Ekonomi yazarı Aktaş: 'TÜİK'in hesaplaması gerçeklerden tümüyle uzak'

TAKİP ET

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, "TÜİK'in kasım ayı TÜFE hesaplaması gerçeklerden tümüyle uzaktır.' görüşünü savundu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay bir önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklıyor. TÜİK'in açıkladığı veriler 'gerçek dışı' bulunduğu için vatandaşlar ve siyasilerden itiraz görüyor. 

Son olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklamasından kısa süre sonra TÜİK binasına giderek tepkisini dile getirmişti. "TÜİK artık kamunun değil Saray'ın kurumu olmuştur" sözleri gündeme gelmişti.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, "TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına zaman zaman küçük eleştiriler yöneltmişsem de bu verilerin gerçeklerden çok uzak olduğunu, hele hele bazı fiyatlarla oynandığını hiç söylemedim, yazmadım. Çünkü enflasyon hesaplamak pek de kolay olmayan bir iş ve yapılanın yanlış olduğunu söyleyecek veriye sahip değildim. Şimdiye kadar TÜİK'in hesaplamasının gerçeği yansıtmadığı konusunda kesin yargılarda bulunmaktan kaçındım." diye yazdı. Değerlendirmelerini sürdüren Aktaş, "Ne var ki bu ay durum başka! Ama nasıl başka?" dedi.

"BU KEZ 'ACABA' DEMİYORUM"

Aktaş, yazısını şöyle sürdürdü:

"Kasım ayı TÜFE değişiminin gerçeği yansıtmıyor olabileceği yönünde görüşler var ya, o görüşlere yine katılmıyorum.

Çünkü bu kez “Acaba mı” demiyorum.

Eldeki verilere bakıyor ve “Kasım ayı TÜFE değişimi yine gerçeği yansıtmıyor mu” kuşkusunun ötesine geçip açık açık şunu söylüyorum:

“TÜİK’in kasım ayı TÜFE hesaplaması gerçeklerden tümüyle uzaktır.”

Dikkat ederseniz TÜİK’in enflasyon hesaplaması konusunda ilk kez böylesine kesin ifadeler kullanıyorum."

Aktaş, otomobil fiyatındaki değişimi inceleyerek bu sonuca vardığını aktardı. Sıfır otomobilde yaklaşık yüzde 35'lik bir artış olduğunu kaydeden Aktaş, "Gerçek zam oranı yüzde 35 dolayında olmasına rağmen TÜİK’in yüzde 6 ve yüzde 12’lik oranlara göre hesaplama yapması TÜFE artışının neredeyse 2 puan daha düşük görünmesine yol açtı." dedi. 

tüik tüfe