CHP Bornova kongresinde nefesler tutuldu! 3 aday da konuşmasını tamamladı

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi'nde kongre süreci hız kesmeden devam ediyor. Dün gerçekleştirilen Selçuk kongresinin ardından gözler  bugün gerçekleştirilen Bornova kongresine çevrildi. 3 adayın yarışması beklenen kongrede Selma Nalbantoğlu, Ertürk Çapın ve Gürol Türkmentepe adaylıklarını açıklayan isimler olmuştu.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - Cumhuriyet Halk Partisi’nde kongre süreci hız kesmeden devam ediyor. Dün gerçekleştirilen Selçuk kongresinin ardından gözler  bugün gerçekleştirilen Bornova kongresine çevrildi.

Mevcut ilçe başkanı Asım Güven’in aday olmadığı kongrenin, üç adaylı bir yarışa sahne olması bekleniyor.

Selma Nalbantoğlu, Ertürk Çapın ve Gürol Türkmentepe’nin adaylıklarını duyurdukları kongrede bir sürpriz yaşanmaması halinde CHP Bornova İlçe Başkanlığı için üç isimli bir yarış gerçekleşecek.

Bornova kongresi Evka-4 Naim Süleymanoğlu Spor Salonu’nda yapılıyor.

Bornova kongresine Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Tacettin Bayır, Mahir Polat, CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ve CHP İzmir İlçe başkanları da katıldı.

Bornova kongre divan başkanlığına CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır seçildi.

''Hata yapma şansımız yok''
Konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ''37 yıllık siyaset hayatımda CHP’yi iktidara hiç bu kadar yakın görmemiştim. Benim sokaktan aldığım mesaj CHP’nin  ittifak partileri ile birlikte iktidar olacağımız yönünde. Ben buna adım kadar eminim ki bir sonraki seçimlerde CHP iktidar olacaktır.

İktidar olmak istiyorsak burada kadınlarımızın gençlerimizin ve siz partililerin sorumluluğu var. Biz iktidara, elma dalına uzanan el kadar yakınız. Hata yapma sansımız yok. Hata derken ne demek istiyorum. Sosyal demokrat parti dönemiyle bir çok belediye kazanılmıştı. Ancak şuan bakıldığında Türkiye’nin yüzde 64’ü CHP’li belediyeler tarafından yönetiliyor. Birbirimizi kucaklayacağız. Kimse içeride bunlar kavga ediyor diyemeyecek, buna müsade etmeyeceksiniz.

Dışardan bakıldığında bunlar birirlerini yitecekler diyenlere bir çift cevabım var. Ben Konak’ta, Karabağlar’da divan başkanlığı yaptım hepsi şölen havasında geçti.'' diye konuştu.

‘’Tarihsel bir sorumluluk yaşıyoruz’’
Kongrede konuşma yağan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ‘’Biz CHP olarak üzerimizde tarihsel bir sorumluk taşıyoruz. CHP’nin iktidar olma zamanı gelmiştir. Bu ülkede tarım bitti, sanayici makinelerini durudrmuş durumda. Neden, çünkü bu ülkenin kaynakları saraya peşkeş çekiliyor.
Bu kongreler CHP’nin iktidar kongreleridir.Çünkü buralarda seçilecek arkadaşlar partinin iktidar yolunda çalışacağı kadrolar olacaktır. Biz bu salondan kaybedenin olmadığı bir kongreyle çıkacağız. Birleşerek çıkacağız. Üç adayımıza da bu yüzden başarılar diliyorum. İnanıyorum biz kazanacağız. İniyorum ki Cumhuriyet Halk Partisi kazanacak.’’ ifadelerini kullandı.

