Çiğli'de 'Dirençli Kent' yolunda önemli buluşma

TAKİP ET

Çiğli Belediyesi Dirençli Kentler Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı. Başkan Utku Gümrükçü görevde oldukları süreçte dirençli bir Çiğli için yapılan çalışmaları aktarırken, katılımcılar ise dirençli kent nasıl olmalıdır sorusunun yanıtını verdi.

Furkan KARAKOCA- İZMİR GÜNDEMİ- Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği iklim değişikliği ve afetlerin kentlere yönelik ürettiği risklerin ekonomik, ekolojik ve sosyal sonuçlarına karşı geliştirdiği politikaların konuşulduğu Dirençli Kentler Sempozyumu Çiğli Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Gerçekleşen etkinliğe, sempozyumun ev sahipliğini yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün yanı sırada Çiğli Belediyesi Meclis üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.  Cumhuriyet Halk Partisi Enerji ve Altyapı projelerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise sempozyuma ZOOM üzerinden katılarak iklim değişikliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"İZMİR'İN VİZYONUNU GÖSTERİYORSUNUZ"
İklim Değişikliği'nin yerel yönetimlerce geliştirmesinin önemini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Önemli bir konuya adım atıyorsunuz ilerliyorsunuz. Öncelikle tebrikler. Çiğli ve İzmir’in vizyonunu gösteriyorsunuz. Son dönemdeki iklim değişikliği, ekonomik ve sosyal politikaların geliştirilmesi, yerel yönetimlerce olması çok önemli. İklim değişikliği Türkiye’nin gerçeğidir.  Çok fazla uzatmak istemiyorum çok değerli hocalarımız varken. Diğer belediyelerle ve genel merkezimizle iklim değişikliği politikalarımızı değerlendireceğiz. Tüm dünyayı etkileyen bu gerçeği göz ardı edemeyiz" açıklamasını yaptı.

ÇALIŞMALAR 15 MART'A KADAR SÜRECEK
Dirençli Kentler Sempozyumu’nda konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, " Hepimizin gündelik hayatını işgal etmeye başlayan bir sorunla karşı karşıyayız. Biz 2,5 yıldır hazırlık yapmaktayız. Sizlerle Stratejik plan ve boyutunu paylaşacağım. Çağımız iş birliği çağı, bizimde işbirliği yapacağımız güçlü kurumlar var. İzmir’de çevremiz geniş. Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB İzmir şubesi ve Mimarlar Odası makine mühendisi inşaat mühendisi gibi alanında uzman kurumlar ve kişilerle işbirliği içindeyiz. Mimarlar Odası ile yapılan son güncel çalışma 2013’e kadar. İnşaat projeleri oda denetiminden geçmekteydi. Belediyeler dışında bina yeterli güvenliğe ve yapıya sahip mi diye? Odalar ayrıca binaları denetliyordu. İzmir’e özgü konular rafa kalktı ve maddi boyutu hükümetçe odaların elinden alınmıştı.  Mimarlar Odasıyla bu süreci 1 ay önce yeniden başlattık. Umarım bu süreç devam edecektir. Başkanlar sözleşmesini imzaladık. Protokoller yaptık Katip Çelebi üniversiteleri ile protokoller yaptık. Konuyla ilgili sivil toplumla örgütleriyle çalışıyoruz. Çelebi üniversitesi ile yapı çalışması da yapıyoruz.  Deprem için drone çekimi yaptık, 3D de kurduk. Yerinde tespit için yeni imarlar çıkarıyoruz, bina kimlik kartı oluşturuyoruz, harita üzerinden çalıştırıyoruz.  Arkadaşlarımızı da bu eğitim kapsamında eğittik. Binanın yaşı durum proje uygun olup olmamasına kadar 30 bin konutu inceledik. Mart'ın 15'ine kadar bitmiş olacak çalışmalarımız” diye konuştu.


Başkan Gümrükçü, “Çiğli'de 100km alanda çalışabilecek internet altyapısı oluşturduk deprem ve adet anında nasıl kullanacağımız hakkında çalışıyoruz. İzmir depreminden tecrübeliyiz en önemli şeyin iletişim altyapısı ve ulaşım olduğunu biliyoruz.  Afet anı için telsiz anlaşması yaptık. Telsiz eğitimine de yılbaşından sonra başlayacağız. ÇAK Çiğli arama kurtarma ekibi Çiğli personellerinin grubu AFAD’a bulunan kısa süreyetek ekipti.  Bu yaz yaşanan orman yangınlarında Kastamonu’ da ve diğer bölgelerde meydana gelen depremlerde, geçen seneki Elazığ depreminde bizim belediyepersonellerimiz destekte bulundu. Bunların yanı sıra Mahalle arama kurtarma ekibi kuruldu100 yurttaş temel afet bilinci   eğitimini aldı.  Çiğliye yangın taraması yaptırdık. Biliyorsunuz ilçemizde organize sanayi ve ağaç alanları mevcut.  İtfaiye İlçe Belediyesin alanında olmamasına rağmen biz kendi tankerlerimizi itfaiye olarak kullanmaya başladık ve altyapı yapı çalışmalarına da devam ediyor" dedi.

çiğli belediyesi dirençli kent çiğli utku gümrükçü iklim değişikliği afet yönetimi