CHP'li Yücel'den AKP'ye acil atama çağrısı

TAKİP ET

CHP İzmir İl Başkanlığı 'atanamayan öğretmenler' ve köy okullarının yeniden açılması için KESK ve öğretmenlerle bir araya geldi. AKP iktidarına köy okullarının açılması ve acil atama çağrısında bulunan CHP'li Yücel, " Bu konuda meclise gelecek yasa değişikliğine önergeye ve çalışmaya destek olacağımıza söz veriyoruz. Buradan AKP hükümetine de çağrıda bulunuyoruz siz bu değişikliği yapın milletin ve öğretmenlerimizin sorunu çözün bu bize yeter" açıklamasını yaptı.

Furkan KARAKOCA-İZMİR GÜNDEMİ/ CHP İzmir İl Başkanlığı,  atanamayan öğretmenlerin sorunlarını dile getirmek, çözüm önerilerini paylaşmak ve köy okullarının yeniden açılması çağrısında bulunmak üzere,  İzmir Kemeraltı Çarşısı’nda basın açıklaması düzenlendi.  Düzenlenen etkinliğe CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Eğitim İş İzmir Şube Başkanı Sevda Ketenci ve atanamayan öğretmenler katıldı. Kemeraltı Çarşısı’ndaki buluşmanın gündeminde ekonomik kriz, meclisteki asgari ücret görüşmesi ve atanamayan öğretmenler vardı.   

Atanamayan öğretmenlerin son yirmi yılın en büyük mağdurları olduğunu dile getiren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, "Kurtuluş Savaşı’nın zafere dönüşmesini sağlayanlar öğretmenlerdir. Cehalete karşı verdiği savaş yine Cumhuriyet’in kahramanları olmuşlardır. Verdiğim bu örnekler bile öğretmenleri başımızın üstünde taşımamız için yeterlidir. Milli eğitim politikalarının 15 yıl boyunca FETÖ’ye emanet edilmesi ve son 5 yıldır da tek adam basiretsizliğiyle insan hakları sorunu haline gelmiştir.  Son yirmi yılın en büyük mağdurları yılları çiğnenen öğretmenler ve hocalarımızdır. Resmi verilere göre 460 bin sendikalara göre 700 bin ataması yapılmayan öğretmen bulunmaktadır. Her yıl ataması yapılmayan 25 bin öğretmen işsizler ordusuna katılıyor. Sistem bu şekilde giderse atanamayan öğretmen sayısının 2023’te 1 milyon olması bekleniyor" dedi.  

"CUMHURİYETİMİZE YAKIŞMIYOR"  

Atanamayan öğretmenlerin zorlu yaşam şartlarından etkilendiğini, farklı meslek gruplarında ayakta kalmaya çalıştıklarını vurgulayan CHP’li Deniz Yücel "Ataması yapılmayan öğretmenler hem cumhuriyetimize yakışmayan hem de öğretmenlik mesleği ve onurunu ayaklar altına alan bir durumdadır. Aileleri tarafından bin bir güçlükle okutulan okurken çalışmak zorunda kalan öğretmenlerimizin, sırf mezun olmak için insanca ihtiyaçları asgari seviyeye indirildi. Öğretmenlerimizin hayalleriyle oynamak özel dershanelerde özel okullarda düşük ücretlerle çalışmaya devlette açlık sınırda istihdam etmeye hamallık, garsonluk, kuryelik ve işportacılık yaptırmaya zorlamak ülkenin geleceğini karartmaktır" dedi.  

KÖY OKULLARI AÇILSIN ÇAĞRISI! 

Öğretmenlerin başka işlerde çalışmalarının asla kabul edilemeyeceğinin altını çizen CHP’li Yücel, “AKP iktidarlarının yanlış ve yandaşa dayalı politikaları atanamayan öğretmenler için ayrılan kaynakların heba olmasına sebep olmaktadır. Ülkemiz sadece ekonomik yönden değil ilim ve bilim yolunda da yoksullaşmaktadır.  KPSS’den yüksek puan alsalar bile kadrosuzluğa yenilip işsizlik ordusuna katılmaktadır. Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği en çok intiharın yaşandığı meslek haline getirmek mevcut iktidarın günahı, ayıbı ve utancıdır.  Atanamayan öğretmenlerin sorumlusu sarayda zevk içinde yaşayanlarıdır. CHP olarak köy okullarının açılması çağrısını yineliyoruz. Atanamayan öğretmenlerimiz bu okullarda öncelikli olarak göreve başlamalıdır.  17 bin kapalı köy okulu açılırsa hem öğrenciler köylerden uzak beldelere taşınmaktan kurtulacaklar hem de atanması yapılmayan öğretmenlerin atanması yapılacaktır. Unutulmamalıdır ki cumhuriyetimiz bu döneme köy okullarında yetişen bilim adamları, sanatçılar, devlet adamları ve aydınlarımız sayesinde gelmiştir” dedi.  

