CHP'de tarihi ön seçim kararı! Tüm kademelerde uygulanacak

TAKİP ET

CHP'de tüzük kurultayı önümüzdeki ay yapılacak. Edinilen bilgiye göre; milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri tüm üyelerin katılımıyla önseçimle belirlenecek.

Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, CHP'deki tüzük kurultayı öncesi yaşananları yazdı...

Mevcut tüzüğün 14 maddesinde değişiklik öngören tüzük taslağı için delegelerin 5'te 1'inin, yani 270 imza gerekiyor. Yeni tüzükte "Güçlü genel sekreterlik" ve partiye kayıtlı Üyelerle önseçim öngörülüyor. Gelecek yılın Mart ayında yapılacak yerel yönetimler seçiminde de yeni tüzüğe göre belediye başkan ve il genel meclisi üyelikleri için aday belirlenecek.

6 YARDIMCISI OLACAK

Tüzük Kurultayı'nın 3 Temmuz'da toplanması öngörülüyor. Tüzükle "Güçlü genel sekreterlik" öngörülüyor. "Genel Başkan ve Genel Sekreter birlikte istişare ve uyumla Parti Meclisi üyelerine geçici ya da sürekli görevler verebilecek." Öngörülen değişikliklerden bazılarını sıralayalım:

Parti Meclisi tarafından 14 kişi olarak seçilen Merkez Yönetim Kurulu, partinin en üst yönetim organıdır. Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sayman ve diğer üyelerden oluşacak.

Genel Sekreter ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri, Parti Meclisi Üyeleri arasından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilecek. Genel Sekreter, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri arasından Genel Başkanın onayı ile 6 Genel Sekreter Yardımcısı ve bir Genel Sayman seçecek. Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Sekreter yardımcılarının görev alanları, Genel Başkan ve Genel Sekreterin istişare ve uyumu ile belirlenecek.

ADAYLAR, BÖYLE BELİRLENECEK

■Genel Başkanın yokluğunda, Genel Sekreter; Genel Başkan vekili olarak Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık edecek. Partinin idari ve mali işlerini Genel Sayman yürütecek.

■Genel Sekreter, kurulca verilen kararları uygulayacak. Parti örgütü ile ilişkileri Genel Sekreterlik yürütecek. TBMM Grubu, Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi ile partili Yerel Yönetimler arasındaki ilişkileri Genel Sekreter düzenleyecek.

Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor. Vekil adayı olmak isteyenleri yakından ilgilendiren değişiklik önerisi şöyle:

■ TBMM seçimlerinde, parti adayları, partiye kayıtlı üyelerin katılacağı ön seçimle saptanacak. Önseçim, yargı denetiminde yapılacak. Parti Meclisi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 37/2 maddesine göre yüzde 5 merkez adayı/kontenjan için yeteri kadar sırayı ayırabilecek.

Bir seçim çevresinde il başkanlığının görüşü alınarak ancak iki sıra ayrılabilecek. Bir kişi, iki dönem üst üste merkez /kontenjan adayı gösterilemeyecek. Her kademedeki yöneticiler, il ve yüksek disiplin kurulu başkan ve üyeleri, önceki dönemlerdekiler de dahil mevcut milletvekilleri ile partili yerel yöneticiler merkez /kontenjan adayı olarak gösterilmeyecek.

YARGIÇ DENETİMİNDE SEÇİM

Tüzüğün, "Yerel seçimlerde adayların saptanması" başlıklı 55. maddesi de yeniden düzenleniyor. İşte, kurultaya sunulacak değişiklik maddesi:

Yerel seçimlerde adaylar, partiye kayıtlı üyelerin katılımı ile yargı denetiminde yapılacak önseçimle belirlenecek. Partili yerel yöneticilerin olmadığı seçim çevrelerinde ise önce örgüt denetiminde sandık konulmak suretiyle seçim yapılacak. Örgüt tarafından tutanağa bağlanan seçim sonuçları; Parti Meclisi tarafından değerlendirilecek ve aday belirlenecek.

■ Önseçim veya eğilim yoklaması yapılan seçim çevrelerinde belediye ve il genel meclis listesinde ayrılacak sıralara Siyasi Partiler Kanunu 37/2 maddesi doğrultusunda yüzde 5 kadar merkez /kontenjan adayı, il örgütünün görüşü alınarak Parti Meclisi tarafından gösterilecek.

■Tüzükte yapılacak değişiklikler kurultayca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girecek ve değişiklik ayrı ayrı oylanacak.

https://www.sozcu.com.tr/2023/yazarlar/saygi-ozturk/chpde-degisim-boyle-olacak-7720163/