Çiğli'deki zirve sona erdi! Ne sonuç çıktı?

TAKİP ET

Çiğli Belediyesi'nde TİS süreci greve kadar uzanan anlaşmazlık sonrası SODEMSEN Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuya müdahale etti. Soyer'in katıldığı zirvede sendika 1 yıllık sözleşme teklifini kabul etmedi.

Çiğli Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel – İş 8 No’lu şube arasında tartışmalara neden olan  toplu iş sözleşmesi sürecinde Çiğli Belediyesi'ndeki çalışanlar greve gitme kararı almıştı.

Gümrükçü'den adaylık açıklaması


İşçiler, Çiğli Belediyesi’nin önünde grevlerini eylemlerle sürdürürken, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü "Çiğli emekçisi de Çiğli halkı da kıymetlimizdir. Pandemi döneminde olduğu gibi iki elin parmaklarını geçmeyen Çiğli dışından gelen şebeke'yi de yandaş basın ile işbirliği içinde olanları da biliyoruz. Değişime direnenleri de kurumumuz içinde feodal ilişkileri kullanmaya çalışanları da biliyoruz. Çiğli emekçisinin haklı taleplerini fırsata çevirip, siyasi oyunlar içinde olanları da biliyoruz” açıklamalarında bulunmuş ve sendika ise 'masa' çağrısında bulunmuştu.

SOYER: ÇIĞLIĞINIZI DUYDUM
Başkan Gümrükçü, sendikaya "Tunç Soyer ile birlikte geliyoruz" yanıtını verirken kritik buluşma bugün gerçekleştirildi. Çiğli Belediyesi'ne gelen SODEMSEN Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer işçinin hakkına sahip çıkacaklarını vurgularken, "Kardeşlerim... Çığlığınızı duydum ve yanınıza geldim. Hiç merak etmeyin sorununuzu biliyorum ve bunun çözümü de biliyorum. Tüm sorunları elbirliğiyle çözeceğiz. Siz içinizi ferah tutun. Ben yanınızdayım, sizinle beraberim. Sorunu çözmek için elimden geleni yapacağım" İfadelerini kullandı.

Kritik zirvede Soyer ve Gümrükçü ile sendika temsilcilerinin yanı sıra İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter ve Ednan Arslan da yer aldı.

SENDİKADAN 1 YIL FORMÜLÜNE RET! 
Masada sendikaya toplu sözleşmenin ikinci yıl şartlarında anlaşma sağlanmaması nedeniyle 1 yıllık sözleşme teklif edildi. Yapılan görüşmede sendika teklifi kabul etmedi. Bu gelişmenin ardından Gümrükçü, SODEMSEN yetkilileri ile sendika temsilcileri şartları yeniden masaya yatırıldığı toplantıya devam etti. 

Başkan Soyer zirveden ayrıldıktan sonra işçilere bir kez daha seslendi. Soyer açıklamasında, "Masaya oturduk, görüşmeler sürecek. Nasıl gelişecek bilmiyorum ama en azından bulunduğumuz noktada sizden yana bir inisiyatif kullandığımızı söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi. 

KABUL EDİLMEYEN TEKLİFİN DETAYLARI 
Çibel'de krize neden olan toplu iş sözleşmesi sürecinde belediyenin teklif ettiği şartları Gümrükçü açıklamıştı. 

Gümrükçü grev kararının ardından yaptığı açıklamada teklifin tüm detaylarını kamuoyuyla paylaşmıştı. ?

İLK YIL ŞARTLAR 
Çiğli Belediyesi ÇİBEL Şirketi'nde hali hazırda en düşük işçi maaşı net 6.000 TL'dir. Bu maaşa net 2.137 TL artış önerilmektedir. Böylece en düşük işçi maaşı ortalama net 8.137 TL olmaktadır. Buna yıllık ikramiye ve yan haklar da dahil edildiğinde net 9.700 TL olmaktadır. En yüksek grubun işçi maaşı ise hali hazırda net 8.000 TL'dir. Bu maaşa net 2.300 TL artış önerilmiştir.

Böylece en yüksek grubun işçi maaşı ortalama net 10.300 TL olmaktadır. Bu rakama yıllık ikramiye ve yan haklar dahil edildiğinde net 11.900 TL olmaktadır.

Sonuç olarak yaptığımız teklifin sonucunda Çiğli Belediyesi'nde ortalama maaş 11.000 TL olacaktır.

İKİNCİ YIL ZAMMI 
Belediye tarafınca ikinci yıl ücret zammı için de, her türlü risk ve olasılık göze alınarak enflasyon (TÜFE) önerilmiştir. Buna karşın sendika, (ÜFE+TÜFE)/2 + 2 şeklinde, farklı bir formülasyon önermektedir.

Bugünün koşullarında enflasyon (TÜFE) %61 iken sendikanın önerdiği formül %90'a denk gelmektedir. Bu teklifle, Çiğli Belediyesi'nde 2023 yılı için ortalama maaş yaklaşık 20.000 TL civarına tekabül etmektedir.

çiğli belediyesi tis grev toplu iş sözleşmesi utku gümrükçü tunç soyer sodemsen