Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentileri yükseldi

TAKİP ET

Euro Bölgesindeki tüketicilerin bir sonraki yıl için enflasyon beklentileri ekim ayında artarken, 2025 yılı için enflasyon beklentileri Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin çok üzerinde kaldı.

Enflasyon bu sene yüksek enerji ve gıda fiyatlarının öncülüğünde tırmanırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) uzun vadeli enflasyon beklentilerini düşürmek için tarihi hızda faiz artırdı.

ECB’nin bugün yayımladığı, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip altı ülkeden yaklaşık 14 bin kişinin katıldığı ankete göre önümüzdeki 12 ay için medyan enflasyon beklentisi ekim ayında, eylüldeki yüzde 5,1 seviyesinden yüzde 5,4’e yükseldi.

Ankete göre, üç yıl sonraki enflasyona dair beklenti yüzde 3 seviyesinde sabit kaldı.

DÜŞÜŞÜN 2023’TE HIZLANMASI BEKLENİYOR

Enflasyon ekim ayında yüzde 10,6 ile rekor seviyeye tırmandıktan sonra bu ay yüzde 10’a düşse de, 2023’ün başındaki düşüşün yavaş olması ve dezenflasyonun ancak yılın ikinci yarısında artması bekleniyor.

Enflasyon beklentisindeki artış, tüketicilerin ekonomik büyüme ve istihdama dair kötümser görünümü benimsedikleri bir dönemde oldu.

Önümüzdeki 12 ay için büyüme beklentisi, işsizliğin artacağı ve gelir artışlarının enflasyonun altında kalacağı tahminleriyle, eylüldeki eksi yüzde 2,4 seviyesinden eksi yüzde 2,6’ya düştü. (AA)

Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi