CHP'nin "tütüne hapis ertelensin" teklifi reddedildi

TAKİP ET

CHP milletvekillerinin; yetki belgesi olmayan tütün üreticisine hapis cezası öngören yasanın yürürlük tarihinin 2023 yılına kadar ertelenmesine ilişkin önergesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda reddedildi. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Türkiye'nin her tarafında mağduriyetler olacak dedik. Biz uyardık iktidar sesiz kaldı. Bu hapis cezasının önce ertelenmesi sonra da tarihin çöplüğüne atılması gerekiyor' dedi. 

CHP milletvekilleri dün, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında; yetki belgesi olmayan tütün üreticilerine üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngören yasanın yürürlük tarihinin 2023 yılına kadar ertelenmesine ilişkin önerge verdi.

“Tütüne hapis cezası öngören yasaya sadece altı aylık erteleme getirmenin tütün üreticisinin yarasına merhem olmayacağını” altı ay önceki Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında ifade ettiklerini dile getiren Tutdere, şunları söyledi:

“AKP iktidarı tütün üreticisine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını getiren yasayı çıkardı. Bu yasa defalarca ertelendi. En son altı ay önce aynı salonda, yine sizlerle birlikte bu konuyu istişare edip, tartışmıştık ve bu altı aylık sürenin yetmeyeceğini ifade etmiştik. Bu sürenin çiftçilerimize nefes aldıracak şekilde uzatılması veya ekonomik kriz ortadan kalkıncaya dek bir geçiş süreci verilmesi için komisyona teklif de vermiştik. Ancak her zamanki gibi AKP ve MHP’nin oylarıyla bu teklifimiz reddedilmişti.”

"Hapis cezasının tarihin çöplüğüne atılması gerekiyor"

Yasanın 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesiyle tütüncülerin açlığın yanında bir de hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Tutdere, “1 Ocak’tan önce bütün iktidar milletvekillerini uyarıyoruz ve bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. Defalarca iktidar milletvekillerini uyardım. Yasa yürürlüğe girerse, Türkiye’nin her tarafında mağduriyetler olacak dedik. Biz uyardık iktidar sesiz kaldı. Yasa yürürlüğe girdi. Türkiye’nin her tarafından, tütüncü, esnaf ses çıkardı. Yollar kapatıldı. Gözaltılar, tutuklanalar oldu. Aynı tablonun bir daha yaşanmaması için hala zaman varken bu teklifimize destek olun. Bu hapis cezasının önce ertelenmesi sonra da tarihin çöplüğüne atılması gerekiyor” dedi.

CHP milletvekillerinin imzasıyla, yetkisiz tütün satışına üç yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören yasanın yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ertelenmesi için verilen önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.( ANKA)

chp kanun teklifi tl