CHP'li Erkek'ten Menemen yorumu: "Ayak oyunlarıyla hiçbir şey elde edemezsiniz"

TAKİP ET

CHP İzmir İl Başkanlığı, İzmir Valiliği'nin bugün yapılması hakkında belediyeye yazı gönderdiği Menemen Belediyesi Başkan Vekili kura çekimi öncesinde düzenlenen basın açıklamasına CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de katıldı. Kura sonrası yapılan itirazın seçmenin iradesine saygısızlık olduğunu dile getiren CHP'li Erkek, 'Ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar" dedi.

Aylin BAYRAM/İZMİR GÜNDEMİ-Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından,  boşalan koltuk için, Menemen Meclisi’nde yer alan Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı’ndan birer aday çıkartıldı.  Meclis üyelerinin katılımı ile Menemen Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seçimlerde ilk 2 turda çoğunluk sağlanamazken, 3 ve 4’ncü turlarda oylamada eşitlik çıkması sonucu, seçim kuraya kalmış ve gerçekleştirilen kura sonucunda CHP Adayı Deniz Karakurt, AKP Adayı Aydın Pehlivan’ın da isminin bulunduğu fanustan çıkan isim olarak Menemen Belediyesi’nde yeni Başkan Vekili olmuştu. Karakurt’un seçimi kura ile kazması sonrası, AKP adayı Aydın Pehlivan İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’ne giderek seçime itiraz etti. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nin CHP’li Deniz Karakurt’un kura ile kazandığı Menemen Belediyesi Başkan Vekilliği Seçimi’nin iptal edilmesinin ardından, CHP Menemen’de kararın durulması yönünde dava açmış ancak mahkemeden çıkan ara karardan olumsuz cevap almıştı. İzmir Valiliği, İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nin verdiği karara uyarak, Menemen seçimlerinde kuranın yenilenmesine karar verdi.

Demokrasiye saygıları olsa aday olmazlardı!
Bugün belediye meclisinde yapılacak olan Başkan Vekili kura seçiminden önce CHP İzmir İl Binası’nda seçimle ilgili açıklamalarda bulunan CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Hukuk ve Seçim İşlerin, bizim için önemli olan milletin iradesidir, demokrasidir. Menemen’deki seçimi CHP kazandı.. Yasa gereği mecliste yapılan seçimde Deniz Karakurt seçildi. Gerçekten demokrasiye saygıları olsa aslında o seçimde aday bile çıkartmamaları gerekirdi. Çünkü seçmen görevi vermiş ama maalesef demokrasiden o kadar uzaklaşmış bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız! Ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Ayak oyunlarıyla hiçbir şey yapamaz ve başarılı olamazsınız. Seçim yapıldı, sonra bir davayla karşılaştık. Hukuk, asla ve asla kötü niyeti korumamalı. Hukukta temel, dürüstlük ve iyi niyettir” dedi. 

 Davanın sonucu beklenmeli
Davanın sonucunu beklemeleri gerektiğini dile getiren Erkek, "Türkiye de maalesef yargının ne durumda olduğunu biliyoruz. Sandık başında itiraz etmeyenler seçimden sonra dava açıyorlar. Sonradan dava açarsanız bu kötü niyetli olur. İdare hukukunda temel ilkelerden biri şudur, kanunda hiçbir düzenleme yapılmamış, yönetmelikte bir düzenleme var. İdare hukuku hocaları da söylüyor bunu, siz nasıl yürütmeyi durdurma kararı veriyorsunuz. Burada yapılması gereken kararı beklemek. Yapılmak istenen maalesef tam bir hukuksuzluk. Bu süreci yakından takip ediyoruz. Bu baskılara son verin. Asla hukuksuzlukla belediye başkanlığının elinden alınmasına izin vermeyeceğiz. Mutlaka ve mutlaka bu açılan davanın sonucu beklenmelidir. Bu dava iyi niyetten yoksundur. Bırakın yargı bir karar versin o kadara göre hareket edilir. Seçmen iradesine saygılı olmalıyız. Bu yaptıkları mücadele seçmen iradesine saygısızlık" dedi. 

Davanın etik ve ahlaki yönü her zaman tartışılacak
Seçim süreci hakkında bilgi veren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AKP adayının mahkemeye yaptığı itirazın hukuk ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti ve “Olayın gelişimine baktığımızda kura yöntemi tarafların ortak iradesiyle, kararıyla belirlendi. Karşı tarafın önerisiyle uygulandı ve yapılan kura işleminde herhangi bir hile, şaibe veya seçimin geçerliliğine ya da sıhhatine etki edecek tespit ve iddia dahi olmamasına rağmen, mahkemece ‘Yürütmeyi durdurma kararı’ verildi. Açılan davanın etik ve ahlaki yönü, siyasi yönü her zaman tartışılacak. Neticede yapılan kura işlemi sırasında itiraz edilmemesine rağmen, bunun sonradan yani sadece kuranın sonucuna itiraz eder şekilde dava konusu yapılması etik ve ahlaki değil. Geçtiğimiz hafta İzmir Valiliğinin bir yazısıyla, ‘Yürütme Durdurma Kararının’ uygulanması ve kuranın tekrar edilmesi şeklinde bir bildirim yapıldı. Bugün saat 17.00’de 2021 yılı Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı kuranın tekrar edilmesi yönünde Valiliğin yazısı Menemen Belediyesi’ne iletildi. Yürütmeyi durdurma kararı ve ardından valiliğin yazmış olduğu yazı hiçbir şekilde hukuka ve yasaya uygun bir karar değil. CHP İzmir İl Başkanlığı, Menemen İlçe Örgütü ve Genel Merkezimiz olarak bu süreci hukukçularımızla birlikte takip ediyoruz. Gerekli itirazları ve çalışmaları birlikte yapıyoruz” ifadelerini kullandı.


 

chp izmir menemen muharrem erkek