‘MEB ÖĞRETMENLERLE ALAY EDİYOR’ 

CHP’li Yücel, “Köy okulların açılması cumhuriyet ayarlarına dönmesini hem de atanması yapılmayan öğretmenlerimizin sorunlarının ortadan kalmasını sağlayacaktır. Bu konuda meclise gelecek yasa değişikliğine önergeye ve çalışmaya destek olacağımıza söz veriyoruz. Buradan AKP hükümetine de çağrıda bulunuyoruz siz bu değişikliği yapın milletin ve öğretmenlerimizin sorunu çözün bu bize yeter. Türkiye’de yaşanan   sorunların temel nedenlerinden biri de plansız şekilde eğitim fakültelerinin açılmasıdır. YÖK’ün açıklamasına göre 93 eğitim fakültesi bulunuyor. Yaklaşık 221 bin öğrenci bu fakültelerde eğitim görüyor. Türkiye’de plansız ve programsız eğitim yaklaşımıyla fakültelerde öğrenci sayıları artırmaya devam ediyor. Bu kadar gencin milyarlarca liralık eğitim maliyeti ve yıllarca eğitime harcanan zaman hem maddi hem de toplumsal israfa dönüşmektedir. MEB’de 2021 yılında 1 ayda 120 saat ücretli çalışan bir öğretmenin eline geçen para  yaklaşık 2 bin 200 lira. Birçok öğretmen ise 120 saatin altında çalışıyor ve 2 bin 200 liranın altında ücret alıyorlar. MEB’in açıklamasına göre ise Türkiye’ de 100 bin öğretmen açığı bulunuyor. Bu açıklamasıyla MEB atanamayan öğretmenlerin hayalleri ve emekleriyle birlikte varını yoğunu çocuklarının geleceğine yatıran aileler ve genç öğretmen adaylarıyla adeta alay ediyor. Devlette taşeron öğretmen utancına son verilmeli bütün öğretmenler kadrolu olarak meslek onuruna yakışır şekilde istihdam edilmelidir. MEB 100 bin öğretmen açığına da derhal atama yapmalıdır.” ifadelerinde bulundu. 

‘ÖĞRENCİLER TACİZ VE TECAVÜZE UĞRUYORLAR’ 

Köy okullarına ve eğitim sistemini eleştiren KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik “Eğitimin de ekonomik krizle birlikte uçuruma gitmesiyle karşı karşıyayız. 19 yıldır AKP eğitim sistemini hedef almıştır. Uygulamaya koymuş olduğu 4+4+4 eğitim sistemi Cumhurbaşkanı’nın ifadesi ile “kindar ve dindar nesil yetiştireceğiz” açıklamasıyla birlikte eğitimde dinselleştirmeyle karşı karşıyayız. Köy okullarının kapatılmasıyla birlikte özellikle  köydeki çocukların tarikatlara ve cemaat yurtlarına gitmek zorunda kaldıklarını biliyoruz. Yakın zamanda Antalya’daki saldırı ve katliamda açığa çıkmıştır. Gördüğümüz gibi her gün öğrencilerin taciz ve  tecavüze uğradığı  bir eğitim modelinin içerisindeyiz. Eğitim sisteminin baştan aşağı değiştirilmesi ve dönüştürülmesi gerekiyor.” dedi 


 

‘ÖNÜMÜZE SANDIĞI KOYACAKLAR!’ 

Erken seçimin gerekli olduğunu ve biran önce yapılması gerektiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır “Ülkeyi 20 yıldır yönetenler plansız ve programsız yönetiyorlar. Bu iktidardan bir şey beklemek çok zor. Görünüyor ki bu işlerin düzelmesi ne dua ile ne inşallah ile ne maşallah ile olmayacak önümüze sandığı bir an önce koyacaklar ve biz sandıkta gerekeni hep birlikte yapacağız. Artık öğretmen ve ailelerinin gözyaşlarını dindirme zamanı geldi de geçiyor.” dedi. 

deniz yücel chp chp izmir atanamayan öğretmenler köy okulları KESK