Büyükşehir Meclisi'nden tarihi karar: ' Türkiye'ye örnek olacak adım'

TAKİP ET

İzmir'de meydana gelen depremin ardından ağır hasar alan yapıların dönüştürülmesi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaşların hak kaybı yaşamaması için olağanüstü mecliste toplandı. 'Plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esasları' oybirliğiyle kabul edildi. Kentsel dönüşümle ilgili açıklama yapan Başkan Soyer, 'Biraz vakit aldı ama bütün Türkiye'ye örnek olacak bir adım atmış oluyoruz' dedi.

Aylin BAYRAM/ İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Olağanüstü Meclisi Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti. Gündemdeki tek madde oylandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşların evlerini dönüştürürken herhangi bir hak kaybı yaşamaması için hazırladığı “Plan uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esasları” taslak çalışması görüşüldü. İmar komisyonundan geldiği şekliyle oylandı.

Olağanüstü mecliste, İzmir’de meydana gelen depremin ardından ağır ve orta hasar alan binaların dönüşümünde uyulacak usul ve esaslara dair kentsel dönüşüm komisyonu raporu oylandı. Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, meclise hazırlanan raporla ilgili bilgi verdi. Ardından konuşan  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, “ Ortak akılla karar verilen bir çalışma oldu. Şu açık birkaç noktanın altını çizmek lazım. Ruhsatlandırmış, binalarla ilgili bir karar. Biz sadece hakkının güvencesini gündeme getiriyoruz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Ne nüfusu arttıracak.  Burada çok önemli bir şey var, sadece hasarlı yapılarla değil, benzer bir felaketi yaşamamak için neler yapabiliriz diye bu komisyonu kurduk. Onun için yapacağımız düzenleme böyle olsun istedik. İlçe başkanlarımıza önemli bir görev düşüyor. Ka alanlarını ilçe belediye başkanlarımızın tespit etmesini istiyoruz. Burada çok titiz bir çalışma yaparak ‘ka’ alanlarının belirlenmesini istiyoruz. Bunların dışında, yapı stoku ve envanterini çıkarmak istiyoruz demiştik. 

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine dair bilgiler veren Soyer, “Dünya Bankası ile çok uzun bir süredir kentsel dönüşüm konusunda müzakere ediyoruz. 250 milyon dolarlık düşük faizli ve 30 yıl vadeli bir kaynak yaratmıştık. Kendisine bunu ilettim. İller Bankası üzerinden aktarılacak bir kaynak. Çok ciddi rakamı başlangıç için elde edeceğiz. İnceleteceğini söyledi. Olumlu bir izlenim elde ettim. Bu kaynağın en önemli yanı, orta hasarlı yapılarla ilgili kentsel dönüşüm başlatacak olmamız. Hükümetimiz ağır hasarlılarla ilgili çok iyi bir çözüm ortaya koydu. Ama mevzuatımız orta hasarlılarla ilgili boşluk taşıyor. Biz bu kaynağı bu yönde kullanmak istiyoruz ve can suyunu yakalamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.  

CHP LİDERİ 13 MART’TA İZMİR’DE!
Soyer ayrıca, “Kentsel dönüşüm bir afet odaklı bir de planlı şekilde sürdürülüyor. Örnekköy’de 190 konutun temeli atıldı. Bin 10 konutun yıkımı başlanacak. Ege Mahallesi’nde de yıkımlar başlamıştı. Şimdi imalatlar başlayacak. Bin konut Ege Mahallesi’nde, toplamda 2 bin 200 konutla ilgili yol almaya başlıyoruz. CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da 13 Mart’ta burada olacak ve başlıyoruz” açıklamasında bulundu.  

Kentlerin en çok tedbir alması gereken mesele iklim kriziyle oluşabilecek doğal afetleri engellemektir. Son olarak bu çalışma çok kıymetli bir çalışma. Baştan beri ifade ettiğimiz gibi ortak akılla yaptığımız bu çalışma çok önemli. Biraz vakit aldı ama bütün Türkiye’ye örnek olacak bir adım atmış oluyoruz. Geleceğimizle ilgili önemli bir adım atmış oluyoruz. Geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayacak bir adım atmış oluyoruz.”





KOLAYLIKLARDAN O YAPILAR YARARLANACAK

Plan ve uygulama esasları konusunda önemli açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, “Bizim temel amacımız şu; bu kolaylıklardan faydalanacak yapılar iyi imar planlarının olduğu yapılar olacak. Kapsamı ise, 98 öncesi yapılar, ağır ve orta hasarlı yapılar bütün bu kolaylıklardan faydalanabilecek. Yöntem olarak öncelikle Belediyelerimiz imar planlarını belirleyecek, plan notlarına hazırlık yaparak meclise getirecekler oylama yapılacak. Bütün bu işlemler bittikten sonra, kamu eline geçen yerleri terk etmelerini öneriyoruz. Yapı fazlalıklarının tekrar ihalesiyle önü açıldı. Kent ve kentli için en iyi çözümü bulabilmek için bunu yapıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum.”

SON DERECE NET

Kentsel dönüşümün ileri seviyede yapılacak olmasının altını çizen İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Komisyonu Başkanı ve CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “ 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremde siz çalışmalarınızla büyük rol aldınız. Bu rapor 4 komisyona gönderildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarımızın da çok katkısı oldu. Buradan da çok değerli sonuçlar çıktı. Dolayısıyla son derece açık ve netti. Burada en önemli şey kentsel dönüşümün en ileri seviyede yapılacak olması. 5 yıl içinde umuyoruz kentsel dönüşüm gerçekleşecek. Halkın da bildiği gibi riskli yapılar, imar düzenlemesine konu olacak. Grubumuz adına kabul gördüğünü bildiriyorum.”


Kentsel dönüşüm çalışmalarının son halini alırken emeği geçelere teşekkür eden AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe,  “Bugün aslında çok güzel bir gün. Buradaki atmosfer güzel. Burada bu kentle ilgili çok güzel çok doğru ve yerine bir karar alacağız. Vefat eden hemşerilerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Çalışma 4 ay sürdü. 7-8 kere değişerek şu anki halini aldı. 4 ay boyunca neredeyse bu çalışmayı tartıştık. Kentimiz için büyük önem arz eden çalışmalar yürüttük. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Aynı konuyu bir kentte tekrar tekrar yaşıyorsak bir sorun var demektir. Bir daha bu kentte küçücük bedenler çıkartmayalım. Çalışmalarımıza devam edelim” açıklamasını yaptı.