CHP'li Aslanoğlu'ndan iktidara tepki: Devletin çivisi çıktı!

TAKİP ET

CHP'li Aslanoğlu, deprem bölgesinde yapılan yardımları anlattı. AFAD'ın yetersiz kaldığını dile getiren Aslanoğlu, "Devletin kurumlarının, ki belediyeler devletin kurumlarıdır onları engellemek devletin çivisini çıkarmaktır. AFAD devletin kurumu. Sizin AFAD'ın başına koyduğunuz insanlar nitelikli değildir, beceriksizliklerini herkes gördü. Hükümetsiniz ama hükmedemiyorsunuz' açıklamasını yaptı

Nur DAYI/ İZMİR GÜNDEMİ- Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremin ardından CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, deprem bölgesine giderek depremzedelere destek oldu. Aslanoğlu deprem bölgesinde yaşadıklarını felaket olarak nitelendirerek, basın mensuplarıyla düzenlediği toplantıda aktardı.

Depremin zararının uzun süre devam edeceğini söyleyen Aslanoğlu, "Büyük bir deprem tahmini zarar, bir yıl iki yıl süreceği aşikardır. Birkaç yerden ölüm sayılarına erişkin şeyler duydum. 5 bin olsaydı da çok.  Genel başkan büyük bir alanı iki kere taradı ben belli bölgeyi taradım o bölge bile çok kötüydü. Nurdağı'nın yıkma kararı almışla Nurdağı'nda sağlam bina yok durumdaydı. İzmir depremine benzemiyor kıyaslanabilir kadar yok." dedi.

“Daha fazla canın kurtarılması mümkündü”

Deprem bölgesinde çalışmaların yetersiz olduğunu söyleyen Aslanoğlu, "Bu deprem büyük bir deprem, yıkımın büyük olduğu deprem. Organizasyonun yetersizliğini haklı çıkarmaz.  Bir iş yerinde başınıza gelecek her olayı düşünürsünüz, kim kimde nerde nasıl koordinasyon olmalı bunları düşünürsünüz. Devletinde AFAD'ın işi budur. Başımıza bir şey geldiğinde biz ne yapacağız. 40 şehirde deprem olsa ne yapardın ekipleriniz nereye nasıl gider bunu düşünürüz. Benim gördüm tabloda bu böyle miydi hayır. Uçakla gittik, bir ekibimiz hataya gitti, biz Adana'ya gidip oradan gidecektik. Havaalanına inip bütün ekipleri hataya çıkartmamız 5 dakikaydı. Aynı VIP' de Birleşik Arap Emirlikleri’nin tam donanımlı arama kurtarma ekibi orada bekliyordu. Orada planlamanın yapılmasını bekliyorlardı. O sure içinde 1 dakikanın önemi vardır. Bu durumun çözülüyor planlanıyor olması lazımdı. Deprem pazartesiydi, çarşamba günü bölgede araç gereç vardı ama hepsi çalışmıyordu. Bu işi becerebilseydik daha fazla canın kurtulması mümkündü. 10 ilde deprem olması büyük bir yıkım olması, yetişmesi daha zor. Kapasitemizin tümünü kullansaydık, kapasitemizin ne kadarına ulaşırdık. Elimizdeki imkanların tümünü kullanmadık.  Bu işi en iyi bilen ekiplerimizin organizasyonu yetersizdi. Afad'ın işi, acil durumda müdahil olmasının tatbikatını yapmalı.  Hatay merkezde çalışmalara doğru düzgün gidiyor ama NurdağI'na ulaşamadık deseydik, bazı yerlere yetişebildik kapasitelerimize yetmedi, değil inanılmaz bir amatörlükle gidiyoruz. Benim fikrim fazlaca amatörlük.  Eğitimlerine baksanız birçoğunun eğitimi buna uygun değil” şeklinde konuştu.

