CHP'li Bakan 'yol yürümekten mutluyum' dedi… Soyer'in devam etmesi büyük kazanım olur!

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sahip çıkılması gerektiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, 'Cumhurbaşkanına yazdığı metin var yapmak istediği ancak devletin onaylamadığı maddeleri yazıp göndermiş. Tunç Bey ile yüzde yüz hemfikir değiliz ancak Tunç Bey ile yol arkadaşlığı yapmaktan son derece mutluyum. Onun siyasal sürecini destekliyorum. Önümüzdeki dönemde belediye başkanlığına devam etmesi büyük kazanım olacaktır' dedi.

EGEDESONSÖZ -Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sonsöz TV’nin konuğu oldu.Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Bakan, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemlerde özellikle Örnekköy ve Körfez üzerinden AK Parti ve MHP’li isimlerin yoğun eleştirilerinin odağında kalan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında konuşan CHP’li Bakan, dikkat çekici çağrıda bulundu.

SOYER ÇOK ZOR DÖNEMDE BAŞKANLIK YAPIYOR
İzmir Büyükşehri Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sahip çıkılması gerektiğini belirten CHP’li Bakan, “Tunç Soyer güçlü bir siyasetçidir. Zaten Ekrem İmamoğlu ile görüşmesi, genel başkan ile görüşmesi, sürece ilişkin yayınladığı İzmir durusu... Ki bu metin çok nitelikli bir metindir. Tunç. Soyer'in dışında da böyle bir şey yapan belediye başkanı olmadı.  Tunç Bey ayrı bir siyasal birikimi olduğu, bakış açısı olduğunu ortaya koyan bir süreçte. Tunç Soyer'e bu kentin ihtiyacı var,  bu ülkenin ihtiyacı var. Ben Tunç Soyer ile hem beraber siyaset yapıyorum hem arkadaşıyım. Tabii ki her şeyde hemfikir olmak mümkün değil. Siyasi dostluklar çok önemlidir. Bu arkadaşlık ruhu dayanışma ruhu olursa siyasi parti başarılı olur. Partililer arasındaki dostlukta önemli. Tunç Soyer benim açımdan yalnız bırakılmamalı. Destek olmak lazım. Çok zor dönemde belediye başkanlığı yapıyor. Belediye başkanı olduktan sonra pandemi süreci yaşadı. Sonrasında İzmir depremi, Maraş depremi... Bunları yaparken Cumhuriyet tarihinin bir belediyenin yaptığı en büyük kamu yatırımı olan buca, Narlıdere metrosu, Çiğli tramvayı, İZSU'nun atıksu ile yağmur suyu hattının ayrıştırılması... Mevcut sıcaklıkları üstünde  havalar ancak İZSU çok büyük çaba gösteriyor. İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köse'yi de tebrik ediyorum. Tunç Bey zor koşullarda yurt dışında uygun uzun vadeli krediler bularak büyük altyapı yatırımları yapıyor. Cumhurbaşkanına yazdığı metin var yapmak istediği ancak devletin onaylamadığı maddeleri yazıp göndermiş. Tunç Bey ile yüzde yüz hemfikir değiliz ancak Tunç Bey ile yol arkadaşlığı yapmaktan son derece mutluyum. Onun siyasal sürecini destekliyorum. Önümüzdeki dönemde belediye başkanlığına devam etmesi büyük kazanım olacaktır” ifadelerini kullandı.

Tunç Soyer’e sahip çıkılmadığını mı söylemek istediğinin sorulması üzerine konuşan Bakan, “Siyasal iktidarın saldırısına karşı ben kendi tutumumu söylüyorum. Biz yapmamız gerekeni yapıyoruz ancak İzBB siyasal iktidarın ağır saldırısı altında olduğu için... Türkiye'nin en önemli limanlarından birini  katarlılara peşkeş çekenler incik boncuk şeylerden İzBB'ye saldırdığı için bunları söylüyorum” dedi.

