Ekonomi Masası İzmir'de… CHP'den esnafa madde madde çözüm önerisi!

TAKİP ET

CHP Ekonomi Masası İzmir'de iş dünyasıyla bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak esnafların sorunlarıyla ilgili çözüm önerilerini paylaştı. İktidara ekonomi üzerinden tepki gösteren CHP'li Öztrak, '128 milyar dolar buharlaştırıldı. Yeni yılın ilk 6 ayında 40 50 milyar dolar eridi. En sonunda da ekonomi tek kişinin ağzından çıkan safsataya dönüştü. Faiz sebep enflasyon netice dediler. Ekonomide belirsizlik arttı güven kayboldu' dedi.

Aylin UYGUR/ İZMİR GÜNDEMİ- CHP Ekonomi Masası İzmir’de toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığında kurulan masanın iki günlük İzmir mesaisi başladı. Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği’nde yapılan toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Ekonomi Masası Heyet üyesi 24. Dönem İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir milletvekilleri ve çok sayıda partili katılım gösterdi.

 

“BU ÜLKEDE KURAL DEĞİL KRAL VAR”

Yeni Kalkınma Stratejisi hakkında sunum yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Bugün ekonomi masası olarak sizleri ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerde 39 ilimizi daha ziyaret ettik. Türkiye’nin önemli bölgelerini görme, esnafımızla bir araya gelme gibi fırsatlarımız oldu. İki büyük sıkıntıyı birlikte yaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi

borçla ekonomiyi büyütme, bu kısmını yapmaya devam ediyor. Dış dengemiz bozuluyor. Enflasyon aldı başını gitti. Diğer taraftan ucube bir Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi geldi. Bu ülkede kural değil kral var. Gece yatıyorsunuz sabah kalkıyorsunuz her şey değişmiş. Bazı köklü kurumlar yok oluyor. Pandemiden sonra dünyada meydana gelen değişiklikler, fırsatlar tek adam sisteminin yaratmış olduğu krizle kaçmaya devam ediyor.

Türkiye’nin katılabilirlik ve hesap verilebilirlik durumu içler acısı. Demek ki milletlerin zenginliği büyük ölçüde kral değil kural olmasına bağlı.”

 

Türkiye’de Kurumsal kalite ve kişi başına düşen milli gelir grafiğine bakarak Öztrak konuşma yaptı.

 

128 milyar dolar buharlaştırıldı. Yeni yılın ilk 6 ayında 40 50 milyar dolar eridi. Türkiye’de enflasyon tek haneli seviyelerde iken ekonomi bakanları değiştirildi ve enflasyon tavan seviyeye yükseldi. 5 TÜİK başkanı gördük. En sonunda da ekonomi tek kişinin ağzından çıkan safsataya dönüştü. Faiz sebep enflasyon netice dediler. Ekonomide belirsizlik arttı güven kayboldu. Enflasyonla ilgili dışarda da enflasyon var diyorlar ama burnumuzun dibinde savaş var. Ve enflasyon yüzde 22. Peki Türkiye’de enflasyon ne kadar? Yüzde 70-80.

 

 

“TÜRKİYE BORÇ VERMEDE BİRİNCİ”

Türkiye’de esnafın bütçeden destek alamamasına tepki gösteren CHP’li Öztrak, “Kötü yönetim sebep, esnafın bütçeden halk desteği alamaması sonuçtur. İlk yedi ayda vatandaşın cebinden çıkan para 60.6 milyar. Türkiye’de pandemi döneminde en büyük sıkıntıyı çeken esnaf. Baktığımız zaman Türkiye doğrudan destekte sondan üçüncü, kredi ve borç vermede birinci. Bugün geldiğimiz noktada esnaf en çok borcun altında ezilen kesim. Bugün devletin ödeyeceği faizler, devletin ödeyeceği borçtan daha fazla”

 

CHP’DEN ESNAF İÇİN MADDE MADDE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Biz gelirken demokrasi hukuk devletini yeniden kurma vaadi ile geliyoruz açıklaması yapan Öztrak vaatleri sıraladı: Türkiye’nin gerçeklerinden kopuk olmayan istikrarlı vaadler ile ilerliyoruz. Belirsizlik çarkının kıracağımızı düşünüyorum. Herkesin Adalete erişimini sağlayarak, her düzeyde etkili, hesap verebilir ve Kapsayıcı Kurumlar oluşturarak, demokrasiyi güçlendirerek, can ve mal güvenliğini sağlayacağız. •            Yepyeni Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sistem kuracağız. En sonda ortaya sürdürülebilir, insan odaklı bir sistem ortaya çıkar. Biraz önce ifade ettim en büyük sıkıntıyı esnaf çekti. Bugüne kadar sık sık birtakım önerilerde bulunduk. Esnaf için yapacaklarımız;

- Kira stopajını kaldıracağız.

- Esnafımıza emeklilik için geriye doğru borçlanma hakkı tanıyacağız.

- BAĞ-KUR prim borcu olsa dahi esnafın ve bakmakla yükümlü olduklarının sağlık hakkından yararlanmasını sağlayacak net yasal düzenlemeler yapacağız.

- Esnaf Destekleri Sigortası Fonu: Ekonomik veya sektörel krizlerde, mücbir sebep hallerinde esnafa destek olacak. İflas durumunda belli bir süre esnafa destek olacak.

- Zincir market ve AVM saatlerini esnafımızı ezmeyecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz.

- Esnaf Bakanlığını kuracağız” açıklamasını yaptı.

“EN BÜYÜK SIKINTI ELEKTRİK FATURALARI”

Esnafın sıkıntılarını dile getiren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği başkanı Zekeriya Mutlu, “İzmir esnaf kurumsal yapısını tamamlamış, kentte yaşayanlara katkı koymaya çalışmıştır. Pandemiyi atlattık, bunun en mağduru esnaf ve sanatkârlar, kovid-19un mağduru esnaflar. Bu pandemi sürecinde okullar kapandı kantinciler iş yapamadı, servisçiler ne zaman okul açılacak diye bekledi. Kafeler kapalı, restoranlar kapalı. Bu süreç içerisinde devlet desteği gördük, yerel yönetimlerden destek gördük. Bizim yaralarımızı saracak nitelikte olmadı. Sonra bizim odaların seçimleri başladı. Biz bu seçimlerin hepsini esnafların sorunlarını dinledik. Bizim bu konularla ilgili kitapçıklar var. Esnaf ve sanatkarların derdini ve çözüm önerilerini taşıyan bir kitapçığımız var. Birinci sırada sorunlarımızdan elektrik faturası sorunlarımız var. Küçük işletmeler elektrik faturasını ödeyemiyor. Elektriği çok kullanan esnaflar var ve bu faturalar çok yüksek geliyor. Bir diğer sorunumuz akaryakıt fiyatları. Akaryakıt fiyatlarının yükselişine yönelik sorunumuz var. Enflasyona yönelik sorunumuz var. Elektrikler ile ilgili talebimiz şudur; orta esnaf tarifesi. Akaryakıtla ilgili ÖTV ve KDV’nin kaldırılması. Biz enflasyon nedeniyle eski yaptığımız işi yapamıyoruz. Cirolarımızda azalma görülüyor. Kira sorunumuz var. Kira artışıyla ilgili hükümet yüzde 25 kısıtlama getirdi. Bu dükkanlar için de uygulansın. AVM’lerin her yerde olmasına sınırlama getirilsin. Bir alışveriş marketinde neyin satıldığını bilmek istiyoruz” dedi.