"Çeşme Projesi" için "Ön değerlendirme raporu" açıklandı! TMMOB'dan iki başkana "Tavır" çağrısı

TAKİP ET

Turizm Bakanlığı tarafından Çeşme'de yapılması planlanan 'Çeşme Projesi'nin tartışmaları büyüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 'Çeşme Turizm Projesi' için hazırlamış oldukları 'Ön Değerlendirme Raporu'nu açıkladı. Proje ile birlikte 'Turizm' adı altında o bölgenin talan edileceği belirtilen raporda, İzmirlilerin projeye karşı çıkması gerektiği vurgulandı.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri tarafından ortaklaşa hazırlanan “Ön değerlendirme raporu” paylaşıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu, “Çeşme Projesi”ni ‘Yarımadanın doğasına zarar verecek kamu yararı taşımayan bir proje’ olarak nitelendirdi. Açıklanan raporda, projenin bilimsel dayanaktan yoksun ve yasal mevzuata aykırı olduğu, bu yüzdende projenin uygulanabilir olmadığının altı çizildi.  Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TMMOB  İzmir İl Kordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın ise hazırlanan raporu Tunç Soyer ve Ekrem Oran’a sunacaklarını söyledi.
 
TMMOB İl Kordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi;
Son aylarda ülkemizin ve bölgemizin en önemli doğal ve kültürel değerlerinden olan Çeşme Yarımadası için “turizm projesi” tartışılmaktadır. Doğal ve kültürel varlıklarımızın talanı her geçen gün ivme kazanarak sürerken, iktidarın yeni bir “çılgın proje” olarak yarımadayı hedef alması karşısında TMMOB bileşenleri olarak meslek alanlarımızdan yola çıkarak çeşitli uyarılarda bulunmuş ve çekincelerimizi kamuoyuyla da paylaşmıştık. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nu oluşturan odalar tarafından, tüm bu uyarıları bir araya getirerek toplu olarak kamuoyuna sunmak için titiz bir çalışma yürüterek yapılan çalışmanın sonunda, Çeşme Turizm Bölgesi Ön Değerlendirme Raporu hazırlanmıştır. Bugün burada sizlerle paylaştığımız rapor, Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinden meydana gelen çalışma grubu tarafından oluşturuldu.

Raporumuzda, “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ”ne ilişkin sürecin gelişimi özetlenirken, bölgenin mevcut durumu ve projenin ortaya çıkarması olası sonuçlar da raporumuzun temel öğelerini oluşturmuştur. Yapılan bu çalışmanın, Çeşme Yarımadası’nın geleceğinin şekillenmesi yolunda ilgili mercilerce göz önünde bulundurularak “turizm” adı altında geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçilmesine, doğal mirasımızın korunmasına, rant odaklı bir anlayışın değil, bilimsel verileri odağına alan ortak aklın ağır basmasına katkı sunmasını umut ediyoruz.

Sonuç olarak; sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi yarımadanın doğasına zarar verecek ve kamu yararı taşımayan bir projedir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak, bilgi birikimimizi kentimizin kalıcı çıkarları için kullanmak, sermayenin saldırılarına karşı kentimizi ve doğamızı korumak toplumsal sorumluluklarımızdandır. Bugünden sonra da sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya, doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması doğrultusunda iradelerini ortaya koymaya davet ediyoruz.” İfadelerine yer verildi.
 
Yapılan açıklamanın ardından İzmir İl Kordinasyon Kurulu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Tunç Soyer ve Ekrem Oran ile iletişime geçecekmisiniz?
TMMOB  İzmir İl Kordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın raporu ilgili tüm mecralara ileteceklerini söyledi. Raporu tamamlanmasının ardından , “Ön değerlendirme raporu”nu tüm alanlara duyurduklarını söyleyen Yalçın, Tunç Soyer’in “Çeşme Projesi”ne olumlu baktığı sorusu üzerine ise, Soyer’e raporu ileteceklerini aktardı. Yalçın ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a “Çeşme Projesi”ne karşı tavır almaları gerektiğini ileteceklerini ifade etti.
 
“İzmir nüfusunda artışa neden olacaktır”
İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil İnay Kınay ise bugün raporda açıklanan rakamları daha önceden duyurduklarını ifade etti. Kınay “Biz proje açıklandığında aslında biz bugün açıklanan rakamları açıklamıştık. Bu bölgede uluslar arası anlamda korunan alanlar mevcut. O yüzden boş alan diyerek yapıya açılması mümkün değildir. Çeşmede sürdürülebilir turizm için bu proje çok ciddi sorunlar getirecektir. Tabii ki bunların yanında o bölgenin doğasına da çok ciddi anlamda tahribata neden olacaktır. Ayrıca orada yapılacak proje ile birlikte İzmir’in nüfusunda çok ciddi bir artışa neden olacaktır” diye konuştu.