“Bu bir iki günde çözülecek konu değil”

 Bugün bir arada olmamızın sebebi depremin daha çok değerlendirme yapılan çalışmalar hakkında fikir yürütmek için değil, birçok alanda görüşmeler yürütüp size bilgi verebilmek olduğunu söyleyen Aslanoğlu, "Depremde İzmir, İzmir'e yakışır şekilde dayanışma ruhunu gösterdi. Bölgedeki izlenimim de İzmir tüm kurum ve kuruluşlarıyla doğru zamanında mümkün olan en az eksikle yapabildiğini gördüm. İzmir depremi tecrübelerimiz şehre çok ciddi bir tecrübe kazandırmış. Tüm şehirlerdeki Kahramanmaraş depremine destek olan elinden gelen kurumlara teşekkür ediyoruz. Bunda herhangi bir ayrımda yapmıyoruz. Aynı kurum ve kuruluşlarla bilgilendirmeyi paylaşıyoruz tüm şehrin ne yaptığı konusunda bilgisi olması gerektiğini düşünüyoruz. Acaba kısa vadede ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Çok fazla dayanışma oldu çok daha fazlasına ihtiyaç var bu bir iki günde çözülecek konu değil. Tüm kurum ve kuruluşların daha çok destek olması lazım ki oradaki vatandaşlara yardımımızı dokunsun. Akıl soruyoruz fikir soruyoruz. Bu tip afetlerde, yaşamamak için ya da yaşadıktan sonra sistemsel nasıl çözümler alabiliriz ne yapmamız lazım bu konuda da akıl alıyoruz.  Ziyaretlerimiz ana temeli bu" ifadesinde bulundu.

"Tek bir amacımız var!"

Deprem ziyaretinde bulunmasının tek amacının yaraları birlikte sarmak olduğunu söyleyen Aslanoğlu,"Deprem ziyaretlerimizde tek bir amacımız var bu deprem ziyaretlerinde hep birlikte yaralarımızı nasıl sararız var. 8. Gün itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi , 500 bine yakın battaniye, 8 bin yorgan, 900 bine yakın giyim malzemesi gönderdi.  18 bin hijyen paketi, 622 bin litre içme suyu gitti. Yaklaşık 700'ün üzerinde personel deprem bölgesinde.

"Demonte Konteynır"

İzmir'in deprem bölgesiyle çok büyük koordinasyon çalışmaları olduğunu söyleyen Aslanoğlu, " İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dört  ana bölgede deprem çalışmalarını yoğunlaştırıyor .Burada ciddi bir koordinasyon merkezi kuruldu. Üst düzey arkadaşlar yönlendirildi. Ciddi bir kadro ile orada büyüyor.  Odalar bünyesinde toplanan nakdi yardımlar var. Bir konteynır projesi geliştirdiler.  Demonte halinde konteynırlar gönderiyorlar. İzmir Ticaret odası inşaat komitesi, ciddi bir ekiple güzel şeyler gerçekleştirdi. Çadırlar geçici bir çözümken konteynırlar daha iyi kalıcı çözüm. Bir kira bir yuva projesinde konteynıra katkı koymak istiyorum kısmı açılacak." dedi.

"İyilikte yarışalım"

Bu zor dönemde önemli olan kentin yarlarını birlikte sarmak olduğunu söyleyen Aslanoğlu, "İyilikte yarışalım, başka birinin gönderdiği yardım malzemesi önünde poz vermek kötüdür. Önemli olan kentin yaralarının sarılmasıdır. Büyük kentler kurmakta İzmirliler dayanışacak. İzmirlilerin hedefi büyük, bizde elimizden geldiğince destek olacağız. Katkı koyan tüm odalara vatandaşlara teşekkür ediyoruz aynı zamanda bu önemli bir konu.  Buca ,Konak, Gaziemir, Karabağlar, Bornova, Menderes, Beydağ, Dikili, aklımıza gelebilecek tüm belediyeler onlarca tır yardım malzemesi gönderdiler. Bölgede aş evleri kurdular, sahra mutfaklar kurdular. Ellerinden geldiğince bölgedeler ve bölgede bir yaraya merhem olmaya çalışıyorlar."ifadesini kullandı.

"Seçim yapmamıza engel yok"

Seçimlerin deprem sebebiyle erteleneceği iddiası hakkında konuşan Aslanoğlu,"Bazı şeylere hep birlikte karşı koyalım. Seçim zamanında yapılır anayasa bu konuda çok açık. Savaş zamanında seçim iptal edilir biz savaşta değiliz. O halde çok seçim yaptık seçim yapmamıza engel bir durum yok." sözleriyle karşılık verdi.

