CHP Kadın Kolları Genel Başkan Adayı Gülsever'den çağrı! "Binlerce kadın için kamu desteği şart"

TAKİP ET

Tüm dünyayı ve Türkiye'yi etkisi altına alan COVID-19 salgını bir çok sektörü ve iş alanını etkilediği gibi Kadın Kooperatiflerinin faaliyetlerini de durdurma noktasına getirdi. Birçok engeli aşarak bir araya gelen kooperatif kadınları COVID-19 salgını nedeniyle yok olma tehdidi altında. Kadın kooperatiflerine sahip çıkan ve kadın istihdamını destekleyen CHP Kadın Kolları Genel Başkan Adayı Ayten Gülsever'den dikkat çekici çözüm önerileri geldi.

Ege’ye Bakış’dan Hande Turan’ın haberine göre Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde Tüm dünyayı ve geçtiğimiz haftalarda Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüs salgını her geçen gün etkisini arttırmaya devam ediyor. Virüsle mücadeleye yönelik alınan tedbirler kapsamında yönetimler vatandaşlara Evde Kal çağrısı yapıyor. Zorunlu olmadıkça evden dışarıya çıkmayan vatandaşların arasında işsizlik ve yoksullukla savaşan belirli kesimler var. Bir çok iş sektörünü durma noktasına getiren Covid-19 salgını beraberinde kadınların iş hayatındaki rolünü de etkiledi. İş hayatında istihdamlarının son derece önem arz ettiği bu dönemde Kadın Kooperatifleri de koronavirüs salgının getirdiği sıkıntılarla başa çıkmaya çalışıyor. Kadının iş hayatındaki istihdamını destekleyen ve Kadın Kooperatiflerine sahip çıkan CHP Kadın Kolları Genel Başkan Adayı Ayten Gülsever, “Ailelerini geçindirmek zorunda olan binlerce kadın için kamu desteği şart” önerisinde bulundu.
 
Salgının yarattığı ekonomik hasar onarılmalı
Ev ve ülke ekonomisine katkı sağlayan sosyal ve ekonomik ihtiyaçları için ortaklaşa girişimlerle biraraya gelen ülkemizdeki kadın kooperatiflerindeki on binlerce kadının zor durumda olduğunun hatırlatmasını yapan Gülsever, “Türkiye’de kadın istihdamına ve kayıtlı işgücüne önemli katkılar sağlayan kadın kooperatiflerindeki COVID-19 salgının yarattığı ekonomik hasar onarılmalı. Daha önceleri çalışma hayatına katılma fırsatına erişemeyen dar gelirli kadınlar kooperatiflerle bir araya geliyorlar.Çok çeşitli alanlarda faaliyetler gösteriyorlar. Kendi kaynaklarını kendileri yaratarak, yoksullukla mücadele, kadın istihdamının ve kayıtlı işgücünün artırılmasında toplum yararına çalışmalar yürütüyorlar. Bu açıdan, istihdam imkanlarından yararlanamayan ama kendi işlerini kurarak ailelerini geçindirmek zorunda olan binlerce kadın için kamu desteği şart” diye konuştu.
 
İşletmeler SGK vergilerinden muaf tutulmalı
Kadın kooperatiflerindeki işletmelere ilave finansman desteği sağlanmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Gülsever, “” Kadın kooperatifine bağlı işletmeler aynı zamanda SGK vergilerinden muaf tutulmalı. Kreş ve yuva işleten kooperatiflerin öğretmen ve personellerinin sigorta ve ücretli izinleri de kamu tarafından karşılanmalı” dedi.
 

chp ayten gülsever