CHP'li Alaz Tan" Yaptığımız iş, bir yardım değil, sürdürülebilir bir dayanışma"

TAKİP ET

CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Alaz Tan, depremin etkilediği 11 şehirde, el işleriyle geçimini sürdüren kadınların bütçesine katkı sağlamak için bir dayanışma platformu kurdu. CHP'li Tan," Yaptığımız iş, bir yardım değil, sürdürülebilir bir dayanışma." dedi.

NUR DAYI/ İZMİR GÜNDEMİ-  Türkiye'yi derinden sarsan asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerde binlerce insan hayatını kaybederken binlerce vatandaşımız ise yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.  Barınma, yeme-içme ve de ekonomik birçok sıkıntının içinden çıkmaya çalışanlar için de bir umut İzmir’den geldi.  CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Alaz Tan,  depremin ilk anından itibaren yaşandığı şehirlerde duran hayatın bir şeklide devam etmesi için bir dayanışma başlattı. Başlattığı dayanışmanın temelinde depremde etkilenen kadın vatandaşlarımızın yeni yerleşim yerlerinde, yeni hayatlarında motivasyonlarına ve kazançlarının devamlılığına destek olmak vardı.

AMACIM DESTEK OLMAK

Depremzedeler için başlattığı dayanışmayı anlatan CHP İzmir Milletvekili aday adayı Alaz Tan,"El Emeği Dayanışma Platformu 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız büyük deprem felaketi öncesinde evlerinde el emekleriyle aile bütçelerine katkı sağlayan kadınların deprem felaketinden sonra yeni yerleşim yerlerinde, yeni hayatlarında motivasyonlarına ve kazançlarının devamlılığına destek olmak amacıyla sosyal medya üzerinden başlattığım bir dayanışma."dedi.

MADDİYATIN BİR ÖNEMİ KALMAMIŞ DURUMDAYDI

CHP İzmir Milletvekili aday adayı Alaz Tan depremin etkilediği 11 şehirde, el işleriyle aile bütçesine katkıda bulunan kadınların, eşlerinin de işlerini kaybetmesi nedeniyle kurduğu El Emeği Platformu'nun ilham kaynağını anlattı. Alaz Tan" Hülya Hanım, Hatay Kırıkhan’da benim markam için evinde el işiyle üretim yapıyordu. Ben ona malzemeleri gönderiyordum, o bana yaptığı üretimi gönderiyordu..6 Şubat sabahı Hatay’ı da etkileyen büyük bir deprem olduğunu öğrendiğimde panikle ona ulaşmaya çalıştım,ulaşamadım.Bende adresi olduğu için sosyal medyadan onun yaşadığı bölgeyi arattığımda o bölgede yıkılmış bina enkazlarında kalan insanlara ulaşmak için yardım çağrıları olduğunu gördüm ve açıkçası umudumu kaybettim. Saatler sonra bana mesaj attı. Evlerinin yıkıldığını, ailesine bir şey olmadığını fakat 4 çocuğuyla sokakta kaldıklarını söyledi. Çok üzüldüm, onlar için bir şey yapmak istiyordum fakat İzmir’den yapabileceğim pek de bir şey yoktu. Önce ona maddi olarak destek olmak istedim, kabul etmedi. İnsan uzaktan bunu fark edemiyor ama zaten o anda depremin ilk gününde Hatay’da maddiyatın bir önemi kalmamış durumdaydı.

Bir süre sonra benden bir isteği oldu. Dedi ki ‘Lütfen bana malzemeleri gönder bütün işlerimize sıfırdan başlayalım çünkü benim eşimin de artık işi yok, ben de hem örgü örersem psikolojik olarak rahatlarım hem de kazancıma devam ederim.’ Ben onun yeni evine malzemelerimizi alıp gönderdim ve bu ve benzeri durumda daha birçok kadın olabileceğini düşündüm.

Depremin etkilediği 11 şehirde, el işleriyle aile bütçesine katkıda bulunan kadınların rolü eşlerinin de işlerini kaybetmesi nedeniyle aslında çok daha önemli bir hale geldi. Bu kadınların hem motivasyonslarını hem de yeni hayatlarında kazançlarının devamlılığını sağlamaya katkı sağlamak için bir platform oluşturmaya karar verdim. İnstagram’da @elemegidayanismaplatformu sayfasını açıp kendimi, amacımı en basit ve samimi şekilde yazdım ve ilk gönderiyi paylaştım. Paylaşım desteğiyle hem depremden etkilenen ve destek talebi olanlara hem de onlara destek olmak isteyen bireysel müşteri ve firmalara ulaştık. " dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DAYANIŞMA

CHP İzmir Milletvekili Aday Adayı Alaz Tan oluşturduğu El Emeği Platformu'nun işeleyişini,"Deprem felaketinden etkilenenler instagram üzerinden @elemegidayanismaplatformu'na mesaj atıp kendilerini ve yaptıkları işi tanıtıyorlar biz de onların potansiyel müşterilerine ulaşmalarını sağlıyoruz. Uzun bir süre bu işi tek başıma götürdüm ama sonrasında Gaziantep Nizip’ten, evinden ayrılmak zorunda kalan çok tatlı bir kız, Gül bana yardımcı olmak istediğini söyledi. Şu an ikimiz iş bölümü yaparak en hızlı şekilde en çok kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. 13 milyon kişi bu felaketten etkilendi fakat destek olabilecek 70 milyon kişi var. Yaptığımız paylaşımlar sonrası depremzede kadınlarımız ne kadar çok müşteriye ulaşabilirlerse onların için o kadar iyi çünkü yaptığımız iş bir yardım değil, sürdürülebilir bir dayanışma. Felaketin ilk gününden bu yana hepimiz nereye gideceğini bilmediğimiz yardımlar yaptık. Kurduğum sistem çok basit ve etkili. Depremden etkilenen bir kadına yaptığı ürünü direk sipariş veriyorsunuz, o da çadırdan, konternıydan, yeni evinden üretim yapıp size gönderiyor. Böylece siz istediğiniz ürüne ulaşmış oluyorsunuz ve desteğinizin kime ulaştığını biliyorsunuz." sözleri ile anlattı.

BİR SİPARİŞ = BİR KADIN = BİR AİLE

CHP'li Alaz Tan kurduğu platformun büyük çaplı bir destek oluşturacağına vurgu yaparak,"Son zamanlarda kurucusu olduğum platformla ilgili yaşadığım harika gelişme de Birleşik Milletler tarafından deprem sonrası dayanışma toplantılarına davet edilmem oldu.Toplantılarımız başladı ve devam edecek,onların aracılığı ile bu konuda çok daha iyi işler yapıp,çok daha fazla kadına destek olacağıma inanıyorum. Lütfen unutmayın, bir sipariş = bir kadın = bir aile demek ve depremden etkilenip evini terk eden bir kadına vereceğiniz vereceğiniz siparişe aslında çok ihtiyacınız var."dedi

chp aday adayı alaz tan