ÖZEL HABER/ Efes Selçuk özelleştirmeye karşı tek vücut

TAKİP ET

Efes Alt Kapı Otoparkı'nın işletme hakkının belediye bırakılmasını talep eden Selçuklular, seslerini başlattıkları 'Efes Bizimdir' imza kampanyasıyla duyuruyor. 

Aylin BAYRAM- İZMİR GÜNDEMİ Efes Selçuk Kent Konseyi’nin koordinasyonunda düzenlenen “Efes Bizimdir” imza kampanyası devam ediyor. 17 Haziran 2021 tarihinde, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in öncülüğünde tüm partilerin meclis üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, 1970’lerden bu yana Efes Selçuk Belediyesi tarafından işletilen ve gelirleri belediyenin sürdürdüğü kamusal hizmetlere kaynak oluşturan Efes Alt Kapı Otoparkı’nın işletme hakkının belediyeye bırakılmasını talep eden “Efes Selçuk’un Geleceğine Hep Birlikte Kararlılıkla Sahip Çıkacağız” başlıklı tarihi çağrıyı kamuoyu ile paylaşmıştı.  

Efes Selçuk Kent Konseyi koordinasyonunda tüm kente yayılan bir kampanyaya dönüşen tarihi çağrıya, siyasi parti temsilcileri, oda temsilcileri, sendika üyeleri, belediye çalışanları ve Efes Alt Kapı esnafı da katılım sağlıyor. Efes Bizimdir imza kampanyasına halk da yoğun katılım gösteriyor.

Özelleştirme karşı tepkili olan Selçuklular, gazetemize taleplerini anlattı. Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Suna Gündoğdu, Efes Turistik Eşya Satıcıları ve Üreticileri Derneği Başkanı Muharrem  Akaç ve kampanyaya imza vererek destek olan vatandaşlar gazetemize konuştu.



“KOMİSYON KURACAĞIZ”
Efes Alt Kapı otoparkı gelirlerinin belediyeden alınmaması için imza kampanyası başlattıklarını ve gelişen süreci gazetemize aktaran Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Suna Gündoğdu, “Süreç 1 Şubat’ta Efes Selçuk belediye başkanının çağrısıyla başladı. Bizde bunun üzerine 2 Şubat’ta Kent Konseyi Yürütme Kurulu’yla beraber neler yapabiliriz diye düşünmeye başladık. Yeni bir kent konseyi olduğumuz için bilgilendirme toplantısı altında bütün bileşenlerimizle toplandık. İmza kampanyasıyla ilgili fikirlerimizi söyledik. Onaylandı. Onun üzerine bir fikir çıktı. Dediler ki ilçedeki ilçe başkanlarıyla kent konseyi tekrar görüşsün hem fikir olalım. Onlarla görüştük, onları davet ettik. Kampanya bittiğinde bir komisyon kurup imzaları gerekirse bakanlığa, İzmir Kültür Müdürlüğü’ne nereden randevu alırsak imzalarımızı ulaştıracağız” dedi.

“AMACIMIZ KAMU YARARINI KORUMAK”

Kampanyanın amacını açıklayan Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Gündoğdu, “Bakanlık burayı özelleştirmek istiyor. Bizim amacımız ise belediyenin şirketinin ihaleye girip belediyede kalması. Efes Alt Kapı’da 60’ın üzerinde esnaf var. Gelecek olan şirketin mantığını bilemediğimiz için amacımız kamu yararını korumak. Yerelde kalkınmayı sağlamak amacıyla 5 Şubat’ta Efes alt kapıda başlattık, 6 Şubat’ta Şirince ve Belevi’nde, 7 şubatta change.org’da imza kampanyasını başlattık. 8 Şubat’ta ise 550 milletvekiline mail attık. Selçuk merkezinde belirli noktalarda imza kampanyası devam ediyor” açıklamasını yaptı.

“HALKIN KENTİNE SAHİP ÇIKMASI LAZIM””

Kampanya için destek beklediklerini dile getiren Gündoğdu, “Yerel belediyeleri güçlü kılmak için Efes Selçuk halkının kentine sahip çıkması, ve birlikte hareket etmesi lazım. Güçlenmek ve desteklemek lazım. Bir olunca birlikteliğimiz devam ediyor. Karşılıklı desteklerin devam etmesini temenni ediyorum” dedi.



ESNAF BELEDİYEDE KALMASINI İSTİYOR
Efes Alt Kapı Otoparkı esnaflarından olan Efes Selçuk Antik Kenti esnafı, Efes Turistik Eşya Satıcıları ve Üreticileri Derneği Başkanı Muharrem Akağaç, pandemi sürecini ve imza kampanyasını anlattı.

Akağaç, “Koronavirüs dönemi bizler için çok zor oldu. Turizmciler olarak en çok bizi etkiledi. Biz esnaflar olarak müşteri gelmeyince tamamen mağdur olduk. En çok etkilenen sektör biziz. Selçuk çok büyük bir ilçe değil. Yüzde 50’nin üzerinde turizmle geçinen bir ilçe. Buradan gelen gelirle Efes Selçuk’u ayakta tutmaktayız.  Selçuk belediyesine ait, düne kadar burada otaparkı vardı ve biz oradan da faydalanmaktaydık. Esnaf buradan geçiniyor. Bundan 10 sene önce devletin çıkardığı bir ihale sonucunda kapıların içine dükkanlar yaptılar. O zamanlar esnafa kahve ve lokum satacaklarını söylediler fakat şu an her şeyi satıyorlar. Dolayısıyla otoparkı da aynı şirketler grubu aldığında, yukarıdan ve aşağıdan baskı olunca ne huzurumuz kaldı ne de bir şey. Bir de belediye de bize hizmet sunamayacak. Biz Efes Alt Kapı Otaparkı’nın kesinlikle belediyede kalmasını istiyoruz. Hem belediyede kalmasını istiyoruz hem de yıllardan beri hiçbir sorunumuz yok, beraberce yaşayıp gidiyoruz burada, rahat bir şekilde. Bize de yarın öbür gün bir şey olabilir. 62’den beri beri vergilerimizi kiralarımızı ödüyoruz. Ülke turizmine hepimiz katkıda bulunduk. Belediyemizde kalsın otoparkımız. Hep beraber aynı sistemle gidelim. Mücadele ediyoruz. Daha ilerilere taşımak istiyoruz. Efes Selçuk bizim, bizim kalsın!” açıklamasını yaptı.



“TARİHİMİZİ KORUYORUZ”

Efes Antik Kenti‘nde en eski esnaflardan birisi olan Ünal Keser, “Biz burada kendi tarihimizi koruyoruz. Burada sadece 6 ay çalışıyoruz. Ama vergilerimiz yıllık alınıyor. Biz burada bir bakımdan iş kaynağıyız, çarşıyı temsil eden insanlarız. Yapılan özelleştirmelerle birlikte kapıyı giriş kapısındaki tuvaletler özelleştirildi. Kapı özel diye bizi tuvaletlere sokmuyorlar. Müze kartı almak zorunda bırakıyorlar. Otoparkın da özelleşmesiyle zor bir sürece daha gireceğiz. Efes Alt Kapı Otoparkı Efes’indir” dedi.



İmza kampanyasına destek veren Sürekli Eğitimi ve Kişisel Gelişimi Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Birgül Gönül, “Otopark Efes Selçuk’undur. Efes Selçuk belediyesinin gelirlerinin Efes’te kalmasını istiyoruz. Bu konuda gereken tüm desteği veriyoruz. Efes Selçuk belediyesinin gelirlerinin kesilmesini istemiyoruz” dedi.