CHP'li Bakan: GAMER sistemine uyan herkes suç işlemiş oluyor!

TAKİP ET

Yüksek Seçim Kurulu'nun Paralel Yapılanması hakkında iddialarda bulunan İzmir Milletvekili Murat Bakan," İç İşleri Bakanlığı bu sistemi kurmuş olmakla bu sisteme uyan tüm memurlar için diyorum; suç işlemiş oluyorlar" dedi

Nur DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- İzmir Milletvekili Murat Bakan Cumhuriyet Halk Partisi  İzmir İl Başkanlığı'nda  bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Düzenlenen toplantının gündeminde Yüksek Seçim Kurulu'ndaki Paralel Yapılanmaya dair açıklamalar vardı.

 SUÇ İŞLEMİŞ OLUYORLAR

Yüksek Seçim Kurulu'ndaki Paralel Yapılanmaya dair iddialarda bulunan Bakan,"İki gün önce hukuk ve seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcımız Muharrem Erkek, İç İşleri Bakanlığının YSK’ya bağlı paralel bir yapı olduğunu açıkladı. O açıklamayı yaptıktan sorma konuyu bizde inceledik. Geçmişten bugüne yasadışı olarak İç İşleri Bakanlığının polisleri kendi görevli oldukları sandıklarda WhatsApp grubu aracılığıyla seçim sonuçlarını İç İşlerine ulaştırdıklarını biliyorduk. GAMER yani güvenlik acil durumu koordinasyonu sistemi içinde hukuki olmayan şeyi hukuk zeminine oturtma anlamına geliyor. İç İşleri Bakanlığı’nın yetisi güvenliktir asayiştir, bunların dışında YSK’nın yapacağı işlemlere ilişkin yetkisi yoktur. İç İşleri Bakanlığı bu sistemi kurmuş olmakla bu sisteme uyan tüm memurlar için diyorum; suç işlemiş oluyorlar. Milletvekili adayı olarak seçim sonuçlarını hakkı ve yetisi olmayan şekilde paralel yapı kurarak herkesten önce ediniyor. İç işleri Bakanlığında istihdam ettiği trol olarak görev yapan personeller araçlığıyla seçimleri manipüle etme olanağına sahip. Süleyman Soylu’nun elinde doğrudan kendisiyle çatışan sadece muhalefet değil iktidar milletvekilleriyle de ilgili haber yapan siteler var. Buradan da yapılan bir operasyon var. Son yaptığı açıklamalara baktığınızda meşru seçim sonucu darbe ile karşılaştırıyor." İfadelerini kullandı.

İŞLER HUKUK DIŞIDIR

Kurulan sisteme dair yapılan işlerin hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Bakan,"Biz bununla ilgili İzmir’den de duyum alıyoruz. Torbalı’da bu sistemi GAMER'i kurmak için bilgisayara istediği duyduk. Kiraz kaymakamlığının yazı yazdığını duyduk. Bu yapılan işler hukuk dışıdır. Bu konuda verilen emrin de kanunsuz emir olduğunu söylüyoruz. Bununla ilgili tüm ilçe başkanlıklarımız hazırlayacağımız dilekçe ile savcılığa ve seçim kurularına başvur yapacak. Bu kanunsuz emri uygulamamalarını isteyeceğiz personellerden. İç İşleri Bakanlığı milletvekili adayı olduğunu düşünürsek görevi kötüye kullanma durumudur. İç İşleri Bakanlığının kanunsuz emrini uygulayanlar soruşturma ile karşı karşıya kalabilirler. Biz buradan uyarıyoruz, hukuk içinde hareket etsinler diye. Bir iki gün içinde hem seçim kurularına hem de cumhuriyet savcılıklarına başvurumuzu yapacağız." dedi.

 

HAKSIZ VE  HUKUKSUZ

Seçim sürecinde devlet imkanlarının kullanılmasını haksız ve hukuksuz olduğunu söyleyen Bakan,"Bir seçimde olağan üstü hal koşullarında seçim yapıldı. Bugünde benzer bir durum yapılıyor. Devletin tüm olanaklarını kullanarak bir seçim kampanyası. Devlet binalarına seçim  afişlerini  asıyorlar. İç İşleri Bakanı, Bakan olarak televizyona  çıkıyor sonra aday olarak mitinge çıkıyor. İki gömleği var Süleyman Soylu'nun. İki gömleğini birden kullanıyor. Haksız bir rekabet içindeler. Devletin olanaklarıyla haksız bir rekabet içindeler. Bu bakanlar için değil cumhurbaşkanı için de geçerli. Cumhurbaşkanı bir de bir siyasi partinin genel başkanı. Cumhurbaşkanlığının tüm imkanlarıyla seçim kampanyası yürütüyor. Bu haksız hukuksuz bir durum.  " ifadelerini kullandı.

SON DERECE HAZIRLIKLIYIZ

Seçim sandıklarının güvenliğini sağlamak için hazır olduklarını söyleyen Bakan," Seçim güvenliğiyle ilgili sorumlu arkadaşlarımız Oğuz Kaan Salıcı ve Onursal Adıgüzel bu süreci yürüttüler. 196 bin civarında sandık var.  Tüm sandıklarda hem asil hem yedek üyelerimiz var. CHP'nin dışında ittifaklarımızındı katkıları var.  Sandık güvenliği noktasında son derece hazırlıklıyız. Bunu İstanbul seçimlerinde gördüler şimdi daha hazırlıklıyız. Fiziki olarak her sandığın başında olacağız. Hem online olarak hem de fiziki olarak teslim edecek organizasyonu yaptık.  Tüm jandarma personeline görev yerlerine döneceksiniz bu talimatı vermesi ile açıklama yapmıştım Soylu'da buna tepki vermişti. Polis ve jandarma seçimi tehlikeye atacak demiyoruz. Onlara güveniyoruz ancak biz Bakan'ın yapmaya çalıştığı şeyi ifşa ediyoruz. Senin yapmaya çalıştığın şeyi biliyoruz takip ediyoruz diyoruz. " dedi.

murat bakan chp ysk