Dünya'nın en yaşlı kalbini buldular! Tam 390 milyon yıllık kalp kime ait?

TAKİP ET

Dünya'nın en eski, en yaşlı kalbi bilim insanları tarafından keşfedildi. Kalbin 390 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtildi.

Avustralya'da tortu yığınına gömülü şekildeki dünyanın en yaşlı kalbine rastlandı. Bulunan kalbin 390 milyon yıllık bir balık kalbi fosili olduğu aktarıldı.

390 MİLYON YILLIK BALIK KALBİ FOSİLİ

Balığın 390 milyon yıllık kalbi olağanüstü şekilde korunduğu için, çeneli omurgalıların evrimi hakkında da ipuçları vermesi öngörülüyor.

SOYU TÜKENMİŞ ZIRHLI VE ÇENELİ BALIK

Bulunan kalp, 419.2 milyon ila 358.9 milyon yıl önce Devoniyen döneminde gelişen, arthrodires ismi verilen soyu tükenmiş zırhlı, çeneli bir balık sınıfına aitti ve şu anda “en yaşlı” unvanına sahip çeneli balık kalbinden 250 milyon yıl daha yaşlı.

İKİ ODACIKLI 'S' ŞEKLİNDE KALP

Ancak balığın çok arkaik olmasına rağmen, iki odacıklı 'S' şeklindeki kalbinin konumu, araştırmacıları antik yüzücüler ile modern köpekbalıkları arasındaki şaşırtıcı anatomik benzerlikleri gözlemlemelerini sağladı.

GÜNÜMÜZDEKİ KÖPEKBALIKLARI GİBİ

Teknolojioku.com'daki habere göre Avustralya'daki Curtin Üniversitesi'nde omurgalı paleontolog ve yeni bir çalışmanın ortak yazarı olan profesör Kate Trinajstic, bulgular hakkında yaptığı açıklamada "Evrim genellikle bir dizi küçük adım olarak düşünülür, ancak bu eski fosiller çenesiz ve çeneli omurgalılar arasında daha büyük bir sıçrama olduğunu gösteriyor. Bu balıkların kalpleri kelimenin tam anlamıyla ağızlarında ve solungaçlarının altında - tıpkı günümüzdeki köpekbalıkları gibi..." dedi.

yurtgazetesi.com.tr

kalp dünya fosil köpek balığı