CHP İzmir'den yargı krizine sert tepki: "Anayasayı savunmaya devam edeceğiz"

TAKİP ET

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili olarak "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına CHP İzmir'den tepki geldi.

CHP İzmir İl Başkanlığında konuyla ilgili bir açıklama gerçekleştirildi.  Basın açıklamasına belediye başkanları ve ilçe yönetimleri de katılım sağladı.

"HUKUK OLMAZSA OLMAZ"

CHP İzmir İl Sekreteri Özlem Ünsal anayasaya inanmaya devam edeceklerini belirterek:  "Bugün burada Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs edenlere ve  100 yıllık Cumhuriyet tarihinde yaşanan hukuk darbesi niteliğindeki karara, karşı durmak için toplanmış bulunuyoruz. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Can ATALAY hakkındaki ihlal kararını uygulamaması, bu da yetmezmiş gibi, usul ve esasa aykırı bir şekilde Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüstür, kabulü mümkün olamaz. Hukuku hakim kılması, yasaların emredici maddelerine göre adaleti sağlaması ve anayasal düzeni tesis etmesi beklenen Yargının bizzat kendisinin, Anayasanın emredici kurallarını tanımadığı, yok saydığı bir ülkede hukuk devletinden söz edilemez.  Hukuk devletinin olmazsa olmaz ilkelerini yok sayan, kuvvetler ayrılığını reddeden bu meydan okumanın hukuka ve anayasal düzene inanan bizleri asla yıldıramayacağı ve direnmemizi durduramayacağını en başta ilan etmek isterim" dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ TEMEL HAKLARININ BEKÇİSİDİR"

Yargı bağımsızlığı çağrısında bulunan CHP’li Ünsal: "Anayasaya, Anayasal kurumlara ve Anayasa Mahkemesine açıkça meydan okuyan bu Yargıtay kararı ve suç duyurusu; bağımsız ve tarafsız yargı güvencesinin kalmadığını göstermektedir. Eğer Anayasa mahkemesinin kararı yok sayılacak, anayasa çiğnenecekse, bu ülkede yaşayan hiç kimsenin hukuk güvenliğinin varlığından ve hukuk devletinden söz edilemez. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, anayasaya aykırı, siyasi baskı ve yönlendirmeyle alındığını düşündüğümüz, bağımsız yargıyı ayaklar altına alan bu tavra boyun eğmeyeceğiz. Yargıtay kullanılarak denenen, kamuoyunun tepkisinin ölçüldüğü, anayasal düzene karşı yeni bir düzenin provasının yapıldığını düşündüren bu tiyatroyu izlemeyecek, direnmek için tüm anayasal haklarımızı kullanacağız. Çünkü Anayasa Mahkemesi temel hak ve Hürriyetlerin bekçisidir" dedi.

"EN GÜÇLÜ SİLAH HUKUKTUR"

STK ve Odalarla birlikte direnişi sürdüreceklerini belirten CHP’li Özlem Ünsal: “"Adaletin uygulanacağı, hukukun işletileceği, Yargı’nın karar vereceği tek Saray vardır o da Adalet Sarayıdır. Kimse kendisini hukuktan ve anayasadan üstün göremez.  Bizler biliyoruz ki, hukukçuların üzerindeki kıyafet sadece bir cübbe değil, mesleğimizi yaparken omuzlarımızdaki sorumluluğa anlam yükleyen bir semboldür aynı zamanda. Giyiniyorsanız bileceksiniz... Siyah renk adaleti temsil eder. Layıkıyla adaleti sağlamak için koltuklarında oturan yargıçlara selam olsun. Üzerinde cepleri yoktur. Çünkü yaptığımız görev kamu görevidir. Bireysel menfaat peşinde olmadan görevini yapan yargıçlara selam olsun... Önünde düğmesi iliği yoktur. Çünkü adaleti sağlarken kimsenin önünde düğmemizi iliklemeyiz. Hiçbir baskıya boyun eğmeden hür iradesiyle kararını veren yargıçlara selam olsun. Bizim en güçlü silahımız hukuk ve anayasal düzendir. Bu düzenin korunması için, egemenliğin millette kalması, tarafsız bir yargı için biz direneceğiz.  Anayasayı ortadan kaldıranlara karşı gün susma günü değildir. Tarih susanları da yazacak, direnenleri de dedi. 

chp izmir