Dolar/TL yeni zirvesinde

TAKİP ET

Dolar/TL sınırlı yükselişi sürdürerek yeni tarihi zirvesine ulaşırken bugün piyasalarda aralık ayı enflasyon verisi takip edilecek.

Dolar/TL sınırlı yükselişi sürdürerek 29,78 seviyesi ile yeni zirvesinde güne başlarken bugün saat 10.00'da aralık ayı enflasyon verileri izlenecek.

Reuters anketine göre; Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) aralık ayında aylık yüzde 3,1 artması, yıllık enflasyonun yüde 65,1'e yükselmesi bekleniyor.

Uzmanlar, ekonomi yönetimi ve TCMB her ne kadar enflasyon ile mücadeleye odaklanmış olsa da asgari ücret gibi tahminlerin üst eşiğinde yapılan artışlar ve nispeten güçlü seyreden iç talep nedeniyle enflasyonun TCMB yıl sonu tahminini aşacağını ve TCMB'nin Şubat ayındaki enflasyon raporunda, enflayon tahminlerini yükselteceğini düşünüyorlar.

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 seviyesinde bulunurken, TCMB piyasa katılımcıları anketi yüzde 41,2, Reuters anketi tahmini ise yüzde 42,85 seviyesinde.

TL, eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı değer kayıplarını sürdürdü. Değer kaybı aralık ayının ilk yarısında görülen tempoya kıyasla hızlanırken, cuma gününü 29,5300'ten kapatan dolar/TL sabah 29,78 seviyesinde. 

Geçen yılın tamamını yüzde 36,6, aralık ayını yüzde 2,2 kayıpla kapatan TL, ocak ayının ilk iki işlem gününde yüzde 0,8 değer yitirdi.

Aralık ayının ikinci yarısında sert düşüşlerle karşılaşan ve yüzde 9,3 gerileyen Borsa İstanbul ise dün yüzde 2,06 yükselişle son üç seansta kaydettiği toparlanmayı sürdürdü. Endeks 7,624 seviyesine çıktı.

ULUSLARARASI PİYASALAR

Dünya borsalarında dün başlayan satışlar Asya seansında devam ederken dolar, erken ve agresif faiz indirimi beklentilerinin yarattığı risk iştahının zayıflamasıyla kazanımlarını korudu.

Yatırımcılar bugün yayımlanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısının tutanakları ve cuma günü yayımlanacak ABD tarım dışı istihdam verilerini bekliyorlar.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1 gerilemesinin ardından bugün yüzde 1,1 geriledi.

Dolar endeksi geçen yılı yüzde 2 düşüşle kapattıktan dün yeni yılın ilk işlem gününde yüzde 0,86 yükselerek mart ayından bu yana en iyi günlük performansı kaydetti. Endeks 102,15 ile iki haftanın zirvesinde seyretti.

Sözcü

Dolar ABD Merkez Bankası