‘’CHP olarak buradan güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz’’
Kongrede konuşma yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ‘’Çok onurlu ve gurulu bir mücadele veriyorsunuz. Gazetecilerin sırf haber yaptığı için hapse atıldığı bir Türkiye olmasın diye mücadele veriyorsunuz. Yerel seçimlerde zor bir süreç yaşadık. Başta Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm CHP’lilere  hakaret ve karalama kampanyası başlattı. CHP adaylarını ve partimizi terör örgürleriyle yan yana göstermeye çalıştılar. Millet ittifakına illet ittifakı, zillet ittifakı diyerek terör örgütleriyle yan yana getirmeye çalıştılar. Devletin hakimlerini teröristlerin ayağına biz göndermedik.Valilere, teröristlere dokunmayın talimatını biz vermedik. Seçimden önce törör örgütü liderinin mektubunu oy almak için TRT’de biz okutmadık. Yargıyı, askeriyeyi ve bürokrasiyi teröre biz teslim etmedik. Peki arkadaşlar bunları göz önüne alırsanız teröriste destek veren kimdir sizin taktirinize bırakıyoruz.

Bugün birbirinden değerli üç aday arkadasımız var. Ben her birinin bu görevi layıkıyla hakkıyla , kendileri için değil, birileri için değil, partileri için yapacağına yürekten inanıyorum. O yüzden bugün Bornova ilçe kongremizden CHP olarak güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz.

31 mart yerel seçimlerine geri dönersek Bornova'da bir başarı var. CHP olarak oylarımızda artış var. CHP olarak Bornava’yı rekor bir oyla kazandıysak, ilçe başkanımız Asım Güven’e ve o dönemli belediye başkanı Olgun Atillaya, mevcut belediye başkanımız Mustafa İduğ’a teşekkür ediyorum. Ben Bornova kongremizin partimize ilçemize hayırlı olmasını ve güç vermesini dileyerek teşekkür ediyorum.’’ dedi.

''Şimdi sıra Sayın Kılıçdaroğulu’nun genelde iktidar olmasında''
Mustafa İduğ ise ‘’6 aylık bir belediye başkanıyız. Bu 6 ay içerisinde yapmaya çalıştıklarımız öncelikle büyüklerimizin önderliğinde yol haritalarımızı uygalamak oldu. Sayın Beko önderliğinde toplu iş sözleşmesini imzaladık. Bornova’da 2 yıl önce kapatılan Özkanlar pazaryerini tekrar açtık. Biz 6 aylık dönem içerisinde bunları yapmaya çalıştık. 24 Haziran’da İmamoğlu,Yavaş ve Soyer önemli bir oy alarak bizi yerelde iktidara taşıdılar. Burada konuşma yapan herkes iktidar olmaktan bahsediyor. Ekrem İmamoğlu İstanbul . Mahsur Yavaş ise Ankara’da iktidar oldular. Şimdi sıra Sayın Kılıçdaroğlu’nun genelde iktidar olmasındadır. Burada bizim için öneml olan belediye içinde uyum olmasıdır. Bu yüzden kim seçilirse seçilsin bu salonda kazanan CHP olacaktır.’’ diye konuştu

Açılış konuşması Asım Güven'den
Bornova kongresi öncesi açılış konusması yapan Cumhuriyet Halk Partisi mevcut ilçe başkanı Asım Güven ''21 Aylık ilçe başkanlığım süresince ilçe yönetim kurulu yönetimi ile, kadın kollarımız, gençlik kolarımız ile uyumlu bir süreç geçirdik. Bu süreçte 2 seçim atlattık. Bu seçimlerde alanlarda gerçekten el ele omuz omuza diğer partili arkadaşlarımız ile bilirkte özellikle İYİ Partili arkadaşlarımız ile alanlarda beraber çalıştık. Bu çalışmalar sonucu oyumuzu büyük ölçüde arttırdık. Bütün partili arkadaşlarımızın yardımıyla parti binamızın üst katlarını da almış olduk. Bu da sizlerin kartılarıyla oldu. Bunun için bütün üyülerimize teşekkür ediyorum.'' dedi.
 

Türkmentepe ''Gençliğimiz onurlu geleceğimize feda olsun''

CHP Bornova İlçe Başkan Adayı Gürol Türkmentepe  “CHP’nin iktidar mücadelesinde Bornova’dan umut ışığı yakmak için kadın, genç, örgüt varsa ben de varım. Gençliğimiz onurlu geleceğimize feda olsun. Yoldaşlarım memleketimizin tüm kaleleri zapt edilmiş. Fabrikalar kapatılmış, kadınımız perişan, üretim yok. Bu ülkeye emek vermek isteyen her insan sindirilmiş. Yoksulluk burnumuzun dibinde ama birileri sarayda lüks ve şatafat içinde haramın sefasını sürmektedir. Şimdi halkımızın inancıyla ülkeyi parsel parsel satanlara karşı mücadele azmi gerekmektedir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde hak, hukuk, adalet diyerek demokrasiyi geri getireceğiz.