"İş dünyası ile bağlantı"

Deprem bölgesi için yoğun şekilde STK'lar ve iş dünyası ile bağlantılı çalıştıkalrını söyleyen Aslanoğlu,"İş dünyası ve bütün STK' larla görüşüyoruz. Bu hafta boyunca  sendikalardan  iş dünyasından, diğer derneklere İzmir'i paylaşan herkesle görüşeceğiz akıl alacağız."ifadesinde bulundu.

 

"Kentsel dönüşüm hepimizin sorunu"

Kentsel dönüşüm konusunda değinen Aslanoğlu," Bölge de birçok yerel yönetim farklı bir partinin yönetiminde. Tv 'ye çıkan İzmir'in yerel yönetiminden konuşuyoruz. Eğer yönetimle ilgili bir şey konuşulacaksa o an orada konuşulmalı. Çıkan iktidarlar İzmir'i konuşuyorlar. Buna ilişkin herkes her şeyi görüyor. Yapı stoğu iyi değil. İzmir'in göçle gelen ciddi bir yapı sorunu var. İzmir'in gece kondu sorunu İstanbul ve Ankara'nın sorununda daha farklı, tek katlı gecekondu yok 3-4 katlı gece kondular var yerinde dönüştürmek için vatandaşın iknası gerekiyor. Ziyaretlerimiz de bunu da konuşuyoruz. O yüzden hep birlikte vatandaşa gidip onu ikna ediyor olmalıyız. Bu hepimizin sorunu."diye konuştu.

"TIR üzerinden dağıtım yapılması mümkün değil"

Deprem bölgesine ulaşan yardımların koordinatörlüğü hakkında konuşan Aslanoğlu,"İlk gün itibaren orada koordinatörümüz vardı. Bütün örgütlerimizin gönderdiği yardımlar koordinasyon içindeydi. Belediyelerimizin orada bir koordinatörü vardı. Deprem olacak insanlara yardım gidecek AFAD'ın ilk yapması gereken bu değil mi? Ben Nurdağı'ndan gördüğüm TIR'dan dağıtım yapıyorlar.TIR üzerinden dağıtım yapılması mümkün değil. Bir noktaya götürüp oradan verilmeli. 4 ve 5. gün Hatay'a tır kuyruğu vardı hiç bir yardım karayolu aşıp gidemiyordu. Ankara'ya giderken de Adana'ya kadar konvoydu çoğunun planlandığını düşünmüyorum. Bölgeye yardım için giden bir insan kendi parasıyla dönemiyordur. Düzenli bir uçak seferini becerebilmiş değiliz. İki liman kenti arasında yardımları ulaştırma konusu hala zayıf, her biri planlı olmalıydı. Dünyanın en kolay iş kargo uçak havayolu uçakları bunları hızla sağlıyor olmalıydık."dedi.

"Hilton'a seslendi"

İzmir Belediyesi'nin hissedarı olduğu Hilton Oteli'nin depremzedelere açılması konusu değinen Aslanoğlu "Tunç Başkan valilikten halka açılması konusunda öncü olmasını istemiş, emir versin talimat versin konusu değil, bir holdinge ait bir mal var ama küçük bir hissesi var Büyükşehir'in.  Açılabilecek tüm alanların depremzedelere açılması. Depremde daha öncede açılmıştı şimdide açılır mı? Buradan seslenmiş olalım çok büyük bir yıkım var ellerindeki bu imkanı vatandaşlara açsınlar. Minnettar kalırız." şeklinde koştu.

"Üniversitelerin kapatılması"

Üniversiteler'in uzak eğitime geçmesine tepki gösteren Aslanoğlu,"Bütün seçeneklerin tamamlanmadan acilen alınan bu kararların çoğu gibi buda külliyen yanlış. Pandemi yaşamasaydık bu tartışılabilir bir konu olabilirdi. Biz zaten 1,5 yıl uzaktan eğitim gördük. Çocuklarımız okula gitmeden ve eğitim görmeden mezun oldu, bunlar geleceğimizi karartır.  Bugünün problemini çözerken yarın devasa problemle karşılaşacağız. Tek adam rejiminin en büyük handikaplarından biri. Bu karardan hızlıca döneceklerini düşünüyorum. İlk önce biz turizm tesislerini dolduralım, yazlık kampları aktive edelim oraları barınma alanları haline çevirelim yaptığımız hiç bir çalışma yetmezse bunu gündeme alalım. Evimize mi alalım okul mu kapansın desek cevapları bellidir."ifadesini kullandı.

