DİSK'li kadınlardan 8 Mart eylemi

TAKİP ET

DİSK- Genel İş İzmir Şubeleri kadınları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yaptıkları eylemde kadın haklarına ve kadın dayanışmasına vurgu yaptı. Disk'li Kadınlar' Hayatı yeniden mücadele ile kurcağız dayanışma yaşatır' yazılı pankart açtılar

Nur Dayı/İZMİR GÜNDEMİ-Devrimci İşçi Sendikaları Konfederayonu'na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubelerine bağlı kadın emekçileri,8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile basın açıklaması yaptılar. Alsancak Limanda buluşup, sloganlar eşliğinde Türkan Saylan Kültür merkezine kadar yürüyüş yaptılar. Eylemin bir bölümünde oturarak eylem yapan kadın emekçiler, geçen seneyi hatırlatarak slogan attılar.DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı'nın da katıldığı eylemde Genel İş-İzmir 8No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin basın açıklamasını yaptı.  Basın açıklamasının öncesinde 6 Şubat'ta meydana gelen deprem'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

ÖNCELİKLİ OLMALIDIR

Bu yıl 8 Mart’ı büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasal kriz ile birlikte hepimizi derinden sarsan deprem felaketiyle karşıladık. Tıpkı salgın döneminde olduğu gibi deprem, kadınları ve kız çocuklarını daha fazla etkilemiş, kadınları sevdiklerinin acısıyla yaşamı yeniden kurmaya, geride kalanların yaşamlarını idame ettirmeye zorlamış ve depremin fiziksel, psikolojik yüküyle baş başa bırakmıştım. Bir doğa olayı olan deprem, hükümetin rantçı politikaları ve deprem sonrasındaki organizasyonsuzluğu nedeniyle felakete dönüşmüştür. Bu felaket kadınların yükünü artırmış, kadınları temel ihtiyaçlara erişemez hale getirmiştir. Barınma başta olmak üzere su, tuvalet ile hijyen malzemelerine erişim, aradan geçen bir aylık sürede dahi giderilememiştir.  Siyasi iktidar, salgında olduğu gibi, deprem felaketinde de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik, kadınları koruma ve destekleme mekanizmalarını hayata geçirmemiştir.  Depremden etkilenen vatandaşları ve kadınları, depremin yıkıcı sonuçlarıyla baş başa bırakmıştım. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik kamucu sosyal politikalar, bölgedeki yaraların sarılmasında öncelikli olmalıdır.

 

MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye’de kadınlar, geçmişten bugüne, her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı, eşdeğer işe eşit ücret diyerek, başta çalışma hayatında, işyerlerinde, sokakta ve yaşamın her alanında, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için mücadeleye devam ediyor. Bugün depremin açtığı yaraları sarmak için de ülkenin dört bir yanında kadınlar ekonomik kriz ve depremin getirmiş olduğu eşitsizlikleri, yoksunlukları, acıları gidermek için dayanışmayı ilmek ilmek örüyor. Kadın mücadelesi, yaşamın her alanında değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Biz DISK’li kadınlar olarak İran ve Afganistan’da “Kadın Yaşam Özgürlük” şiarını yükselten kız kardeşlerimizin mücadelesini selamlıyoruz. Bizler erkek egemenliğine, eşitsizliklere, ayrımcılığa, şiddete ve tacize, nefret söylemine, karar mekanizmalarından dışlanmaya ve yok sayılmaya karşı mücadeleyi yükselteceğiz.

DİSK'Lİ KADINLARIN TALEPLERİ

Eşit, özgür, laik ve demokratik bir ülkeyi, dayanışma ve mücadeleyle yeniden inşaa etmek için biz DİSK’li kadınların talepleri açık ve nettir.

    Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, güvenceli ve insan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır. Depremden etkilenen kadınların istihdama katılmaları için özel önlemler alınmalıdır. Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek- güvencesiz ve kayıt dişi çalıştırmaya son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.

    Kadınların istihdama katiliminim önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bakim ve ev işi yükünü alacak ücretsiz, nitelikli kreş ve yaşlı bakim evleri yaygınlaştırılmalı, erkek işçiler de kreş imkânlarından faydalanmalıdır. Bu talepler deprem bölgesinde de hızla hayata geçirilmelidir.

    Barınma en temel haktir. Deprem bölgesinde hızla kadınlara güvenli barınma  imkânı sağlanmalıdır. Kadınlar ve kız çocukları için güvenli yaşam alanları oluşturulmalıdır. Deprem sonrası artacak olan şiddet, taciz ve istismara karşı özel önlemler alınmalıdır.

    Kadın ve kız çocuklarının temel ihtiyaçlarından olan hijyen kiti, mama ve bez vb. ürünlerin ücretsiz, düzenli ve sürekli bir şekilde deprem bölgesine ulaşması organize edilmelidir.

    İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa, etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

    ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalıdır.

    Toplumsal cinsiyet eşitliği, çalışma yaşamı başta olmak üzere, yaşamın her alanında hayata geçirilmeli, kadınların karar mekanizmalarında yer almasını sağlayacak politikalar uygulanmalıdır.

    Kamu hizmetleri başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere, eşitsiz ve korunması gereken gruplar için yeniden organize edilmelidir.