Efes Selçuk Belediyesi Çocuklar için Gıda Dayanışma projesini tanıttı

TAKİP ET

Efes Selçuk Belediyesi, Çocuklar için Gıda Dayanışması projesi tanıtım toplantısı yaptı.

Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen bu projeye Selçuk Ticaret Odası, Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Selçuk Temsilciliği, Selçuk Birlik ve Efes Selçuk Kent Konseyi gibi kurumlar da destek verdi. 

Efes Selçuk Kent Belleği'nde yapılan basın toplantısına CHP Genel Başkan yardımcıları, milletvekilleri, Karşıyaka, Ödemiş ve Balçova Belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, tarım yazarı, akademisyen ve birçok yurttaş katıldı. 

"KENT DAYANIŞMASI İLE BİR İYİLİK HAREKETİ"

Proje sunumunu yapan Efes Selçuk Belediyesi basın danışmanı ve tarım yazarı Murat Büyükyılmaz, "Derinleşen gıda krizi ve artan yoksulluk sebebiyle yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalan çocuklar için gıda güvenliği ve gıda güvencesini sağlamak amacıyla Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde kentin sivil toplum kuruluşları ve tüm yurttaşların desteğiyle kent dayanışması ruhuyla yaşama geçirilen bir iyilik hareketidir" diyerek sözlerine başladı. 

"DAYANIŞMA HATİTASI İLE YURTTAŞLARA DOĞRUDAN DOKUNDUK"

Kentteki tüm hanelerin sosyo-ekonomik durumunu ortaya koyan araştırma üzerinden Dayanışma Haritası oluşturduklarını belirten Büyükyılmaz,  "Dayanışma Haritası, Çocuklar için Gıda Dayanışması’nın özgün yanını oluşturmaktadır. İhtiyaç sahibi yurttaşlarımızın yardım talebini iletmesini beklemeden, kimin neye ihtiyacı olduğunu bilmemize olanak sağlayan Dayanışma Haritası sayesinde, her yurttaşımıza doğrudan dokunmak ve kentteki dayanışmayı güçlendirmek olanağına sahip oluyoruz" dedi. 

"KENT DAYANIŞMASI OLARAK HAYATA GEÇECECEK"

Planın ana başlıklarını sıralayan Büyükyılmaz, 

"• Dayanışma haritasının çıkarılması sayesinde, kent genelinde tüm haneleri kapsayan araştırma sonucunda, her hanede yerleşik çocuk ve ebeveynlerin ekonomik ve sosyal durumu kayıt altına alınmıştır. 

• Kent genelinde oluşturulan dayanışma haritasına dayanan ihtiyaç sahibi kesimler, hamile kadın, bebek sahibi kadın, 0-2 yaş bebek, 2-6 yaş çocuk, ilkokul öğrencisi, ortaokul ve lise öğrencisi ile üniversite öğrencisi olarak gruplanmıştır. 

• Hamile Kadın Desteği ile hamile kadınlara ihtiyaç duydukları folik asit vb. gıdaların sağlanması hedeflenmektedir. 

• Bebek sahibi kadın desteği ile, yeni doğum yapan kadınların kendilerinin ve bebeklerinin sağlıklı beslenmesi için gereken besinlerin sağlanması hedeflenmektedir. 

• 0-2 yaş bebek desteği ile Efesli Bebek projesi güçlendirilerek bebeklerin ihtiyaç duyduğu besine erişimlerinin sağlanması hedeflenmektedir. 

• 2-6 yaş çocuklar desteği ile hali hazırda kullanımda olan Efeslim Kart güçlendirilerek henüz okula gitmeyen çocuklara gıda desteği sağlanması hedeflenmektedir. 

• İlkokul öğrencilerinin okula giderken ihtiyaç duydukları beslenme çantasını hazırlayabilmeleri için Beslenme Kolisi sağlanması hedeflenmektedir. 

• Ortaokul ve lise öğrencilerine okul günlerinde öğle yemeklerine erişebilmeleri için, belirlenen kent esnafında kullanabilecekleri Genç Efeslim Kart aracılığı ile yemek desteği sağlanması hedeflenmektedir. 

• Üniversite öğrencilerine ihtiyaç halinde Efeslim Kart ile esnafta kullanabilecekleri yemek hakkı desteği sağlanması hedeflenmektedir. 

• Efes Selçuk’ta ihtiyaç sahibi kadınlar, çocuklar ve gençlere yönelik 'Çocuklar için Gıda Projesi', Efes Selçuk Belediyesi’nin kamusal kaynaklarının ötesinde; kentteki esnaf, küçük üretici köylü, orta ve büyük ölçekli çiftçi ve tüm vatandaşların sağlayacağı katkılarla birlikte bir Kent Dayanışması olarak yaşama geçirilecektir" diye konuştu. 

"SAĞLIKLI, YETERLİ GIDA ERİŞİMİNİ HEDEFLİYORUZ"

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise Dayanışma Haritasının önemine vurgu yaparak "Hane hane gezerek hangi hanenin neye ihtiyacı var ona baktık. Yurttaşların ihtiyaç talebini beklemeden dayanışma ile birlikte herbir yurttaşımıza doğrudan dokunduk. Hamile kadınlardan yeni doğum yapan kadınlara dek çocuklarımızın sağlıklı, yeterli ve besleyici gıdaya erişimini sağlamayı hedefliyoruz. Kent dayanışması olarak projeyi hayata geçiriyoruz" dedi. 

Bu projeyi "İyilik hareketi" ne dönüştürdüklerini vurgulayan Sengel, "Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışması'nın planlanan aşamaları, gıdaya ihtiyaç duyan Efesli hamile kadınlar, Efesli çocuklar ve Efesli anneleri odağına alarak, bütüncül ve kentin bilgisine dayanan kapsayıcılıkla oluşturulmuştur" diye ekledi. 

"BU, AYNI ZAMANDA HAK MÜCADELESİDİR"

Ardından konuşan Gıda mühendisi akademisyen Bülent Şık ise "Türkiye'de çocukları önemseyen bir toplum değiliz. Çocukların eğitim sorunlarını cok konuşuyoruz ama bir yandan sağlık sorunlarının önüne geçmesini göremiyoruz. Çocuk çağında sağlıklı beslenme imkanlarına kavuşmanın ne kadar kıymetli olduğunu çeşitli açılardan gelen akademik çalışmalara sahibiz.  Zihinsel ve fiziksel gelişim için çocukların sağlığı için  bu tercih değil gerekliliktir" diyerek çocukların sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmasının önemini vurguladı. "Bu bir hak mücadelesi aynı zamanda" diyen Şık çalışmaların devamlılığının gerekliliğine değindi. 

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım da aslında küresel bir sorunun konuşulduğunu belirterek, "Küresel bir soruna yerelde çabamızla katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Önemli olan katılımcılığı sağlamak ve bütün odaları STK'ları ortak etmek çok önemli" dedi.  

Toplantı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer adına katılan Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılıç, Tarım politikalarından sorumlu CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka,  Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, onur konuğu Servi Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarıyla devam etti. 

Toplantı projeye dahil kurumlar ile iyi niyet protokolü imzalanarak son buldu. 

13 BİN 362 HANE ZİYARET EDİLDİ

Toplam hane sayısını da belirten Sengel, "13 bin 362 hanemizin hepsi ziyaret edildi. Her hanenin kendine göre farklılıkları var. Şunu belirtmek gerekir ki 3'te 1 hanenin yardıma ihtiyacı var" diye ekledi.

efes selçuk belediyesi filiz ceritoğlu sengel