Büyükşehir Meclisi'nde 'Kentsel dönüşüm' tartışması: 'Herkesin sorumluluğu!'

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis toplantısında 'Kentsel dönüşüm ve deprem' tartışması gündeme geldi. Tartışmanın ardından AKP'li ve MHP'li meclis üyelerinin iddiaları için açıklama yapan Başkan Vekili Mustafa Özuslu' Burada herkesin sorumluluğu var' dedi.

YELİZ AKPINAR/İZMİR GÜNDEMİ –  İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısının ikinci birleşimi gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti.

 

“AMACINIZ RİSKLİ BİNA TESPİT ETMEK DEĞİL”

Gündem dışı söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, ''İzmir Büyükşehir Belediyesi 21 ilçeyi riskli alan konusunda yetkilendirildi. Bugüne kadar kaç riskli bina tespit edildi, Aktepe kentsel dönüşüm alanının bütüncül imar planları neden 12 yıldır yapılmadı? Riskli bina tespiti için neden apartmanın tamamında oybirliği istiyoruz. Kanunen 10 kattan az olanlarda sadece zemin katın müracaatı yeterli. Neden oybirliği istiyorsunuz? Çünkü amacınız riskli bina tespit etmek değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentseldönüşüm strateji belgesi hazırlanmasına ilişkin belge hazırlandı mı? Hazırlandıysa ne durumda? Deprem mastırplanın hazırlandığı ve en son güncellendiği tarih nedir? 30 ilçede bina envanteri tamamlanan ilçeler hangileridir? Bu çalışmalar ne zaman başladı ve 30 ilçe ne zaman tamamlanacak? Asli görevi olan yol ve asfalt işlerini dahi beceremeyen İZBETON kooperatiflerinin işi bitirmemesi durumunda nasıl bir önlem aldınız? Sayın Kılıçdaroğlu'nunkatılımıyla Gaziemir’de yaptığınız temel atma töreni buna en büyük örnektir. Orası göçtü. Dolgu zemin üzerine bina inşaetmek istiyorsunuz ama burası bu yükü taşımaz'' dedi. 

“İŞ BİLMEZLİKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

Gündem dışı söz alan AKP Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, ''Karşıyaka Belediye Başkanının yaptığı talihsiz açıklamadan dolayı söz almak ve oradaki insanları nasıl bir korku sardığını belirtmek isterim. Bostanlı ve Mavişehir'itaşıyoruz demesi iş bilmezlikten başka bir şey değildir. O bölgelerde yaşayan insanların whatsapp gruplarında nasıl isyan ettiklerini duyduk. O açıklamadan sonra ben onu kast etmedim diye açıklamalar yaptı. Fakat bu konuyla ilgili belediye başkanının detaylı bir açıklama yapması gerekiyordu. Bu yapılan talihsiz açıklama ile ilgili sizin de söz almanızı istiyorum. Soyer en son yapılan toplantıda maliyetleridüşürüyoruz demişti. Fakat kamuoyunun bilmesini istiyorum. Yapılan bir çalışma yok. Burada biz burada bir araziyi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir şirketine veriyoruz. Bu yeri verdikten sonra bu şirket bir kooperatife veriyor. Kooperatif burayı herhangi bir müteahhitle veriyor. Burayı yine bir müteahhit yapıyor. Burada bir zincirleme olunca tek sorumlusu Büyükşehir'dir. Burada zararı vatandaş görüyor. Burada uygulanan bayındırlık birim fiyatları + yüzde 10 ile veriliyor. Bir işi yapıyorsunuz açıklanan fiyatın üstüne yüzde 10 koyuyorsunuz. Firma bir ay içinde herhangi bir şeye zam gelince hak edişlere de zam yapıyor. Eski yıllarda enflasyon yüksek değildi. 2 yıldır enflasyon yükseldi ama hak edişlerin bu şekilde yapılması yüzde 1 ile değil yüzde 50 gibi bir fiyat çıkıyor'' ifadelerine yer verdi. 

“CHP’LİLER İŞ BİLMEZLİK KAVGASINA GİRMEZLER”

Gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, ''Hüsnü bey Karşıyaka’da oturuyormuş ve dertleriyle dertleniyormuş kendisini 2024 seçimlerinde adaylığa bekliyorum. Başkan, Sayın Ahmet Uğur Baran'ın sözler üzerine bu açıklamayı yaptı. Biz burada sizin tahminlerinizle ilgilenmiyoruz. İşi bilen arkadaşlar anlatsın diyorsunuz o zaman siz konuşmayın. Biz sizin tahminleriniz üzerinden tartışma yaparsak anlamı olmaz. Karşıyaka belediyesi de İzmir Büyükşehir Belediyesi de CHP’liler de iş bilmezlik kavgasına girmezler. Sayın Şahin konuşma metninizi kim yazıyorsa beni onunla konuşturun. Hangi ilçede kaç bina envanteri tamamlandı söyleyin diyorsunuz. Biz zaten bunu her yerde söyledik. Bayraklı tamamlandı. Hızlanın diyebilirseniz anlarım. Bizim verdiğimiz önerge ne oldu dediniz sizin de oyunuzla komisyona havale edildi. Siz bu mecliste yok musunuz? Asli görevini yapamayan İZBETON bize bilgiverseniz dediniz. Rica ediyorum eleştiri haktır, değerlidir ama var olan bir şeyi yokmuş gibi anlatırsanız olmaz. Muhalefet meclis üyesi elbette ki Büyükşehir'in icraatlarını eksik bulabilir. Ama bunlar yapılmıyor denilemez. Komisyonda önerge görüşülüyor. Biz birbirimizle konuşan insanlarız. Bir sorun olduğunda çözüyoruz. Siz gidip insanların evine giremezsiniz. Yasa çıkarın düzenleme yapılsın biz o evlere girelim. İzinsiz o evlere giremeyiz, konut dokunulmazlığı diye bir anayasal hak var. Bu bilgi eksikliğinden hareketle bizi itham edemezsiniz. Bizim amacımız ne o zaman?" dedi. 

“ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL DAHA ÇÖZECEĞİZ”

Gündem dışı söz alan AKP Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, " Burada her meclis üyesinin kendine özgü bir tarzı var. Temelde muhalefet olarak ortaya koyduğumuz şey bir takım eksiklerin belediyemizi sorunlarla karşı karşıya getirme riski. Karşıyaka'da sayın başkanın kullandığı ifadeyi tehlikeyi buluyoruz. Bizler siyaset makamında bulunan hele hele kenti yönetmeye layık görülmüş insanlar kullandıkları ifadelere dikkat etmelidir. Biz bölge ile ilgili analizi negatif bir şekilde ortaya koyuyorsunuz. Kooperatiflerle ilgili meselede biz diyoruz ki, sıkıntılı bir süreç işliyor. Bu kooperatife bizim kurumsal kimliğimize bakarak üye olan vatandaşlarımız var. Maliyet veriyorsunuz o maliyet ne kadar inandırıcı tartışma konusu günün sonunda vatandaşlarımız mağdur olabilir. Kooperatif süreci belediyeye maddi yükümlülükler olacaktır. Biz bunu söylemeye devam edeceğiz. Bayraklı ‘da tespit edilen binalarla ilgili ne yapılacak? Hangi işlem yapılacak? O vatandaş için nasıl bir yol haritası var? Biz 2 ay sonra da yasa yapmaya devam edeceğiz o konuda rahatız. Biz 20 yıldır nasıl bu ülkenin sorunlarını çözdüysek, önümüzdeki 5 yıl daha çözeceğiz. İmar barışı tartışmaları yaptık imar barışı bir neden değil sonuçtur. Bu yasanın bir maddesi var. Bu vatandaş imar barışı alınca güçlendirme yapmalıdır. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Böyle bir vize hayaliniz varsa 4 yıldır ilçe belediyelerinize başvuranlar konusunda bir inceleme yapabildiniz mi? İmar barışı kanunun içerisinde çok net bir şekilde güçlendirme ve ruhsat başvurusu hakkı verilmiştir. Vatandaşa ruhsat veren sizsiniz, nasıl yetkiniz olmadığı alanda odalarla anlaşma yapıp bina tespit ediyorsanız, bunu da yapabilirsiniz. İşinize gelince yasa diyeceksiniz, rahat olun 2 ay sonra Cumhur İttifakı olarak sorunları çözmeye devam ederiz. Muhalefetin ortaya koyduğu eleştirileri dikkate alırız. Bir deprem gerçeğini yaşadık. Depremi İzmir'de de yaşadık ve deprem bekliyoruz. Biz yapıyor görünmek adına değil yapmak için çabalıyoruz" dedi. 

“HEP BERABER GURUR DUYACAĞIZ”

Gündem dışı söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, ''Kooperatifler modeli çok doğru bir model. Tamamlandığındahep beraber gurur duyacağız. Bunun herhangi bir hukuki yanlışlığı yok. Kooperatifler yasası çok açık. İmar barışının örtülü olarak savunuldu. Bundan sonra getirmeyeceğiz diyorlar ama 2 ay sonra ne olacağını bilmiyoruz, umarım imar barışı umarım yeniden gündeme gelmez. Bugün imar barışının karşısında olmak gerekir. Vatandaşlarımız zaten 11 ilde yaşanan felaketi gördüler burada hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var" dedi.

“DEPREM BİZİM BİR GERÇEĞİMİZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, " Cemil başkanımız mutlaka Cuma buraya geldiğinde bu konuda açıklama yapacaktır. Ben faydalı olacağını düşünüyorum. 2 toplantıya ben katıldım, orada da başkanımız vatandaşın kat maliklerinin ve yöneticilerinin eleştirilerine gereken cevabı verdi. Bağlamından çıkartılmış bir şekilde atılan manşet saptırıldı. 4 yıllık kayıtlarımıza bakalım İzmir'de depremi konuştuğumuzda İzmir'in yapı stokunu konuştuk. Kral çıplak dediğimizde yanlış bir şey söylemiyoruz. İzmir depreme hazırlanıyor dediğimiz zaman bir şeyi de söylemiş oluyorsunuz, buna ihtiyaç var diyoruz. Mikro Bölgeleme çalışmaları yapıyoruz. Yasaların kendine verdiği yetkiyle bir çalışmaya başladık. Bu envanter çalışmasını Bayraklı ‘da tamamladık. Bornova'ya da başladık. İzmir'in 30 ilçesinden vatandaşlarımız talep ettikleri takdirde ücretsiz bir şekilde tarama yapacağız dedik. Buradan elbette sonuç çıkıyor. Son yapılan toplantılardan sonra kaliteyi arttıran müdahaleler de yapıldı. Binalara verilen karnelerde bina hakkında bir görüş veriyor. Deprem bizim bir gerçeğimiz. Başkanımız depremle yatıyor ve depremle kalkıyor. Depreme hazır olmalıyız, yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin de sorumluluğu ortak bir çalışma yapılmalı. Büyük bir işbirliği içerisinde yapılabilir. Bu tartışmalarla deprem yarın olsa yaşayacağımız durumu düşünün. Son 20 yılda Türkiye'de ne kadar hasarlı bina tespit ettik ve sonuç alabildik? Bu eksik Türkiye'nin eksiği. Burada herkesin sorumluluğu var” dedi.