Engelsiz İzmir Kongresi başladı: "Kamu vicdanını ayağa kaldırmak zorundayız"

TAKİP ET

1-3 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan 4. Uluslararası Engelsiz İzmir Kongresi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Organizasyona ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Engelsiz İzmir Kongresi'nin açılış töreninde konuşma yaptı.

Fuar İzmir Gaziemir’de gerçekleşen 4. Uluslararası Engelsiz İzmir Kongresi 1-3 Aralık tarihi itibariyle başladı. Organizasyona ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra Engelsiz İzmir Kongre Başkanı Dr. Levent Köstem, organizasyonunu düzenlenmesinde görev alan Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ve birçok katılımcı katıldı.  

Esra Açıkyıldız/İzmir Gündemi Kongre tanıtım filminin ardından Tekerlekli Sandalye Dans Projesi kapsamında engelli bireylerin dans gösterisi ile katılımcılardan büyük alkış topladı. Fuar İzmir’de gerçekleşen Kongre’de ilk konuşmayı Engelsiz İzmir Kongre Başkanı Dr. Levent Köstem yaptı. Köstem, konuşmasında Engelsiz İzmir Kongresi’nin çalışmalarını kongre katılımcıları ile paylaştı. Köstem’in konuşmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kongre konuşmasını gerçekleştirdi. 

Soyer, konuşmasında İzmir’de Engelsiz bireylere yönelik Belediye tarafından gerçekleştirilen çalışmaları aktardı. Başkan Soyer ayrıca Kongre’de emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Engelli birey yok. İnsanların önündeki engelleri kaldırmayan sistemler var” dedi. Soyer, konuşmasına şu sözlerle başladı, “Bugün bütün kalbimle söylüyorum ki engelli birey yok. İnsanların önündeki engelleri kaldırmayan sistemler var. İzmir’de büyük bir kararlılıkla o engelleri ortadan kaldırmak için hiç vazgeçmeden çalışmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve demokratik katılım haklarını içeren çok yönlü eylem planları hazırlıyoruz. Çünkü tek bir engelli vatandaşımızın dahi haklarından mahrum kalması hepimiz için eksik demektir. Bir toplumda mağdur ve mazlumlar kendi haklarını savunmak zorunda kalıyorsa orda hiç birimiz için adalet olmaz. Hiç birimiz için hak ve hukuk yoktur. Bu yüzden engelsiz bir yaşam için hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Mücadelenin omurgasını ortak akıl ve dayanışma oluşturur.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYORUZ

Engelsiz bir yaşam için mücadele etmemiz gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Engelli vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırıyoruz”dedi. Soyer, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı. “Bir araya gelerek birlikte düşünerek kamu vicdanını ayağa kaldırmak zorundayız. Görme engelli İzmirliler için başlattığımız Görünür Kent Projemiz işte bu yüzden basın evlerinin içerisinde ki engelli danışma masalarını işte bu nedenle kuruyoruz. Otobüslerimizi, İzmir Metrosu ve tramvaylarını tam ve eksiksiz olarak engellilere uyumlu hale getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz. Eşref Paşa Hastanemiz kanalıyla evinden çıkamayan engelli vatandaşlarımıza evde bakım ve sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Çok sayıda projemizle engelli vatandaşlarımızın önündeki engelleri bir bir ortadan kaldırıyor ve aynı zamanda kamu vicdanını büyütüyoruz. Nu yolda yürürken hiç şüphesiz en önemli rehberimiz Engelsiz İzmir Yürütme Kurulu üyelerimiz, düzenleme komitesi ve sosyal komite üyeleri, başta bu işin misyoneri ve duayeni Levent hocama huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Tüm Yönetim Kurulu Üyelerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Onların fedakar vefakar çalışmaları olmasa bir adım ileri yürümemiz mümkün değil. Büze öncülük ve rehberlik yaptıkları için başta değerli hocama ve tüm yönetim kurulu üyelerini teşekkür ediyorum. Eşit ve engelsiz bir yaşam için yüreğini ortaya koyan tüm mesai arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tabi ki, az önce programın başında sahne alan dans ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İçimize su serptiler. Başta hocaları Banu Hanım olmak üzere tüm dansçılara huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 4. Uluslar arası Engelsiz İzmir Kongresi’nin engelsiz İzmir yolcululuğumuzun önemli kilometre taşlarından biri olacağına bütün kalbimle inanıyorum. Tabi ki, herkes eşit herkes farklı herkesi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Tunç Soyer, konuşmasının ardından Engelsiz İzmir Kongresi Başkanı Dr. Levent Göktem’e plaket ve zeytin dalını takdim etti.


 

fuar izmir