Cemevleri'nin ibadethane sayılması önerisi Büyükşehir'de oy çokluğu ile kabul edildi!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclisi  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste ''Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi'' teklifi oy çokluğu ile kabul edildi.

Oktay Güçtekin – İzmir Gündemi / İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin birinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında gerçekleştirildi. Meclisin başlama konuşmasını yapan Başkan Soyer  Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer’in uğramasına da değindi. Soyer Koçer’e yapılan saldırıyı kınadı ve faillerin bir an önce cezalandırılmasını istedi. Başkan Soyer ayrıca Kadınlar Voleybol Dünya Şampiyonasına katılmayı hak kazanan Filenin Sultanlarını tebrik ederek başarılar diledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı ilk oturumuna ise ‘’Cemevi’’ konusu damga vurdu. Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı talebi doğrusunda Selçuk ilçesi, Selçuk Mahallesi 2574 ada 1  parselin İbadet alanı olarak oy çokluğu ile kabul edilmesi meclise taşındı.

Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Koçer ‘’Dik durmaya devam edeceğiz’’
Çiğli’de evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan Ali Rıza Koçer kendisi hakkında görüşlerini açıklayan partililere teşekkür etti. Koçer ‘’Ciddi bir olayla karşı karşıya kaldık.  Meclisin bu durusu beni mutlu etti. Bana yapılan saldırı planlı bir saldırıdır. Belediyemize baskı kurmaya çalışan bir grubun saldırısıdır. Ama belediye olarak dik durmaya devam edeceğiz. Halk için siyaset yapmaya devam edeceğiz. Tekrardan meclisin bize sahip çıktığı için teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.
 
Kökkılınç ‘’ Bu kararı belediyemizin alma yetkisi var’’
CHP Meclis üyesi Nilay Kökkılınç ise ‘’Avrupa insan hakları mahkemesinin kararları ve diğer belediyelerin aldığı kararlar incelendi ve bu kararı belediyemizin alma yetkisi var. Ülkemiz uluslararası insan hakları sözleşmesine imza atmış durumdadır. Anayasamızda da dil, din, ırk ayırmamak diye bir maddemiz de var. Anayasamızda da eğer iç hukukta çelişkeler var ise uluslar arası insan hakları hukukunun uygulanması gerektiği açıktır. Bu yüzden tekrar bu konunun komisyona gitmemesi gerktiğini. Cemevi bölgelerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

AKP Grup başkanı Özgür Hızal ‘’ Bakanlıktan görüş soralım’’
Cemevleri kararı hukuki açıdan tartışılması gerektiğini dile getiren Ak Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Şimdi İBB meclisi olarak çalışmalarımızda belirli sınırlarımız var. Yasanın bizlere vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde sınırlandırıyoruz. Bugün bir düzenlemeyi buradan geçireceğiz ama bizler hukuki altyapısıyla alakalı sorunların olduğunu ve onların giderilmesi gerektiğini savunuyoruz. İmar ve hukuk komisyonunda iki defa görüştük. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden bahsedildi. İBB meclisi olarak kararları alırken hukukun bize çizdiği sınırlar çerçevesinde almalıyız kararları. Bakanlıktan görüş soralım.

Soyer’in katıldığı TV programında cemevleri ile ilgili açıklamalarına da atıfta bulunan Özgür Hızal, “Cemevlerinin kullanımıyla alakalı sorunların olduğunu sizler daha geçen gün belirttiniz. Bütün gruplarla bu konu hakkında çalışma yapalım. Kendimiz bir yasa koyucu gibi hareket ederek yasal boşluktan bazı problemlerle karşılaşırız. 04.04.2017 tarihinde zamanın Buca Meclis üyesi olan Av. Deniz Yücel karar ret oyu vermişti. Hukuk tekniği açısında yanlış yapılıyor. Popülist siyaset yapmayalım lütfen” diye konuştu.
 
CHP’li Çam ‘’ Aleviler Cumhuriyetin yılmaz bekçileridir’’
CHP Güzelbahçe Meclis Üyesi Kazım Çam ‘’Cemevleri neden ibadethane olarak tanınmalı? Laik bir devletsek ibadethane yada değil tanımını neden devlet yapıyor? Her inanca devlet eşit davranması gerekmez mi ? Oysa ki laiklik inancımız herkese eşit davranmayı gerektirmez mi ? Avrupa insan hakları mahkemesi cemevleri ibadethane olarak kabul etmesi kararından sonra, yargıtay 3. Mahkeme bu karar dayanarak ‘bir yerin ibadethane olduğunu o yeri yönetenler karar verir, devlet büyükleri değil’’diye karar vermiştir. Tüm alevi vatandaşlar ise burayı ibadethane olarak kabul edilmesini istiyor. Öteden beri hiç bir ibadethane bu kadar hor görülmemiş ve ötekeliştirmemiş hiç bir devletin başıda bir ibadethane için ‘’cümbüş evi’’ dememiştir. Merkezi yönetim üyeleri olarak ise bu insanların isteklerini karşılamak zorundayız. Sizin korkunuzu biliyouz. Cemaatlere peşkeş çekmek istiyorsunuz bu yerleri ancak aleviler Cumhuriyetin yılmaz bekçileridir. Bunu siz de biliyorsunuz. Seçim zamanları cemevleri cemevi olarak sayılıyor ancak şehitlerimiz olduğu zaman devlet büyükleri korkudan oralara gidemiyor ve şehitler arasında farklılık görülüyor.’’ diye konuştu.
 
Abdül Batur ‘’ Narlıdere’de 5 yıldır hiçbir sorun çıkmayan bir uygulama var’’
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise ‘’Narlıdere konusu açıldığı için oradaki uygulama hakkında konuşacağım. 2014 yılında belediye olarak vakıfa tahsis ettiğimiz yer içerisinde bir cemevi inşaa ettik. Meclis üyesi arkadaşlarımız, alevi vatandaşlarımız, alevi dedeleriyle bir araya gelerek gerçek kullanım alanına dönüştürülmesine yönelik bir plan oluşturduk.Belediye meclisimizden de oy birliğiyle geçmiş bir projeydi. 5 yıldır da uygulamada bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu konuda kararlı ve samimi olmak lazım. Bir daha komisyona gitse ne olacak ? 16 Yıldır cemevlerinin yasal statü kaznaması için devamlı konusuluyor. İzmir Belediyesi’de bu konuda bir çalışma yapmış, kararlı bir duruş ile oy birliği ile cemevlerinin ibadethane olarak geçmesi kabul edilmiş. Ben arkadaşlarımızın tekrardan komusyona götürmek yerına oy çokluğu kararına katılarak bunun arkasunda durmayı öneriyorum.’’ dedi.

Başkan Soyer ''1 ay değil bu konuda 1 dakika düşünecek durumda değiliz''
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Değil 1 ay değil bu konuda 1 dakika düşünecek durumda değiliz artık. Cumhurbaşkanımız kanunilik hukukiliğe eşit değildir demek değildir demişti. Bizim asıl dayanağımızı hukukiliğin temeli olan kamu vicdanıdır. Kamu vicdanının gereğini yapıyoruz. Bunu bozacak hukuki bir şey olacağını sanmıyorum. Kamu vicdanını bozacak bir hukuk olacağını düşünmüyorum.”
 
 

İzmir büyükşehir belediyesi meclis alevi ibadethane cemevi sayılması oy çokluğu ile kabul edildi tunç soyer