Depremzedelerden emsal artışına buruk sevinç

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin depremzedelerle ilgili emsal artışını parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30'a çekmesi, evini depremde kaybeden yurttaşlarda buruk bir sevinç yarattı. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, başkanlar Tunç Soyer ve Serdar Sandal'a çok teşekkür ederken, "Yüzde 30 daha iyi olurdu ama buna da şükür. Sadece, artışın Bayraklı'yla sınırlı tutulması diğer ilçelerdeki depremzedelerde endişe yaratıyor" dedi.

Bayraklı Belediyesi’nin depremzedeler için aldığı yüzde 10 emsal artış kararı dün akşam İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yeniden değerlendirildi. İlgili komisyonlar artışın parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olması yönünde kararı revize etti. Emsal artışı sadece Bayraklı ile sınırlı tutuldu.

 

BUNA DA ŞÜKÜR

Eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalışan depremzedelerin aylardır beklediğini anlatan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti. Kararın kendilerinde buruk bir sevinç yarattığını belirten Özkan, "Bizim için yüzde 30 daha iyi olurdu. Ama buna da şükür" dedi.

K BÖLGESİ PLANINI YOLLAMAYAN BELEDİYELER VAR

Özkan, şöyle devam etti:

"Şu an en büyük sıkıntı, emsal artışının sadece Bayraklı'yla sınırlı tutulması. Bu durum diğer ilçelerdeki depremzede kardeşlerimizde endişe yaratıyor. Kafa karışıklığına neden oluyor. Mesela, dün akşamki toplantının ardından Bayraklılı depremzedeler evlerine umutlu dönerken, diğer ilçelerdekiler endişeliydi.  Bu sorunların acilen çözülmesi lazım. Yine de her türlü zorluğa karşı bize en büyük desteği veren Tunç başkana ve Serdar başkana minnettarız. İkisinden de allah razı olsun. Tunç başkan ne yapılabilecekse zorluyor. Serdar başkan da bizler için İzmir'de ilk reaksiyon gösteren belediye başkanıydı. Ama halen bazı belediye başkanları işi ağırdan alıyor. Tunç bey 1 Mart'ta meclisten geçirmesine ve hazırlayıp bize gönderin demesine rağmen K bölgesi planlarını yollamayan ilçe belediyeler var. Bazıları da eksik yollamış, geri dönüyor. Böyle olunca süreç uzuyor. Bizim için 1 günün bile önemi var."

SIFIR FAİZİN TAKİPÇİSİYİZ

Hükümet kanadından verilen sözlerin de takipçisi olduklarını vurgulayan Haydar Özkan, "AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır beyin 3 ay önceden sözü vardı. Meclis açılır açılmaz sıfır faizli krediyle ilgili öneriyi sunacağını söyledi. Bu konuda Hamza Dağ ile de görüştüm. O da aynı görüşü dile getirdi. Bunun takipçisiyiz. Eğer sıfır faizli kredi çıkarsa en azından depremzedeler ceplerinden para çıksa da kısmen daha iyi koşullarda bunu ödeme şansını bulabilir" dedi.

VALİYE ÇAĞRI: GELİN BİR GÜNÜNÜZÜ DEPREMZEDELERE AYIRIN!

Özkan şöyle devam etti: "Zaten depremzede yurttaşlarımızın büyük kısmı 65 yaş üstü. Büyük büyük paraları ödeyemezler. Sonra, herkes evini barkını satıp köyüne dönmek zorunda kalmasın. Niye böyle olsun ki; bu insanlar kumar oynamadı, borsada para batırmadı. Allahtan gelen bir afetin mağduru herkes...
Aracılığınızla sayın İzmir Valisine de sesleniyorum; gelsinler bir günlerini depremzedeler için ayırsınlar. Akşama kadar vakitlerini onlarla geçirsinler. Bu insanların ne kadar mağdur olduklarını, çaresiz olduklarını görsünler. Sonra yaşadıklarını, tüm izlenimlerini gitsin, devlet erkanına anlatsınlar. İşte o zaman bize 'keşke yüzde 40 verseydik' diyecekler."

emsal artışı izmir depremi depremzede izmir