ


BİR SÜRE DÜŞÜNELİM

Özgür Hızal’ın ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise meclisin huzuru için böyle bir karara gerek olduğunu söyledi. Kökkılınç “Biz diğer meclislerde de bu konuyu tartıştık. Görüyoruz ki çoğu zaman bu konulardan dolayı tartışmalar çıkıyor ve seviye aşağı düşüyor. Yazılı bir kural varsa biz önce ona bağlıyız. Biz İBB meclis çalışma yönetmeliğinin uygulanmasını istiyoruz. Meclis barışı, meclis huzuru için” diye konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise bu önerinin ertelenmesi gerektiğini söyledi. Sevinç “Bugüne kadar meclisimizde gündem dışı konularda değişik konularda meclis üyesi arkadaşlarımız düşünceleri dile getirildi. Bazen de üzüldük tabi. Dileğimiz bunların artık böyle olmaması. Meclis tüzüğü gereği yazılı önerge istiyorsunuz. Ancak bunu bir süre düşünelim ve erteleyelim diye düşünüyoruz” dedi.