Emekli-Sen "Emekliler Günü"nde sokağa indi: "Avrupa'da dünya turu, bizde açlık sınırı"

TAKİP ET

DİSK'e bağlı Emekli-Sen Sendikası, 30 Haziran Emekliler Günü dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Katılımcılar adına konuşma yapan DİSK Emekli-Sen Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, hükumetin emeklilere karşı olan tutumunu sert bir dille eleştirdi.

Oktay Güçtekin / DİSK’e bağlı Emekli-Sen Sendikası, 30 Haziran Emekliler Günü dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Bir çok ilçe şube başkanınında katıldığı toplantıya DİSK Emekli-Sen Sendikası Ege Bölge Baş Temsilcisi Hüseyin Özkaynak’ta katıldı. Sendika üyeleri adına konuşma yapan Özkaynak Türkiye'de yaşayan bir çok emeklinin maddi anlamda ciddi sıktınlar çektiğini söyledi. Bir çok olaydan en çok emeklilerin etkilendiğinin altını çizen Özkaynak, hükümet tarafıdan emeklilere verilen zam oranının yetersiz olduğunu söyledi. Özkaynak ayrıca hükümetin kendilerine müjde veremeyeceğini, çünkü zaten haklarına dahil el koyduğunu söyledi.

"Avrupa'da dünya turu bizde açlık sınırı"
Avrupa'da bulunan emeklilerin dünya turuna çıkabileceğini söyleyen Hüseyin Özkaynak, Türkiye'de yaşayan emeklilerin ise açlık sınırının altında kaldığını söyledi. Özkaynak "Tüm dünyada 28 Haziran 4 Temmuz arası Dünya Emekliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Bizde 30 Haziran tarihi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün emekli oluşunu anmak ve bu haftayı onun huzuruna çelenk koyarak kutlamak istedik. 28 Haziran-4 Temmuz Emekliler Haftası olarak kutlanırken, ülkemizde emeklilerin yaşamış oldukları hayat şartları gerçekten içler acısı bir durumdadır. Emeklilerin büyük bir çoğunluğu açlık sınırında yaşarken, maaşlarıyla çocuklarına ne bir oyuncak alabiliyorlar nede ufakta olsa bir harçlık verebiliyorlar. Böylesine ağır koşullar altında emekliler gerçekten de çok zor günler geçiriyorlar. Avrupa’da bir maaş ile dünya turuna çıkabilen emekliler varken, bizim ülkemizde ise emekliler açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalıyor. Biz bu zor koşullar altında emekliler haftası kutlarken bunu hiçte sevinç içinde kutlayamıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı.  Artık AKP iktidarının emeklilerin bu durumunu görerek bir çözüm üretmesi gerekiyor. Ancak son aldığımız bilgilere göre emeklilere verilen bayram ikramiyesinden bile sosyal güvenlik  destek primi adı altında bir ücret kesmeye çalışılıyor. Biz buna asla müsaade etmeyeceğiz. Çocuklarıma iyi bir gelecek bırakabilmek adına mücadele etmeye devam edeceğiz. Her zaman meydanlarda olacağız ve mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Özkaynak konuşmasının ardından ise hazırlanan basın metnini okudu. İşte o metin;
 Dünya çapında her yıl 28 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arası Emekliler Haftası, ülkemizde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün emekliye ayrıldığı tarih olan 30 Haziran Emekliler Günü olarak kutlanıyor. Eğer kutlama denilebilirse! Bu günler bu sene küresel salgın ve kriz ortamında belirsizlik ve güvensizlik sarmalında geçiriyoruz.

“Mazide muktedirken bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur” diyordu Mustafa Kemal Atatürk. Ancak bugün geldiğimiz noktada değil minnet duymak, en temek insani haklarımıza dahi göz dikmiş bir iktidarla karşı karşıyayız.

