CHP'li Yücel'den TMMOB açıklaması: 'Altında farklı bir anlam aramıyorum'

TAKİP ET

CHP İl Başkanı Deniz Yücel, iktidarı 'emsal artışı' ve deprem konutları teslim süreci üzerinden sert sözlerle eleştirdi. CHP İl Başkanı Yücel toplantıda TMMOB'un emsal artışına karşı açtığı dava ile ilgili de konuştu.

İZMİR GÜNDEMİ/ İzmir, 30 Ekim 2020'de gelen büyük depremin ardından yaraları sarmayı sürdürürken, süreç siyasetin tartışma konusu olmaya da devam ediyor.   Son açıklama Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü'nden geldi. CHP İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve parti yöneticilerinin de katıldığı toplantıda iktidar 'emsal artışı' ve deprem konutları teslim süreci üzerinden sert sözlerle eleştirdi. CHP İl Başkanı Yücel toplantıda TMMOB'un emsal artışına karşı açtığı davaya ilişkin konuştu. 


Yücel, "30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız yıkıcı depremin üzerinden 444 gün yani yaklaşık 15 ay geçti. Bu süre zarfında Cumhuriyet Halk Partisi olarak önceliğimiz; depremzedelerin bir an önce yaralarının sarılması ve sıcak yuvalarına kavuşması olduğundan, konuya her zaman siyaset üstü baktık." Yücel, Büyükşehir Belediyesi'nin 'yara sarma' mesaisinde yaptığı çalışmaları anlattı: Büyükşehir Belediyemiz depremin hemen ardından tüm imkânlarını seferber ederek başlattığı çalışmalarını, 15 ay boyunca hız kesmeden sürdürdü. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in öncülüğünde başlatılan, İzmir içinden ve dışından tüm CHP’li belediyelerin destek verdiği yardım seferberliğiyle depremzedelerin yaralarını, hiçbir siyasi menfaat hesabı yapmadan sarmaya çalıştık. İzmir Büyükşehir Belediyemiz, başlattığı “Bir Kira Bir Yuva” kampanyasıyla Türkiye genelinde bir dayanışma ağı oluşturarak yardımsever vatandaşlarımızın desteğiyle depremzedelerimiz için 42 milyon 649 bin lira kira yardımı toplayarak deprem mağdurlarına aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi bütçesinden de 5 bin 216 depremzedeye 35 milyon 126 bin 900 lira kira desteğinde bulundu. Kira desteğinin ötesinde, kentte oluşan barınma krizini en iyi şekilde yöneterek, Uzundere konutlarını ve 5 yıldızlı bir otelin 380 odasını depremzedelerimize tahsis etti. Depremden zarar gören insanlarımıza çok yönlü desteğini hala sürdürmeye devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, yardımda bulunmak isteyen birçok kurum ve vatandaşı bir araya getirerek mobilya, beyaz eşya, gıda ve kıyafet gibi bağışların ulaştırılmasını sağladı. Yapılan tüm bu desteklerin yanı sıra depremin ana merkezi Bayraklı’yı yeniden inşa etmek ve İzmir’i geleceğe hazırlamak için teknik çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyemiz ve İzmir Büyükşehir Belediyemiz depremde hasar gören binalar için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı aldı...  

AKP İKTİDARI BAŞINI KUMA GÖMMEYİ TERCİH ETTİ!

Yücel, "Biz karıncanın su taşıması misali, adım adım bunları gerçekleştirirken, TBMM'nde meclis çoğunluğunu elinde bulunduran ve istediği an İzmir depremiyle ilgili yasa çıkartarak bölgesel emsal artışı getirebilecek durumda olan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi başını kuma gömmeyi tercih etti. Betona olan aşklarıyla nam yapmış AKP kadrolarının, İzmir depreminden bu yana yaptıkları, arama çalışmaları devam ederken enkaz üzerine çıkıp kameralara poz veren bakanlardan, yerine getirilmeyen vaadlerden, cevapsız kalan sorulardan ve evsiz kalan depremzedelerden ibaret kaldı. Tıpkı “128 milyar dolar nerede” sorusuna yanıt veremedikleri gibi, tıpkı “20 Aralık gecesi kimlerin 18 - 19 TL'den döviz bozdurup ertesi gün 12 TL’den" topladığı sorularını yanıtsız bıraktıkları gibi, tıpkı Millet İttifakının mecliste “20 Aralık’ta kimlerin zengin olduğu araştırılsın” önergesini reddettikleri gibi, tıpkı “2003’ten 2021 yılına kadar toplanan 35 milyar 544 milyon dolar deprem vergisinin nerede olduğunu da açıklayamadıkları” gibi… Onlar depremzedelerimize, İzmirli hemşerilerimize, yandaşları dışında tüm halkımıza üç maymunu oynamaya devam da etseler, biz 84 milyon adına “128 milyar dolar nerede, 20 Aralık gecesi kimler servetine servet kattı, 35 milyar 544 milyon dolar deprem vergisine ne oldu” sorularını sormaya devam edeceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, bu sorularımız karşısında bugün ölü taklidi yapanlar çok yakında Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Millet İttifakı iktidarında bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap verecekler. Cumhuriyet Halk Partisi dostlarıyla beraber tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerden hesap soracak ve yine kimsenin şüphesi olmasın ki, tüyü bitmemiş yetimin hakkı o yetime teslim edilecek.

ŞOVDAN İBARET!

Yücel, "AKP'li yetkililer tarafından kamuoyuna, “Deprem konutları teslim tarihi” her açıklandığında, depremzedelerimizin umutları çalındı. İzmir depreminin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk olarak teslim tarihini, 2021 yılı Ağustos ayı olarak açıkladığı, bu söz gerçekleşmeyince Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri tarafından “Depremin yıldönümü” olarak değiştirilen, yine olmayınca Kasım’ın her haftası farklı tarih verilen ve son olarak Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e geldiği 26 Kasım’da teslim edildiği iddia edilen deprem konutları hala teslim edilmedi" dedi

'TMMOB' SORUSUNA YANIT  

CHP İl Başkanı Yücel toplantıda TMMOB'un Büyükşehir Belediyesi'nin Bayraklı için aldığı emsal artışı kararına dava açmasına yönelik soruyu da yanıtladı. CHP İl Başkanı, "Temsil ettikleri akademik meslek mensuplarının sorumluluğuyla yargı yoluna başvurmuş olabilir. Bunun depremzedelerin mağduriyetini artırmak ya da depremzedelerin sorunlarına çözüm üretilmesini engellemek amacıyla yapıldığını düşünmüyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, herkes hak arayabilir, dava açabilir. Dolayısıyla ben altında farklı bir anlam yattığını düşünmüyorum" dedi.

CHP İzmir CHP