ÖZEL HABER/ Depremin ardından geçen '1' yıl: "Yalnızlığı ve çaresizliği öğrendik"

TAKİP ET

İzmir geçtiğimiz yıl 6.9'luk depremle sarsılmış, 117 yurttaşımız ise hayatını kaybetmişti. Aradan geçen 1 yılda depremzedeler bir taraftan yaşadıkları zorlu süreci atlatmaya çalışırken diğer taraftan da bürokratik engelleri aşmaya çalışıyor. Depremin ardından depremzedelerin yaşadığı süreci  gazetemize anlatan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, 'Vatandaşlarımız bu süreçte çaresizliği ve yalnızlığı öğrendi' dedi.

Mediha EKİCİ/ İZMİR GÜNDEMİ- İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremin birinci yılında depremzedelerin yaraları hala sarılmadı.Türkiye’yi yasa boğan, 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde geriye kalanların ise yaşam mücadelesi devam ediyor. Binlerce vatandaşın hayatlarının baştan aşağı değiştiği depremin birinci yılında İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan son 1 yılda yaşadıkları zorlu süreci gazetemize anlattı.Depremden sonra herkesin yeniden başa döndüğünü söyleyen Özkan, “İnsanlar evsiz yuvasız kaldı, herkes tekrar yeni başa döndü, göçe başladı” dedi.

“HER GÜN MANİSA’DAN İZMİR’E İŞE GELENLER VAR”
30 Ekim sonrasını değerlendiren Haydar Özkan, “Depremin üzerinden bir yıl geçti, bu süre içinde sağ kalanlar bir yılda komşuluk ilişkilerini öğrendi, vefat edenlerin aileleri ise yalnızlığı öğrendi, evlerini kaybettiler. İnsanlar memleketlerine geri döndü, il değiştirenler oldu.Depremde evini kaybettiği için Manisa’ya taşınıp her gün Manisa’dan İzmir’e mesaiye gelenler var” dedi.

” VATANDAŞLAR ÇARESİZLİĞİ ÖĞRENDİ”
Depremde vatandaşların çaresizliği öğrendiğini söyleyen Haydar Özkan, “Göçükten çıkan bazı vatandaşlarımız uzuvlarını kaybetti. Kollarını bacaklarını kaybettiler. O insanlar yalnız bırakıldı, devletin yaptığı destek olması gerekenden az olduğu için çaresizliği öğrendiler, küstüler. Çocuklarımızın eğitim zamanı geldi, okullar açılında çocuklarımızı okutamadığımızı gördük. Şu an bize ulaşan 130 öğrencimize burs bulmaya çalışıyoruz.”

“ALMIŞ OLDUĞUMUZ EVLERİ YENİDEN ALMAK ZORUNDA KALDIK”
Afetle ilgili daha çok çalışılması gerektiğinin altını çizen Özkan, “Belediye olarak yardımlar konusunda ve kurtarma konusunda çok iyiyiz ama ondan sonraki süreçte eksiklerimiz olduğunu gördük. 1 yıllık süreç içinde evlerimizin yeniden yapılacağını sanıyorduk ama yapılmadı, Yeni baştan ev parası ödeyeceğimizi ve borçlanacağımızı öğrendik. Almış olduğumuz evi yeniden almak zorunda kaldık” dedi.

2 YIL ERTELEMELİ KREDİ TALEBİ
Depremin manevi yıkımının yanı sıra maddi zorluklarını da anlatan Özkan, “Kentsel dönüşüm kredisi var, bu kredi 200 bin lira değerinde, 10 yılda 3500 liralık geri ödemesi var. Bunu biz kullanamayız, bu faiz oranıyla mümkün değil. Biz devletten 0 faizli ve 2 yıl ertelemeli 400 bin liralık kredi istiyoruz, ancak onu kullanabiliriz. 2 yıl ertelemeli istiyoruz, çünkü evlerini kaybeden insanlar kiraya taşındı. 2 yıl sonunda yapılan evlerimize geçelim ki kira değil kredi borcunu ödeyelim. Devlet evleri yaptık diyor ama 79 bin 272 tane arızalı bölüm var, bir yılın sonunda bunların içinden bin 500 tane konut yapılıyor. Bir de devlet tarafından ağır hasarlılar için rezerv alanda 3 bin 500 tane konut yapılıyor. Kalan 75 bin bölüm ise bu kredi için bekliyor. O kredi olmadan bir şey yapmamız mümkün değil. Evleri yıkılmış depremzedelerimiz az hasarlı görünüyor diye DASK’tan paralarını alamıyorlar. Alması gereken para 140-150 binken 13-15 bin lira alıyor, böyle şey mi olur” açıklaması yaptı.

SANDAL’A DESTEK
Depremzedelerin beklentilerinin karşılanmadığını belirten Özkan, “Devlet depremzedeyi ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak görüyor. Az hasarlıyı depremzede olarak görmüyor. Ağır hasarlıya konut yapmaya çalışıyor veya rezerv alanda konut tahsis etmeye çalışıyor. Orta hasarlılara güçlendirme kredisi veriyor. Güçlendirme kredisi bizim için İzmir’de esaslı değil çünkü bölge güçlendirmeye müsait değil, yeniden yapılması lazım. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, ‘Kesinlikle güçlendirme raporu vermem, binalar yıkılıp yeniden yapılacak’ diyor. Kesinlikle katılıyorum” diye konuştu.



 

izdeda haydar özkan izmir depremi depremzede deprem yıldönümü