E-vize Online vize nedir? Nasıl alınır?

TAKİP ET

E-vize, yolcuları uzun süreli ve yorucu bürokratik işlemlerden kurtarmanın yanı sıra zamandan tasarruf etme ve havalimanında kapıda verilen vizelere bir alternatif oluşturma amacı ile geliştirilmiş bir sistemdir.

Elektronik vize uygulaması kapsamında çevrimiçi kullanıcılar, gitmek istedikleri ülkelere internet üzerinden vize başvurusu yapabiliyor.

Online vize olarak da bilinen bu sistem dahilinde çevrimiçi kullanıcılar, gitmek istedikleri ülkelere internet üzerinden vize başvurusu yapabiliyor. 

Vize başvurusu yapmayı düşünenler, gerekli şartları yerine getirdikleri takdirde elektronik vize uygulaması sayesinde seyahat belgelerini alabiliyorlar. Online vize, daha çok turistik amaçlı veriliyor. Çalışma izni ya da öğrenci vizesi gibi durumlar için henüz bu sistem uygulanmıyor.

E-vize nasıl alınır?

Vize alma prosedürleri ve talep edilen belgeler, ülkeden ülkeye göre değişiyor işlem ana hatları ile her ülke için aynı şekilde ilerliyor. Online vize alabilmek için öncelikle gidilecek ülkenin bu hizmeti sağlıyor olması gerekiyor. Geçerli bir pasaporta sahip yolcular, talep edilen e-vize bedelini kredi kartı ile yatırıp işlemi tamamladıktan sonra belgenin çıktısını alarak sınır kapılarından direkt olarak geçebiliyor.

E-vize ücreti ne kadar?

E-vize ücretleri, vize alacağınız ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Vatandaşı olduğunuz ülkenin diğer ülkelerle yapmış olduğu vize anlaşmaları sonucunda hiçbir ücret ödemeden de online vize alabilirsiniz.

İçişleri Bakanlığı'nın aktardığına göre, Türkiye vatandaşlarına e-vize veren ülkeler ise şöyle: 

Bahreyn: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 gün süreli vizelerini Bahreyn’e seyahatlerinden önce e-vize olarak alabilmektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.

Cibuti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Vatandaşlar, e-vizeyle Cibuti’ye seyahat edilebilmektedir.

Ermenistan: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamili Türkiye vatandaşları Ermenistan’a seyahatleri öncesinde vize ve e-vize almaları gerekmektedir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri vizeye tabidir.

Kamboçya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 30 gün geçerli turistik amaçlı vizeler, Kamboçya’nın ülkemizdeki Fahri Konsolosluğunun yanı sıra, sınır kapılarında da verilmektedir. Umuma mahsus pasaport hamillerine vizeleri, e-vize olarak da ita edilmektedir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 30 günü aşmamak şartıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

Meksika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi ve Hizmet Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Turizm, iş, eğitim, gazetecilik ve transit geçiş gibi nedenlerle Meksika'ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları, mutlaka havayoluyla seyahat etmek şartıyla 30 gün geçerli tek giriş vizelerini

http://inm.gob.mx/index.php/page/Inicio_Autorizacion_Electronica/tr.html adresli internet sitesinden harçsız e-vize olarak alabilmektedirler.

E-vize imkânından sadece Umuma Mahsus Pasaport hamili vatandaşlar yararlanabilmekte olup, buna mukabil Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili vatandaşların ülkemizde bulunan Meksika Diplomatik Temsilcilikleri'ne şahsen müracaatla pasaporta tatbik edilen etiket (sticker) tipi vize almaları gerekmektedir. Vatandaşların Schengen Bölgesi ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Birleşik Krallık (İngiltere ve Kuzey İrlanda) geçerli çok girişli vizesine sahip olmaları ya da bu ülkelerde daimi oturma iznine sahip olmaları halinde Meksika'ya vize almadan seyahat etmeleri mümkündür.

Tayvan: Umuma mahsus, hizmet, hususî ve diplomatik pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlar 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli vizelerini e-vize olarak (ücretsiz) veya Taipei’deki Taoyuan Uluslararası Havaalanı'ndan giriş yapılması, dönüş bileti ibraz edilmesi, vize müracaat formu doldurulması ve iki adet vesikalık fotoğraf ibraz edilmesi şartıyla sınırda harçsız olarak almaları mümkündür.

Elektronik vize uygulaması E-vize nedir E-vize nasıl alınır E-vize ücreti ne kadar