Büyükşehir Meclisi'nde AKP'den skandal açıklama! Büyükyıldız "Kadınlara seçme ve seçilme hakkını AKP verdi"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyes Şubat ayı olan meclisinin 3'üncü oturumu , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başkanlığında gerleştirildi.

Oktay Güçtekin / İzmir Büyükşehir Belediyes Şubat ayı olan meclisinin 3’üncü oturumu , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında gerleştirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisinin son oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Tolantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Başkanlık yaptı. Meclise ise AKP meclis üyesi Dilek Büyükyıldız’ın açıklamaları damga vurdu. Söz alan Büyükyıldız, seçme ve seçilme hakkının kadınlara AKP tarafından verildiğini söyledi. Büyükyıldız sonrası söz alan Kökkılınç ise kadınlara seçme ve seçilme hakkını Mustafa Kemal Atatür’ün verdiğini söyledi.

Madde oylamaları sırasında söz hakkı alan AKP Kemalpaşa meclis üyesi Çile Özkul, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen matematik olimpiyatlararında birinci olan Ela Nur Akıncı’yu meclise taşıdı. Meclis tarafından Duru’nun ödüllendirilme kararı alındığını ifade eden Özkul, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ayrıca Duru ve arkadaşlarının isteklerini iletti. Özkul “ Orada bulunan çocuklar Başkan Soyer’den sınıftaki her öğrenciye bir bisiklet olmak üzere toplam 40 bisiklet istiyorlar. Ayrıca bilgisayar ve okul etrafına çit talepleride var.” dedi.

Çile Özkul’un konuşması üzerine söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Özkul’un konuşmalarına itfen “Ağanın eli tutulmaz diyorsunuz yani” dedi. Soyer’in ifadeleri üzerine salonda gülüşmeler olurken, yeniden söze giren Özkul “40 olmazsa 35 olsun” dedi. Özkul’un ardından tekrar söze giren Başkan Soyer “. İsteklerine söz vermesekte çalışmalarımız yapacağız. Buradan bu kardeşimizide tebrik edelim.” diye konuştu.

Torbalı’da yapılması planlanan yeni belediye hizmet binasının gündeme gelmesinin ardından söz alan AKP meclis üyesi, hali hazırdamevcut bir belediye binası yapımı varken yeni yapılması planlanan binanın fuzili bir masraf olacağını ifade etti.  Büyükşehir Meclisi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılında almış olduğu Torbalı İlçe Merkezi’ne ilişkin Özel Proje Alanı’na ilişkin bir tartışma da yaşandı.

‘Şehirler kin ve nefretle yönetilemez’
AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Torbalı Belediyesinin eski binasının atıl kalacağını ve israf olacağını belirterek AKP Grubu adına bu önergeye oy çokluğu vereceklerini belirtti. Hızal, “Kamu kaynaklarını keyfi kullanmaktan başka bir şey değil. Şehirler keyfi ve kinle yönetilmez” dedi.

Tunç Soyer bunun üzerine,  “Burada kimse kinle ve intikam duygusu ile böyle bir şey yapmaz. Hizmette devamlık vardır.  O bina asla heba olmaz. Hastane, üniversite birçok konuda Torbalı’nın ihtiyacı olan şeyi bulur ve yaparız. Ancak orada belediye binası, otopark ve park gerekiyor. Orada harcanan paranın tek kuruşu heba olmayacak bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Büyükyıldız “Kadına seçme ve seçilme hakkını AKP verdi”
Dilek Büyükyıldız, gündem dışı aldığı sözde çarpıcı iddialarda bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi sıralarına doğru dönerek konuşan Büyükyıldız “Elazığ depreminde ölenlere Allahtan rahmet diliyorum. Yaralılara ise Allahtan şifa diliyorum , ancak sanırım bu durum CHP grup sözcüsü Nilay Kökkılınç’da pek önemsemiyor.” Dedi. Sözlerine devam eden Yıldız seçme seçilme hakkın konusunda da ilginç bir çıkarımda bulundu. CHP’nin kadın kotası koyduğunu ancak Büyükşehir Meclisi’nde bile buna uymadığını ifade eden  Yıldız “ Kadına seçme seçilme hakkını bende dahil olmak üzere veren AKP’dir” dedi.

Kökkılınç “ Bu hakkı Mustafa Kemal Atatürk sayesinde elde ettik”
Büyükyıldız’ın konuşmalarını hatırlatarak söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç” Depremde hayatını kaybedenleri pek önemsemiyorlar lafını doğru bulmuyorum. Depremin siyasete alet edilmesine karşı olan biriyim. Sayın Yıldız’ın sözlerinde sanırım bir yanlışlık var çünkü kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bunun da  kayıtlara böyle girmesini istiyorum.” dedi.