"Devlet'in çivisi çıktı!"

AK Parti'nin bu dönemde de siyaset yapıyorsunuz tepki gösteren Aslanoğlu,"AK Parti'ye yönelik hayatta her tercih başka bir şeyi etkiler. Verdiğiniz her karar bir yeri etkiler. Siyaset kamu kaynaklarının nasıl kullanılacağına karar verme işidir. Kamu kaynaklarını yoksul vatandaşlara dağıtmayı mı yoksa başka yerde başka şeyler yapmayı mı tercih ediyorsunuz. Saraylar yaparak ülke itibarını daha büyük göstermeyi mi, yoksa inanların evlerini daha güvenli anlar haline getirmeyi mi tercih ettiniz. Siyaset budur Kötü şeylerin adı siyaset değildir. Ülkenin bugün alınan kararları ile ilgili fikri beyan etmeliyim mi? Dün AK Parti il başkanlığına seslenmiştik siz devlet değil, hükümetsiniz artık kendiniz devlet yerine konmayın. Parti devleti haline dönüştürmeyin.  TC Devleti var.Siz hükümetsiniz. Vali, AK Partililerin değil hepimizin valiliği, Valilik herkese eşit olacak biz de valiliğe sahip çıkacağız yapılan yardımları anlatırken, yerel yönetimlerin yaptığı yardımları anlatırken başka yerlere çekmeyelim. Devletin kurumlarının ki belediyeler devletin kurumlarıdır onları engellemek devletin çivisini çıkarmaktır. AFAD devletin kurumu. Sizin AFAD başına koyduğunuz insanlar nitelikli değildir beceriksizliklerini herkes gördü. Hükümetsiniz ama hükmedemiyorsunuz." Dedi.

"Vatandaşı kentsel dönüşüme ikna etmeliyiz"

Kentsel dönüşüm konusuna değinen Aslanoğlu," Kentsel dönüşümde ne büyük sorunumuz, kooperatifin başkanlığını iyi ki yapmışım bugün Örnekköy'de evler oluştu. Aynı proje Gaziemir'de başarılı olmuştu. Kentsel dönüşüm neden tıkandı? Bizim sorunumuzdu. Vatandaşın beklediği bir ev var. Bu evi müteahhitler oranı karşılamıyor. O anlaşmazlıkla işi kilitliyorsunuz. Yerel yönetimler vatandaşın daha fazla hak alması için sorumluluk aldığında müteahhit reddetti. İşin hem finansman maliyetini üstleneceksiniz üstüne risk alacaksınız bunun bir değeri var. Bu da bunu karşılamıyor. Kentsel dönüşüm artsın diyorsak giderek vatandaşı ikna edeceğiz. Hep beraber Cengizhan’a giderek vatandaşı ikna edeceğiz. Bu evler tabut diyeceğiz. Cengizhan' da ki evleri kurtaracağız diye insanlara dağlarda evler verelim deniz manzaralı evlere biz konalım değil, TOKİ mantığını doğru bulmuyorum. Bu dönenin en büyük kampanyalarından biri, el ele vermek olmalı. Bizlerin aynı kooperatifleri kurmamız ve işlerden anlayan insanları o kooperatiflerin başına koymamız lazım. Hatay’da halk konut uygulamaları hızla başlayacak. Diğer belediyelerde keşke bu uygulamayı yapmak istese.  Hangi partinin belediyesi olduğuna bakmaksızın biz Halk Konut’u görmeye hazırız. Yapı sorunu için para yok ve uluslar arası krediye erişimimiz yok. Ulusal finansmana erişimizi yok. Depremzedelere verilen kredi faiz oranı müteahhitlere verilen faizlerden daha fazla." şeklinde konuştu.