TÜRKİYE DARBOĞAZDAN ÇIKAMAYACAK
İktidarın politik hamlelerin ise başarılı olmayacağını belirten Bakan, “Biz halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Seçim öncesi dağıttılar şimdi toplamaya çalışıyorlar. Yıl sonuna kadar ödenmesi gereken borç 200 milyar doların üstünde. Acı ilacı halka içererek bu reçeteyi sağlamaya çalışıyorlar. Sadece halka değil sanayiciye de aynı şeyi yapıyorlar. Bu zamanlar enflasyon demek. Dövizdeki artış, üretim maliyetlerinin artmasının getirisi enflasyon olur. ÖTV'ye getirdiğiniz ek zamlar da enflasyonu tetikler. para piyasası kuruluşu 500 baz puan artırdı, yüzde 15 merkez bankası faizi. 500 baz puan daha bekleniyor. ENAK enflasyonu yüzde 128. Mehmet Şimşek gelirken rasyonel politikalar izleyeceğim dedi ancak yine irrasyonel politikalar uyguluyor. Yerel seçimlere kadar durumu idare etmeye çalışıyorlar. Bu süreci ek vergiler ile, cumhurbaşkanı soğan turuna çıktı.Soğan mı vatan mı diyordu. Şimdi memlekette soğan alacak para olmadığı için katar'dan Suudi Arabistan'dan soğan parası almaya gittiler. Ek vergiler, turizm gelirleri derken yerel seçimlere kadar süreci idare ettiler. Türkiye bu darboğazdan çıkamayacak gibi gözüküyor” diye konuştu.

MİLLİ DEĞERDİR, SATILAMAZ
Kentte tartışmalara neden olan bir diğer konu olan Alsancak Limanın stratejik öneme sahip olan Bakan, “İzmir limanı satılamaz, satılmamalıdr. İzmir limanı olduğu için değil, limanlarla ilgili bu var. Limanlar ülkenin stratejik altyapısıdır. Bunu davet usulü satamazsınız. ABD'de 6 limanı İngiliz şirket işletiyordu. Bu şirketin sahipleri, şirketlerini Dubai merkezli şirkete sattı. Ne oldu? Kendi liman işletme hakkını şirketini satarak devretmiş oldu. ABD senatosu reddetti. Pire limanı... Çinli şirket... En büyük taşımacılık şirketidir. Firma  aracılığı ile 100e yakın liman satın aldı Çin. Yunan işçiler grev yaptılar, büyük parlamentoda tartışmalar ile  limanı satışı gerçekleştir. Ardından ABD  kavala limanlarına yatırım yaptı. Liman dediğiniz böyle bir şey. Mersin limanını sattık. İmtiyaz sözleşmesini alan firma 80 milyon dolara aldı. Mersin limanı tüm limanların 3-4 katına işlem yapar. Suriye'de savaş var ilanlar çalışmıyor, İsrail'in limanı grevdeydi, orası 3-4 katına çalıştı 10 sene para bastı, 10 sene sonrası altıkları fiyat olan 800 milyon dolar yüzde 39'unu Avusturyalı firmaya sattılar. liman huduttur, vatandır. Yerli milli şirketler işletir ya da iskele iskele kiraya verirsin. Bir devletin egemenliğine katar bizim ticaretimiz engelleyecek iş yapamaz. Buradaki fiyatları katar belirleyecek, bizim uluslararası boyuttaki rekabetimiz ne olacak? Para yok, haraç mezat devletin mallarını satıyorlar. Bunlar milli değerdir satılamaz” dedi.

 

 

UMARIM BAŞARILI DÖNEM GEÇİRİR
Geçmiş dönem İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a yeni EGM Başkanlığı için başarılar  dileyen Bakan, “Erol Ayyıldız, geçmiş dönem İzmir Valisi, emniyet müdürü  oldu. Kendisi ile çalıştığı süre içinde devlet adamı yaklaşımı gördüm. Birçok konuda birlikte çözüm ürettik. Devlet adamı yaklaşımı ile birçok sorunu çözdüğüne şahit oldum. Şimdi emniyet genel müdürü oldu. Ben hep emniyet genel müdürünün emniyet kökenli olmasını savundum. Ancak Erol Ayyıldız'a görevinde başarılar dilerim. İzmir valiliğinde gösterdiği devlet adamlığını yeni görevinde de göstereceğine inanıyorum.Bizim derdimiz bu ülkenin güvenli bir şekilde yaşanabilir şekilde olmasıdır. Umarım başarılı bir dönem geçirir” diye konuştu.

izmir büyükşehir belediyesi tunç soyer murat bakan CHP fatih yapar izmir izmir limanı erol ayyıldız EGM valilik izmir valisi