CHP heyeti İzmir'den AKP'ye seslendi: 'Fay yasası meclise acil olarak getirilsin'

TAKİP ET

İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra olay yerinde çalışmalarını yürüten CHP Heyeti basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke: AKP'ye sesleniyoruz acilen meclise fay getirilmelidir. 'Amacımız şov değil yetkililer görüyoruz ki şov yapıyorlar' dedi. 

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ - Ege Denizi’nde merkez üssü İzmir Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra Basın açıklamasına CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ahmet Akın ve Ali Öztunç, PM Üyesi Devrim Barış Çelik ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve milletvekilleri katıldı.  

Basın açıklamasında konuşan CHP İl Başkanı Deniz yücel, “83 canımızı kaybettik. Depremde hayatını kaybeden yakınlarımıza baş sağlığı diliyoruz. Depremden 65 saat sonra Elif kızımızı kurtarmak, hepimize moral ve motivasyon kaynağı oldu. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Grup Başkan vekilimiz İzmir’e gelerek incelemelerde bulundular. Depremin siyaseti olmaz. Biz CHP olarak dayanışma içerisinde yürütmek için çaba sarf ediyoruz. CHP ekiplerimizle koordinasyonuz sağlıyoruz. İzmir Milletvekillerimiz 24 saat nöbet sistemiyle çalışmaları sağlıyoruz. Biz bu çalışmaların siyasetleştirmeden yürütüyoruz. Seçilmiş bir Belediye başkanı Şehr-i emindir. Tunç Soyer ve Serdar Sandal Şehr-i emindir. Sokakta kalan vatandaşlarımız için örnek bir yönetim sağladık. Salgının yayılmaması için gerekli önlemleri alıyoruz. Enkaz bölgesindeki çalışmalarımızı üzerimize düşen sorumlulukları gerçekleştiriyoruz. Varsa ihmallerin peşine düşüyoruz. Gerekli desteğin verileceğini temin ediyoruz” dedi. 

CHP’li Akın, “Türkiye’nin kaybedecek bir dakikası yok!”
Depremde canlarını kaybeden vatandaşlara baş sağlığı dileyen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Bu depremden hayatlarını kaybeden herkese rahmet diliyorum. Ancak 2002 yılında vergi toplanmaya başlandı. 825 milyar bir ödenek. Bir soru sormak lazım bu paralar nereye harcandı? Dönemin maliye Bakanı da dedi ki bu bütçenizi ihtiyacı olduğu için harcandı dedi. Ağustos ayının başında bir ekip kurduk dediler ama insanlar canlarını kaybettikten sonra ne anlamı var. Kanun tasarı hangi gerekçeyle meclise gelmedi. Bizler bununla ilgili kanun teklifleri verdik. 58 tane araştırma önergesi verdik. Biz bunun kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Acilen yapılması gereken olaylar var. Türkiye’mizin kaybedecek 1 dakikası bile yok. Kanunların devlet tarafından desteklenmesi lazım. İzmir’deki altyapıyla ilgili konuşursak, İZBAN ve tramvayları zarar görmemiştir. Hiçbir hizmet aksaklığına yol açılmamıştır. İzmir Büyükşehir ve büyük bir aile olarak Büyükşehirlerimizle birlikte canla başla çalışıyoruz”dedi. 

Yeni bir deprem olana kadar bir şey yapılmayacak
 Amacımız şov değil diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Deprem konuşulmaya devam edecek, 10-15 gün sonra deprem konuşulmayacak ta ki yeni bir deprem olana kadar. Yeni bir strateji lazım. Deprem olduğu zaman binaların çökmesi nasıl engellenir bunu bilmek gerek. Risk analizleri bir an evvel araştırılmalı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmadan önlemleri almamız gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ilk anda 55 kişiyi çıkartıldı. Amacımız şov değil yetkililer görüyoruz ki şov yapıyorlar. İlk müdahaleyi yapan belediye, yemek dağıtan belediye, ama enkazın başına çıkıp şov yapan AKP… Bakanlar çıkıyor şov yapıyor. Depremde şov yapılmaz burada iş yapılır!” dedi. 

Acıdan siyaset olmaz
Acıdan siyaset yapılmaz diyen CHP’li Seyit Torun, “Bugün kurtulan Elif kızımız umut oldu. Herkese geçmiş olsun. Bu çalışma hep beraber gönlünü İzmir’e vermiş büyük bir özveriyle toplumun bütün kesimleri destek veriyor. Ama görüyoruz ki bazıları talimat vermiş gibi AKP’liler var. Acıdan siyaset yapma günü değil ve bunu da reddediyoruz. Gerek arama kurtarma çalışmalarında yanlarında olduk. Vincinden, kamyonundan tüm ihtiyaçlara kadar sağlanmıştır. Bu süreç içerisinde CHP’li belediyeler olarak mücadele veriyoruz. Her türlü imkânlarla yardımcı oluyoruz. Birçok çalışmalar yapılıyor. Şu ana kadar 2588 çadır kuruldu. 20000 battaniye dağıtıldı. 30 Ekim’den bu yana sahada bütün arkadaşlarımızla birlikteyiz. Amacımız bu depremin yaralarını sarmak. Acılı vatandaşlarımıza her türlü hizmeti vermek için Belediyelerimizle destekteyiz” dedi. 

Gün şov yapma günü değil
Can ve mal kaybını engellecek çalışmalar açıklamasında bulunan CHP’li Selin Sayek Böke, “Çalışmalar heyetimizin de söylediği gibi, hızla yaraları sarmak üzere toplandı. Çalışmalara devam edeceğiz. Yetki alanımıza giren hiçbir sorumluluklarımızdan kaçmadan çalışmalara devam ediyoruz. AKP'ye sesleniyoruz acilen meclise fay getirilmelidir. Gün şov yapma günü değil.  Bu tarz dayanıksız yapılar içinde yaşayan vatandaş, bu sorumluluk devletindir. Bizim üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Hep birlikte bu zihniyeti değiştireceğiz. Bir an evvel Türkiye’de can ve mal kaybını engelleyecek çalışmaları yapacağız. İlk andan itibaren buradaydık olmaya devam edeceğiz” dedi.

izmir chp heyet deprem selin sayek böke deniz yücel seyit torun serdar sandal