Dikili koylarında yapılaşma endişesi

TAKİP ET

Ege'nin eşsiz güzellikteki sahillerinden Dikili'de son günlerde çevrecileri huzursuz eden gelişmeler yaşanıyor.

 Dikili’nin hem zeytin ormanları hem koylarıyla bilinen Bademli’den Denizköy’e uzanan sahil bandı ile Karagöl mevkiindeki sit derecelerinin düşürülmesi tartışma ve tepkilere neden oldu. Söz konusu bölgenin yapılaşma, rüzgâr, güneş enerji santralleri ve maden faaliyetlerine açılacağı endişesi yaşanırken, gelecek hafta kararın iptali için yargı yoluna gidileceği duyuruldu.

Göçmen kuşlar...

Dikili sahilleri ile Karagöl mevkiini çevreleyen alanların tamamına yakınında asırlık zeytin ağaçları ve endemik bitki türleri bulunurken, başta flamingolar olmak çok sayıda göçmen kuş da bu bölgeyi konaklama alanı olarak kullanıyor. Antik döneme tarihlenen Helenistik kalıntılar barındıran bölgenin bir bölümü halihazırda arkeolojik sit alanı kapsamında bulunurken, bölge sakinleri ise doğal hayatın zarar göreceği tüm karar ve uygulamalara karşı çıkıyor. Dikili Temiz Çevre-Temiz Deniz Gönüllüleri’nden Özgür Duygu Durgun, “Cennet koylarda madencilik, yapılaşma ve enerji santralleri kurulmasının önünü açacak karar bizleri endişelendiriyor. Tek bir çivi bile çakılmamasını istiyoruz” dedi. Milliyet’e konuşan Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü Doğu Işık da şunları dedi: “Bademli köyünden Denizköy’e kadar uzanan sahil kısmı ile Karagöl mevkilerini kapsayan alan artık birinci derece sit alanında yer almıyor. İkinci derece sit niteliğinde olan yerlerin kapsamı genişletildi. Böylece, bölgede hem yapılaşmanın hem de maden, taş ocakları, Güneş ve Rüzgar enerji santrallerinin de önü açılmış oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar askıya çıkarıldı. Gerekli itirazlarımız yaptık ancak Ağustos’un ilk haftası bitmeden yargı yoluna gideceğiz. Dikili sakinleri de olup bitenlerden rahatsız”

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ise bu tip düzenlemelere toplum ve doğa yararı yönünden bakılmasını istedi.

MERT İNAN-MİLLİYET

dikili koy Bademli Denizköy