İlk genel seçimlerde partimizi iktidar yapacağız. CHP idam fermanlarını boynuna şeref madalyası takanlar tarafından, otel lobilerinde değil savaş meydanlarında kurulmuştur. CHP barut kokusu içinde kurulurken dikta ile değil kurultaylar ile demokrasi ilkesiyle kurulmuştur. Şimdi ise iktidara giden kadroları belirlemek için kongremizdeyiz. AKP faşizmi ile mücadele etmek için, partimizin iktidarı için örgütümüzün desteği ile Bornova İlçe Başkanlığı’na adayım. Dinamik, genç bir ilçe başkanıyla yol almaya hepimizin ihtiyacı var. Genç, kararlı bir ilçe yönetimi kurmak için yola çıktık. Ayrımcılığa, bürokrasiye karşı değişimi sağlayacak ve halkın sesi olacağız. Birlikte üretmek, yol almak, ortak akıl kılavuzumuz olacak.

 Karar alma mekanizmasını dar bir kesimin değil herkesin katıldığı bir mekanizmaya dönüştüreceğiz. Biz karar aldık, siz yapın değil birlikte karar almayı genel ve geçer kılacağız. Her zaman her yerde ön seçimi savunacağız. Yıllardır aynı tarzda, halktan kopuk yönetim anlayışına karşı gençler ve kadın var demek için, onları kotalara sıkıştırmamak için adayız.

CHP’yi dayanışma ve kucaklaşmanın merkezi olacak. Mahallelerimizi meclislerle yöneteceğiz. Demokrasiyi geçerli kılmak adına kapı kapı çalışacağız. Koltukta değil sokakta Bornova’yı birlikte yöneteceğiz. Belediye başkanımızla, il başkanımızla, genel merkezimizle uyumlu çalışacağız. Birilerini belediye başkanı, milletvekili yapmak için değil, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde halkın iktidarını kurmak için geliyoruz. Parti binasını eğitimlerin gerçekleştiği, Türkiye politikasına dair açmazların masaya yatırıldığı mekanlar haline getireceğiz. Diğer aday arkadaşlarımızın da içinde olacağı etkin bir anlayış getireceğiz.

2023 seçimlerine ya da olabilecek erken seçime yarın seçim olacak gibi hazır bir ilçe örgütü yaratacağız. Sokak örgütlenmesi projesini çok önemsiyoruz. Örgütlenmeyi aktif hale getirmemiz gerekiyor.. Çeşitli kesimlerdeki insanların yeteneklerini parti için seferber etmesini sağlayacağız. Mahalle üyeleriyle düzenli toplantılar düzenleyeceğiz. Kadınlarımızla ortak projeler üreteceğiz. Dinleyerek Bornova’yı bir kadın kenti haline getireceğiz. Bir makamdan güç almak için değil örgütümüzle birlikte Bornova’mızda yeni bir mücadeleyi örgütlemek için geliyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu’nu halkın iktidarının lideri yapmak için geliyoruz. Onun dava adamı olmak için geliyoruz. Mücadelemizde gelecek güzel günleri birlikte örgütlemek için kendimizi örgütümüze emanet ediyoruz” diye konuştu.