Soyer’den Hızala “ Sizi üzmek istemiyorum”
AKP  Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Gündem Dışı Konuşmalar kısmında söz aldı. Hızal Başkan Tunç Soyer’e pazartesi neden o kadar gerildiniz diye sordu. Hızal  “Biz pazartesi neden o kadar gerildik siz neden bu kadar sinirlendiniz?” ifadelerini kullandı. Tunç Soyer ise oraya girmeyelim sizi üzmek istemiyorum diyerek Hıza’la uyarıda bulundu. Sözlerin devam eden Özgür Hızal ise “Usul anlamında bir takım hataların yapıldığını söylüyorum. Siz Seferihisar’da belediye başkanlığı yaptınız.  Kendinize göre başarılı bana göre başarısız bir süreç geçirdiniz. Ayrıca pazartesi günü inanılmaz bir tepki gösterdiniz. Bugün geldiğimiz nokta cuma günü yani 5 gün sonra bir arkadaşımız çıktı ve bir takım eleştiriler getirdi. Bu ülkeyi yönetenleri yalancılıkla suçladı. O zaman siz neden dur demediniz. O zaman Hüsnü Beyin ne kabahati var. Hakaret yapılınca elbette ki ilk karşı duracak kişi benim bundan emin olabilirsiniz. Ama eleştiri bizim en doğal hakkımız. Genel siyasete elbette arkadaşlar girebilir biz girilmesin derken AK Parti Hükümetleri olarak utanılacak bir şey yapmadık. Hep gurur duyacak işler ve yatırımlar yaptık. Deprem doğal afet siyaset konusu yapılmaz. İzmir’de kentsel dönüşüm ya da depreme hazırlıkla ilgili eleştiri yapmamız mı suç ? . Eğer sağınıza solunuza baktığınızda dört dörtlük bir kent derseniz o zaman siz de kendiniz ile çelişirsiniz. Deprem ve Doğal Affet Merkezi kurulmasını muhalefet olarak biz hatırlattık. Deprem vergileri ile yol; hastane, okul yapılır ki deprem olduğunda o yollar çökmesin, okullar hastaneler kullanılabilsin diye. “ ifadelerini kullandı.

Biz sosyal demokratız’
CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu  ise CHP’yi kadın üzerinden eleştiremezsiniz çıkışı yaptı. Özuslu, “Biz tüm eleştirileri kabul ederiz ama bir konuda AK Parti’nin bize söyleyecek bir şeyi olmadığını buradan ilan ediyorum. Sosyal demokrat bir partiyiz. Bizler Amerika’da 8 saat fabrikada yanarak ölen kadınları,  kadın emeğinin, kadın hareketinin her zaman savunuculuğunu yaptık ve yapacağız.  Sosyal demokrasi kadınları savunur. Kadın şoförler, kadın süpürgeciler, kadın kooperatifi ile biz bu şehri dolduracağız. Kamusal alana kadını çıkaracağız. CHP’ye kadın üzerinden yüklenirseniz alacağınız cevap budur. Biz göçüğün altında kalmış bir insan ya da vatandaşı kurtarırken devletin tüm insanları yardım ediyor.  Orada yaş, cinsiyet, mezhep soruyor muyuz sadece kurtarmaya çalışıyoruz. Bu canlar üzerinden siyaset yapmayalım. O binaların yıkılmaması için bir önerisi varsa arkadaşların bunu dinleyelim. Sen bu kadar üzüldün ben hu kadar üzüldüm, sen üzülmezsin olmaz ki o acılar üstünden bu denir mi? Hayır, hepimiz üzülüyoruz hepimiz. Kentsel dönüşüm konusunda da bu belediyenin yaptığı çok şey var” ifadelerini kullandı. 

‘Yüzde 58 hatrına konuyu kapatıyorum’
Son olarak söz alan Başkan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri  şehir dışından Elazığ’a giden ilk  ekip oldu. Onlarla hepimiz, hepiniz iftihar edebilirsiniz. Kentsel dönüşüm ve Kültürpark konusunda mutlaka sunum yapacağız. Geçen pazartesi ne oldu da sinirlendiniz dediniz. Siz burada muhalifsiniz ve en doğal hakkımız eleştirmek diyorsunuz. Biz de Türkiye’de muhalifiz. Kapsam dışı konuşmalarda Türkiye ile ilgili söz alan arkadaşlarımın eleştiri getirmesi en doğal haklarıdır. Burada mesele ‘Aslan yattığı yerden belli olur ve Seferihisar Belediyesi Sayıştay raporu’ diye başladı. Orada yakışıksız olarak bulduğum aslan yattığı yerden belli olur lafı eğer böyle  derseniz. Yani sen aslında buraya yakışmıyorsun dersen bu tüm meclise ve yüzde 58,  oy verene haksızlık olur. Ben o tartışmayı o yüzde 58 adına kapattım ve ben burada yapılan meclisi yukarı seviyeye çekmek istiyorum. Hiddetim buna . Benim kişisel bir derdim yok ki. Ama siz bu meclisin seviyesini buradan aşağı çekilmesine asla izin vermeyeceğim. Herkesin daha yüksek seviyede siyaset yapılacağını biliyorum. Yaptıklarım ve deneyimlerim de bunu gösteriyor” diye konuştu.

akp chp bÜyÜkŞehİr meclİs bÜyÜkŞehİr meclİsİ skandal aÇiklama skandal aÇiklama bÜyÜkyildiz kadinlara seÇme ve seÇİlme hakki kadin seÇme ve seÇİlme hakki akp verdİ ak pertİ