CHP İzmir'den Kanal İstanbul'a itiraz! Gazetemize özel açıklamalar!

TAKİP ET

CHP'de 'Kanal İstanbul' projesi için iptal dilekçesi veren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko , Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Oktay Güçtekin / İzmir Gündemi - CHP’de ‘Kanal İstanbul’ projesi için iptal dilekçesi veren Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko , Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ‘Kanal İstanbul’ projesi seferberliği İzmir’de devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı,İzmir İl Başkanları ve CHP İzmir İlçe Başkanları'nın katılımıyla İzmir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz dilekçesi sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Belediye Başkanları İstanbul’da yapılması planlanan ‘’Kanal İstanbul’’ projesinin iptali için dilekçe verdi.  Dilekçe vermeye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani  Beko, Bedri Sertel, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz ve bir çok partili katıldı.

Dilekçe verilmesinin ardından CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani Beko , Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bayır ‘’İnternetten de itiraz dilekçesi vereceğim’’

Dilekçe verme yöntemini eleştiren İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ‘’Bu olay ile ilgili halkın tepkisi ortada. Ancak burada dilekçe alım yöntemini hiç gözüm tutmadı. Herhangi bir şekilde dilekçe alındı belgesi bizlere vermiyorlar.Kayıt numarası vermiyorlar. Ben bu verilen dilekçelerin çöpe atılacağı endişeşi taşıyorum. O yüzden buradan döndükten hemen sonra, internetten de dilekçe vereceğim. Meclisin açıldığı zaman bu konuyu gündeme taşıyacağız. Az önce İl müdürünü aradım, telefonumu açmadı kendisi. Buradaki düzen de çok kötü, herkesi tek bir gişeye tek bir kişiye yönlendiriyorlar. Burası ana baba günü gibi, insanlar ezilme  tehlikesi yaşıyor. Halk bu konuda gerçekten çok duyarlı ‘Kanal İstanbul’u istemiyor. Bu çok net anlaşılıyor.’’ diye konuştu.

Kani Beko ‘’ 82 milyonla birlikte İstanbul’a hep beraber sahip çıkalım’’
İstanbul’a hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ‘’Aslında bu proje yıllardan beri konuşulan bir proje. 75 Milyar TL’ye mal olacak bir proje. Ancak bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmaya göre 176 bin hektar alanın da orada yok olacağı ifade ediliyor. Dolasıyla ekolojik dengeninde altüst olabileceği bu proje sadece İstanbul projesi değil, ülkenin, memleketin bir sorunu. Bu çılgın bir proje, dolayısıyla bizim bu projeyi mutlaka durdurmamız lazım.

Bugün Türkiye’de 8.5 milyon işsiz var. Bugün başını  yastığa aç koyan 3.5 milyon insan varken bu çılgın projelere bütçeden para ayırmak, buralara geleceği belli olmadan yatırım yapmak bana göre doğru değil. 82 milyon ülkemizde yaşayan insanların mutlaka ama mutlaka başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sayın  Ekrem İmamoğlu’nun ve bilim insanlarının bu projelere dikkatli bir şekilde bakması yönünde düşünüyorum. Gelin hep beraber İstanbulu yok etmeyelim,  İstanbulu var edelim, 82 milyonla birlikte İstanbul’a hep beraber sahip çıkalım.’’diye konuştu.

Beko ‘’Kıdem tazminatlarını ‘Kanal İstabul’a kullanacaklar’’
Beko ayrıca ‘’Meclis açıldığı zaman birinci gündem maddelerinden birisi ‘Kanal İstanbul’ projesi olacak. Dolayısıyla biz de  bu projeye mutlaka karşı çıkacağız. Tabi ki bilim insanlarının da hazırlamış olduğu projeleri, bu projeleri hazırlamış olan kişilere herkese bu konuyu anlatmaya çalışacağız.

Buradan sizin aracılığınız ile ilk defa birşey açıklamak istiyorum. Yıllar önce kıdem tazminatlarının, bireysel emeklilik fonuna, bireysel emeklilik fonundan ise varlık fonuna aktarıldığını, varlık fonundan sonra da ‘Kanal İstanbul’ projesine yatıracaklarını ben biliyordum. 19 AKP’ye yakın  mütahit ile bu anlaşmalar yapılmıştı. Dolayısıyla ben buradan 15 milyona yakın işçi arkadaşlarıma sesleniyorum. Bu konu ile ilgili gerekli çalışmaları yapmalarını öneriyorum. Aksi halde önümüzdeki dönemde leş kargaları işçilerin kıdem tazminatlarını alacaklar, geleceği ne olacağı bilinmeyen  bir ‘Kanal İstanbul’ macerasına bu güzelim kıdem tazminatlarını oraya aktaracaklar. Bu kıdem tazminatlarını leş kargalarına yedirmemek için, işçilerinde uyanık olması inancındayım.’’ dedi.

Batur ‘’ Bu projenin ne kadar gereksiz olduğunu görebiliyoruz’’
Kanal İstanbul projesine itiraz dilekçelerini vererek bir vatandaşlık görevi yerine getirdiklerini söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Kente bir faydası olmayacağı gibi ekolojik dengeyi bozacağı ve geçmişten kalan Mondros Mütarekesiyle birlikte özellik bu anlaşmanın bozulma noktasına gelmesinin ardından ülkemizi düşünerek vatandaşlık görevimizi yerine getirmek amacıyla itiraz dilekçelerimizi verdik. Ekonomik krizin en üst noktada olduğu, EYT’lilerin sıkıntılı, işsizliğin had safhada olduğu ülkemizde Kanal İstanbul projesiyle bu yatırımın gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Özellikle ekolojik denge ve deprem riski taşıyan bir bölge olması nedeniyle detayları alt alta sıraladığımızda bu projenin ne kadar gereksiz olduğunu görebiliyoruz” diye konuştu.

‘’İstanbul’u besleyen su kaynakları tehlike altında’’
Kanal İstanbul projesinin bir mimar olarak ele aldığında ise “Teknik olarak baktığımızda en önemlisi büyük İstanbul depremi ilgili sıkıntı var. Ekolojik dengeni bozulmasıyla birlikte İstanbul’u besleyen su kaynakları tehlike altında. Bunların hepsi teknik ve fiziken kente zarar verecek şeyler. Bu yatırımın ne kadar tehlikeli bir süreci işlediğini görüyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Sandal ''Vatandaş olarak dilekçelerimizi sunduk''
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise ‘’Şuan Türkiye gündemini ilgilendiren bir mesele. İstanbul ile ilgili  böyle bir yapılaşma oluştu, bizde itiraz dilekçelerimizi burada sunduk. İleriki zamanlarda farklı bir çalışma olup olmayağı örgütün bileceği bir olayı, biz burada vatandaş olarak dilekçelerimizi sunduk.’’ diye konuştu.

 

cumhuriyet halk partisi chp İzmir İstanbul özel haber itiraz dilekçe kanal istanbul güncel haber özel açıklama gazete kani beko tacettin bayır abdül batur serdar sandal