Eğitimi enflasyon vurdu!  

TAKİP ET

Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okul için gerekli ihtiyaçlar listesi uzarken veliler gelen zamların ardından bu masrafların altından nasıl kalkacaklarını düşünüyor. VELİDER İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Aydın, devletin masrafları karşılamak zorunda olduğunu vurgularken, özel okulların sayılarının artmasına da tepki gösterdi. Aydın, 'Aslında bu tercih meselesi, ülkeyi yönetenler yetkililer bunu bilinçli bir şekilde yapıyor"

Hasan Kılınç - 81 ilde anaokulu ve ilkokul birinci sınıflar için dün uyum eğitimi başladı. Diğer sınıflar için ise eğitim 12 Eylül'de başlayacak. Okulların açılması ilkokul öğrencileri tarafından coşkuyla karşılanırken asgari ücretle geçinmek zorunda olan veliler ise okul masrafları yüzünden endişeli.  Kırtasiye ücretleri ve servis ücretlerine gelen yeni zamların ardından aileler bu masrafların altından nasıl kalkacaklarını düşünüyorlar. Konuyla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan VELİDER İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Aydın, eğitimle ilgili tüm masrafları devletin karşılaması gerektiğine vurgu yaparken, velilerin haklarına sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

“DEVLET MASRAFLARI KARŞILAMAK ZORUNDA”

Türkiye’nin çalışan kesiminin yüzde 40’ı asgari ücretle geçimini sağlıyorken servis ücretinden, kırtasiyeye ve beslenmeye kadar her türlü gider velilerin belini büktü. İlk okula yeni başlayan çocuklar için bu masraflar 2-3 bin lirayı buldu.  

Velileri bu konuda bilinçli olmaya davet eden VELİDER İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Aydın, “İğneden ipliğe her şey yapılan zammın eğitime de yansıması oluyor tabi ki. Servis ücretlerinin 1500 TL’lere kadar çıkması ailelerin ekonomik gücünü çok çok aşıyor. Bugün Türkiye’nin çalışan kesiminin yüzde 40’ı asgari ücretle çalışıyor. Bu miktarı karşılamaları mümkün değil. Tabi eğitim harcamaları servis ücretiyle bitmiyor. Bunun yanında okula başlarken çocukların kıyafet, kitap, kalem gibi çeşitli masraflarıyla veliler karşı karşıyalar. İlkokula yeni başlayan çocuklar için bu masraflar 2-3 bin lirayı buluyor. Bu çok büyük bir miktar. Bunun yanında okula devam ederken çocukların beslenme masrafları baş gösteriyor. Tabi bunlar velilerin ekonomik gücünü çok aşıyor. Anayasanın 42. Maddesine göre eğitim öğretim zorunlu olarak 12 yıla çıkarıldı. Eğer zorunlu hale getiriliyorsa öğrencilerin eğitim öğretimle ilgili tüm masraflarını devlet karşılamak zorunda. Servis ücretleri beslenme kıyafet de dahil. Aslında velilerin bu noktada tepki göstermesi veya hakkını araması gerekmektedir. Ancak veliler haklarının farkında değil dolayısıyla nasıl tepki göstereceklerini de bilmiyorlar” dedi.

“BU BİR TERCİH MESELESİ”

VELİDER İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Aydın, pandemi sürecinde daha önceden var olan eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin daha da arttığını belirtirken, iktidarın sorumluluk alması gerektiğine vurgu yaptı. Aydın, “Yaşanan pandemi sürecinde, zaten var olan eğitimde, fırsat eşitliliğinin olmaması pandemiyle birlikte daha da derinleşti. Ekonomik krizin oluşturduğu derin yoksulluk bunu daha da artırdı. Şu anda okulda kaydığı olduğu halde ekonomik yetersizlikten dolayı geçtiğimiz dönemlerde okulu bırakmak zorunda kalan öğrenciler vardı. Bir taraftan varlıklı ailelerin devam ettiği okullarda ise her türlü eğitim araç gerece sahipken diğer tarafta yoksul ailelerin eğitim alan çocukları ise eğitim öğretim olanaklarından neredeyse yoksunlar. Bu öğrenciler ileride sınavlara girecekler, eşit olmayan bir ortamda aynı sınava sokulacaklar. Bu büyük bir haksızlık. Yoksul ailelerin çocuklarının da gelecekte anne babalarının kaderini yaşayacaklarını gösteriyor. Aslında bu tercih meselesi, ülkeyi yönetenler yetkililer bunu bilinçli bir şekilde yapıyor. Eğitimi ticarileştirerek bunu bir rant kapısına dönüştürdüler. 2002 yılında Türkiye’de özel okul sayısının devlet okuluna oranı yüzde 2’yken bugün yüzde 25’e çıktı. İstanbul’da özel okulların sayısı devlet okulu sayısını geçti. Bu ne anlama geliyor, parası olanın eğitimden yararlanacağı bir durum demektedir. Bu bir tercih meselesidir. Devletin bu anlayıştan, bu politikadan vazgeçmesi gerekiyor.

.

VELİDER eğitim Turgut Aydın