Bu sene Emekliler Haftası’nı, iktidarın populist tavrının bir ürünü olan “zam” vaatlerinden; yandaş medyanın “emeklilere müjde” haberlerinden çok uzakta; küresel bir salgın karşısında bizleri evlerimize kapatan açlık ve yoksullukla baş başa bırakan, insani hakkı gaspına varan, “işçiye, emekçiye, emekliye değil sermayeye bütçe” tavrının benimsendiği aşikar olan politika ve uygulamalarla geçiriyoruz.

Hal böyleyken açlık sınırında ki büyük artışa taleplerimize haklarımıza üç maymunu oynayanların karşısında demokrasi ve sınıf mücadelesinden emekli olmayanların, biz emeklilerin örgütlü mücadelesi çok daha büyük bir önem kazanıyor.

 
Bizler ne yazık ki Emekliler Haftası’nı bir araya gelerek emeklerimizin karşılığını alarak ekmeğimizi bölüşeceğimiz softalar kurarak geçiremiyoruz. Bugün 10 milyon emeklinin 6 milyonu emeklilik sonrası ikinci bir işte çalışmak zorunda kalırken çok büyük bir bölümümüz yoksulluk ve hatta açlık sınırının altında yaşamaktayız.

Yalan vaatlerden yanlış politikalardan, ranttan, talandan, yağmadan, yolsuzluktan başka bir şey üretmeyenler bugün bizlere artı değer üretmiyorsanız yaşamayın diyorlar! Bizler yaşayacağız!

 Özelleştirmelerle, ranta açılan yeşil alanlarla ceplerini dolduranların, “yol medeniyettir” diyerek her fırsatta yol üstüne yol yapıp o da kar etmeyince şehirleri beton yığınlarına çevirenlerin karşısında, bizler temiz ve yeşil bir doğa; yaşımızın getirdiği fiziksel rahatsızlıklara uygun bir çevre düzenlemesi istiyoruz.
Pandemi döneminde tüm açıklığı ile gördüğümü gibi dünya çapında sağlık sistemi halkların üze
rine çökmüş durumdayken her geçen gün bütün hizmetlerin kamusal niteliği yok edenlerin, insani sağlığını kazanç kapısı olarak görenlerin karşısında, bizler emeklilik sonrası yaşamımızda ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti istiyoruz.
Bir araya gelmesinden, haklarını dile getirmesinden ve talep etmesinden; bizlerin örgütlü mücadelesinden korkarak sendikamızı türlü çeşitli bahanelerle kapatmaya çalışan bir zihniyet 13 milyon emeklinin emeklilere müjde veremez! Önce haklarımızı gasp edip sonra da zaten emeğimizden çaldıklarını lütufmuş gibi verenlerin karşısında, bizler toplu sözleşmeli sendika hakkımızı istiyoruz.

Emekli aylıklarına yapılan Temmuz zammının Emekliler Haftası’na denk gelmesi ve fakat bu zammın gerçek fiyat artışlarıyla, enflasyonla, ekonomik krizle uzaktan yakından ilgisi olmadığı trajikomik bir gerçekliktir. Emeklilerin dünü bugüne taşıyanların aklıyla alay edercesine yüzde beş-beş buçuk oranlarında yapılan zammı bizlere lütuf gibi sunanlara bir çift lafımız var.

Bizler emekliyiz, iktidarların politikalarından, ekonomik krizlerden, salgın hastalıklardan en çok etkilenenleriz.
Emekliyiz; yıllarca alın teriyle çalışmış işçileriz, emekçileriz.

Emekliyiz; bu ülkenin 13 milyonu biziz

Emekliyiz; emeğin dokunduğu her ilmeğin değerini bilen, o ilmeği dokumuş olan, o ilmeği dokuyan, o ilmeği dokuyacak olan insanın yaşamı için mücadele edenleriz.

Evet bizler emekliyiz; demokrasi ve sınıf mücadelesinden emekli olamayanlarız!

İnsanca bir yaşam için mücadele ederek Emekliler Haftası’nı hak ettiğimiz şekilde bu alemin bizim olduğu günlerde kutlayacağız.