Depremzedelerden TMMOB'a emsal artışı tepkisi

TAKİP ET

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depremi sonrası depremzede vatandaşların konut mağduriyetini gidermek için alınan emsal artış kararını, mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Bu karar sonrası tepki gösteren depremzedeler TMMOB İKK'nin basın açıklamasında sitemlerini dile getirdiler.

Nur DAYI/ İZMİR GÜNDEMİ- 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediye meclisleri, depremzede vatandaşların konut mağduriyetini gidermek için emsal artış kararı almıştı. Daha sonra bu karar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından mahkemeye taşınmıştı. Bu gelişmelerin ardından mahkeme karar hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

Karar sonrası, TMMOB İzmir Şubesi bugün ‘Depremde Ve Sonrasında Yaşanan Mağduriyetlerin Sorumlusu Bilimle İnatlaşan Yöneticilerdir!’ başlığı ile bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya karara itiraz eden depremzedeler de katıldı. 

DEPREMZEDELERİ KIZDIRAN SORU

Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Zafer Mutluer basın açıklamasının sonunda basına yönelttiği soruyla depremzedelerden tepki aldı. Mutluer, "Teknik bir şey değil ama cevap vermenizi istiyorum bir deprem yaşadık, herkesin bir barınma ihtiyacı, var bu ihtiyaç da devlet siz kendiniz karşılayın birazda olsa maddi yükünüzü emsal arttırarak veriyorum diyebilir mi?" dedi

"ODAYLA İDARE ARASINDA EZİLİYORUZ"

Depremzede bir vatandaş ise yöneltilen soru üzerine, "Haklısınız yalnız bırakıldık. Mimarlar odasının açıklmasını dinledim. Biz odayla idare arasında eziliyoruz.  İzmir biziz bu kent suçu biz yüklüyor. Eğer bir yanlış varsa bize destek olun" dedi.

"DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"

ŞPO Şube Başkanı Zafer Mutluer, "Ülkemizin doğal afetlerine karşı vatandaşlarımızın nasıl güvenli kentte yaşaması gerektiğini düşünüyoruz. Pazarcıkta ki depremde mesele yeni bina değil. Bugün ki konut üretim politikası baştan aşağı çöptür. Mülk sahiplerinin hırsı bugün pazarcıkta can almıştır. Biz bunların olmaması gerektiğini tekrar tekrar söylüyoruz. Depremzedeler sorumlu değildir. Kamu iradesi bu yükün altına girmek zorundadır. Depremzedeler kendi başının çaresini bakabilsin diye dışarıdan hasar tespiti alıyoruz. Devlet elini taşının altına koymalı.  Bir yılda kenti yeniden inşa ediyoruz diyemezsiniz bu mümkün değil. 30 ekim günü saat 6da hiçbir kurtarrna ekini gelmeden biz binalarımızın yanında olduk. Konu depremzedeler ile alakalı değildir" dedi.

"EMSAL ARTIŞINA EVET DİYEN KATİLLERİNE EVET DİYOR"

Tartışmalardan sonra konuşmasını tamamlamak için izin isteyen TMMOB İKK Başkanı Aykut Akdemir, "40 bin üzerinde can gitti, orda yıkılan binanlar da imzası olanlar eline kan bulaşmıştır. Bugün emsal artışına evet diyen katillerine evet diyor. Asıl sorumlu emsal artışına el kaldırılanlardır. Barınma hakkının arkasında duruyroruz. Devlet tarafından depremzedelerin evleri yeniden yapılmalıdır. Bunların hepsinden kamu sorumludur. Tüm yapıları devlet yaparak geri vermelidir."