''Yolun sonuna geldik, iktidar çok yakın''
Bornova İlçe Başkan Adayı Ertürk Çapın  “Ülkemizi cumhuriyet tarihinin en zor ve en karanlık ekonomik dönemini yaşıyor. Tüm dış politika geleneklerimiz, devlet onuru aşağılandı, sansür ile basın özgürlüğü kaldırıldı. Halkımız hak adalet diye sokaklarda yürümek zorunda kaldı. Eğitim sistemi yazboz tahtasına dönüştü. Ama halkımız tüm bunlara ‘Martın sonu bahar’ diye cevap verdi. Yakında Sayın Genel Başkanımızın önderliği ile Türkiye’nin kalbi solda atacak. Bizim büyüklerimiz görmedi ama biz iktidar olduğumuzu göreceğiz.  Yolun sonuna geldik, iktidar çok yakın. Buradaki birçok arkadaş bilir ben hayatımı CHP’ye adadım. Benim ilçe başkanlığı adaylığımın tek sebebi bu kongre süreci değildir. Bu adaylık 10 yıllık çalışmanın,  birikimin sonucudur, sadece çalışmak, alın teri var diyorum.  Biz yürürsek izimiz kalır… Yürüdüğümüz tüm yoldaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu görevi yapmak çok büyük bir onur olduğu gibi aday olmakta çok büyük bir onurdur. Herkesin bir tercihi olduğu gibi benim de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda ilk tercihim Kamil Okyay Sındır’dı o olmadığı takdirde de Tunç Başkan’ı destekleyeceğimi açıklamıştım.  Sosyal medyada Tunç Başkan’ı desteklediğim için beni eleştirenler bugün Tunç Başkan adına siyaset yaptıklarını söylüyor, biz ise şu an Tunç Başkan’ın düşmanıyız. Hayır, arkadaşlar bizler Tunç Başkan’ın arkasındayız, biz karşılarındaymışız algısı yaratmaya çalışıyorlar. Kimse ben Büyükşehir adına adayım, Büyükşehir adına şu aday desteklesin deme hakkına sahip değildir. Büyükşehir’i bu işlere karıştırmayın. Tunç Başkan’ın hiçbir şeyden haberi yoktur ve kimseyi de desteklememektedir. Benim adaylığım birkaç kişinin kararı ya da herhangi bir erkin kararı ile ortaya çıkmadı. Ben belediye başkanı, milletvekili olmak için değil ilçe başkanı olmak, bu görevi yapmak için adayım. Arkadaşlar bize görev verirseniz nasıl ki daha önce partimiz için çalıştıysak yine aynısını yapacağız” diye konuştu.

'Bornova için her şey çok güzel olacak'
Son olarak delegelere seslenen Selma Nalbantoğlu, ise  “AKP iktidarının içeride ve dışarıda nasıl bir çıkmaza sürüklediğini, halkı yoksulluk girdabına düşürdüğünü, Cumhuriyet kazanımlarını nasıl yağmaladığını, çok iyi biliyoruz. CHP iktidar olmadıkça ne yıkım onarılabilir ne de ülke kalkına bilir. AKP,  halkın gözünde artık varlığını yitiriyor. Biz seçimden seçime değil, halk ile devamlı iç içe olacağımız yöntemler yaratmalıyız ki AK Parti’ye dahi oy vermiş vatandaşlarımız bize yönelebilsin. Her sokağa, eve nüfuz edebilirsek halkımız da CHP’yi anlar. Bunun yolu sokak örgütlenmesi ödevidir. Genel Başkanımı bu görevi 2013 yılında önümüze koydu, bunu ne kadar başarabilirsek halkımız bizim ruhumuzu o kadar iyi tanıyacaktır. Biz de o kadar göğsümüzü gere gere iktidara talip olabileceğiz. Parti olarak bu görevi başaracağımıza inanıyorum.

Kadınlarımız, gençlerimiz sadece seçimler süresince değil, ,iktidara giden yolda da, sokak örgütlenmesinde de en önde olmalılar. Üniversitesi bulunan bir ilçe olarak onların da partimize olan ilgisinin artacağına inanıyorum. Partimizde hiç olmaması gereken küskünlüklerden vazgeçmeliyiz, Tüm üyelerimizin bilgi, beceri ve birikimine ihtiyacımız var. Türkiye’nin birleştirici gücü iken bunu partimizde yapmamamız düşünülemez bile. Partimizin bir adım daha yükselmek için tüm üyelerimize ihtiyacımız var.  Kadınlarımızın seçme kadar seçilme hakkını kullanması için kotalara sıkıştırılmadan partimizde  yer alamsı için projeler oluşturulacaktır. Ön seçim dahil parti içi demokrasinin önde olması temel hedefimiz olacaktır” dedi.
 

chp bornova kongre seÇİm yariŞ gÜrol tÜrkmentepe ertÜrk Çapin selma nalbantoĞlu