Covid-19 aşısı bulunsa bile gelecek ilkbahara kadar...

TAKİP ET

Dünyanın dört bir yanından politikacılar ve karar mercileri ölümcül salgını durduracak aşının bu yılın sonunda bulunacağını ve kitlesel aşılamanın 2021'in başında başlayacağına dair açıklamalarda bulunuyor, ancak bilim insanları bu önermeye katılmıyor.

ABD'li ilaç şirketi Moderna'nın CEO'su bugün yaptığı açıklamada, geliştirdikleri aşının etkili ve güvenli olduğunun kanıtlanması durumunda, Mart sonu veya Nisan ayı başına kadar halkın kullanımına açık olmayacağını açıkladı. İngiliz uzmanlar ise, etkili bir aşı bulunsa dahi gelecek ilkbahara kadar hayatın normale dönmeyeceğini ve kısıtlamaların kademeli olarak devam edeceğini söyledi.
 
İngiltere’nin önde gelen bilim insanları etkili bir corona virüs aşısının bile ilkbaharda hayatı normale döndürmeyeceği konusunda uyarıda bulundu.
BBC’den James Galleger’ın haberine göre, bilim kuruluşu Royal Society araştırmacıları, olası bir aşının başarılı olma ihtimaliyle ilgili insanlardan gerçekçi olmasını istedi.

TOPLU AŞI UYGULAMASI BİR YILI BULABİLİR
Bilim insanları, aşının toplu halde uygulanmasının bir yılı bulabileceğini ve kısıtlamaların bu süre içinde kademeli olarak devam edebileceğini belirtti.

MODERNA'NIN CEO'SU: AŞI MART SONUNA KADAR HALKIN ERİŞİMİNE AÇIK OLMAYACAK
İngiliz bilim insanlarının açıklamasına paralel olarak, ABD’li ilaç devi Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, Financial Times’a yaptığı açıklamada, geliştirdikleri aşının Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından bu yılın sonunda onaylanmasını beklediklerini, ancak aşının Mart sonu ya da Nisan ayından önce genel kullanıma açık olmayacağını belirtti.

Bancel, Moderna'nın en erken 25 Kasım'da acil kullanım onayı için başvuruda bulanabileceğini söyleyerek,  "Acil kullanım onayının, yaşlılar ile sağlık çalışanları gibi yüksek risk grubunda bulunan insanlara hitap etmeye başlamak için önemli bir tıbbi araç olacağını düşünüyoruz" dedi.

Bununla birlikte Bancel, Moderna'nın aşı adayının onayı öncesinde

dünya aşı koronavirüs pandemi covid-19 salgın virüs ilkbahar karantina önlem kısıtlama