CHP'li Arslan, "Ülkemizin doğalgaz maliyeti 'ticari sır' olamaz"

TAKİP ET

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, doğalgaz ve elektrik ile ilgili verdiği soru önergelerine yanıt vermekten kaçınan iktidara tepki gösterdi…

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, ülkemizin doğalgaz ithalat maliyetine ilişkin soru önergesine “ticari sır” gerekçesiyle yanıt verilmemesine tepki gösterdi. “Tek tek sözleşmelerin maliyetleri ticari sır da ülkemizin toplam doğalgaz dışalım maliyeti nasıl ticari sır oluyor?” diye soran Arslan, doğalgaz kesintisi nedeniyle Ocak ayında yapılan kesintileri anımsatarak, bilgilerin gizlenmesinin ülkemizi karanlığa götürdüğünü kaydetti. Vatandaşların fatura şikayetleri üzerine firmalara uygulanan yaptırımlarla ilgili EPDK kararının dahi gizlendiğine dikkat çeken Arslan, “Ülkeyi doğalgazsız, elektriksiz bırakanlar, ülkeyi karanlıkta bırakanlar, verileri de karartıyor. ‘Şeffaf doğalgaz piyasası’ vaadi verenler, yaptırım bilgilerini bile milletten gizler hale geldi” dedi.
               CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, doğalgaz ithalatı, dağıtımı, doğalgaz ve elektrik faturaları gibi konulardaki 8 ayrı soru önergesinin, tek bir yazı ile yanıtlandığını, gönderilen yanıtta da birçok soruya hiçbir karşılık verilmediğini belirtti. Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
                  “8 ayrı soru önergesine toplu olarak yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülkemize doğalgaz dışalımının maliyetini gizlemiştir. Ticari sır kapsamında, yapılan anlaşmalar bazında fiyatların gizlenmesinden söz ediliyorsa bile toplam dışalımın yıllar itibariyle ülkemize maliyetinin açıklanması önünde yasal bir engel söz konusu değildir. Üstelik bu bilginin verilmesi ülkemizin cari açığından dış borçlanma ihtiyacına kadar pek çok ekonomik analizin yapılabilmesi açısından zorunludur. Doğalgaz alımının ülkemize yıllık maliyetinin açıklanması, hiçbir şirketin ticari bilgisinin açıklanması anlamına da gelmemekte olup; ticari ve hukuki yükümlülüklere zarar vermeyecektir. Bu kapsamda soru önergemizde yer alan ‘2019-2020 yılları doğalgaz ithalatı için yapılan ödeme miktarı TL ve döviz olarak nelerdir’ sorumuzun yanıtlanmaması idarenin keyfi tutumundan kaynaklanmaktadır.  Yürütmenin yasamayı bilgilendirme görevinin savsaklanması kabul edilemez.
DOĞALGAZ SİZİN ŞAHSİ İŞİNİZ DEĞİL
Yine önergelerimizde gündeme getirdiğimiz doğalgaz faturalarına yönelik yurttaşların şikayetleri konusunda ise EPDK’nın 02/04/2020 tarihli ve 9278 sayılı Kurul kararı çerçevesinde işlemlerin yapıldığı açıklanmıştır. Ancak bu kurul kararı ne Resmi Gazete’de yayımlanmıştır ne de EPDK’nın İnternet sayfasında yer almaktadır. Yani vatandaşlara uygulanan doğalgaz faturalarıyla ilgili şikayetler nedeniyle alınan karar dahi kamuoyundan gizlenmektedir.
İdarenin vatandaşların şikayeti kapsamında yurttaşları bilgilendirmesi esastır. Üstelik bu karar yalnızca bir şirketin ihtarının da ötesinde kararlar içerdiğini yine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın soru önergemize verdiği yanıtı göstermektedir. Bakanlık, ‘Benzer sıkıntıların tekrar yaşanmaması için söz konusu Kurul Kararı’nda dağıtım şirketlerinin doğalgaz sayaçlarının okunamaması durumunda uygulanacak işlemler hükme bağlanmıştır’ demektir. Bu hüküm her ne ise bakanlığın ve EPDK’nın şahsi işleri midir ki kamuoyundan saklanmaktadır?

ŞEFFAFLIK GİTTİ KARANLIK GELDİ
4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununda ‘şeffaf bir doğalgaz piyasası oluşturulması’ hedefi var ama açıkça yasalara aykırı bir şekilde kamuoyunu doğrudan ilgilendiren konuların dahi gizlenmesi söz konusudur.  Bu durum kamuoyunun bilgilendirilmesi önünde engel olup; kamu yararına da aykırılık oluşturmaktadır. EPDK yasalarla kendisine verilmiş olan görevi yerine getirmemektedir. En küçük idari işlemlere kadar yansıyan bu keyfiyet, iktidarın ‘kimseye hesap vermem, ben ne dersem o, ben yaptım oldu’ yaklaşımının eseridir.  Sonuçta ne oldu, Türkiye’de doğalgaz kesintileri, elektrik kesintileri yaşandı. Fabrikalar durdu, üretim durdu, millete ağır faturalar çıktı. Şeffaflık sağlansa, iktidar daha erken önlemler almak zorunda kalır, kesinti tabloları da yaşanmazdı.”
 

doğalgaz türkiye doğalgaz izmir CHP Ednan Arslan