'Faize karşıyız' diyen Kılıçdaroğlu: Esnafın ve çiftçinin faizini sıfırlayacağız

TAKİP ET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Osmaniye STK, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşması'nda açıklama yapıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Osmaniye STK, Muhtarlar ve Kanaat Önderleri Buluşması'nda açıklama yapıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle oldu:

Bir miting yapmıyoruz. Sizinle oturup konuşacağız. Memleketin nereye gittiğini siz de ben de görüyorum. Giderek artan sorunlarınız var. Siz de yaşıyorsunuz ben de yaşıyorum. O zaman bir çıkışa, var olan sorunları çözmeye ihtiyacımız var.

Millet memnun mu değil mi, işi gücü var mı, ürününün karşılığını alıyor mu, sanayide çarklar dönüyor mu? Siyasetin görevi, konusu budur.

Yüz yılın içine baktığımız zaman büyük sıkıntılar yaşadık. İkinci yüzyıla büyük bir aradeyle çıkmamız lazım. Türkiye'nin güçlü, sözü dinlenen bir ülke olması lazım. Lider olmanın yolu üretmekten, çalışmaktan, kişi başına milli geliri artırmaktan geçer. 

Bizim bu kadar işsimiz varken onlar da bizim yanımızda. Sığınmacılara, Suriyelere de aş iş veriyoruz. Suriyeliler niye burada, nasıl gidecekler? Bu sorunun cevabını siyasi iktidar vermiyorsa onlara artı oy verme hakkınız yok. Önce kendi insanımızın karnını doyurmak zorundayız. Bu olmadığı takdirde sorunumuz artar. Gettolar oluşur, bir anlamda orada yaşayan insanlar toplumdan kopuk bir şekilde yaşamını yürütür, zaman zaman toplum için sorunlara kaynaklık ederler. 

Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti Konya'dan küçük olan Hollanda'nın tarım ihracatının onda birini yapabiliyor. Neden üretemiyoruz, ithal ediyoruz? Pandemi bize tarımın stratejik sektör olduğunu gösterdi. Birisinin karnı doymazsa o ülkede huzur doymaz. Nasıl doymaz? Çiftçi üretecek. Çiftçiyi toprağa küstürürken sorun çıkacak. 

Faizleri silecek yeni bir sayfa başlatacağız. Çiftçi kardeşimiz bir 'ohh' diyecek. Faize karşıyız. Çiftçinin faizini sıfırlayacağız. Esnaf ve çiftçi bir toplumun orta direğidir. İkisi üretmezse, kazanmazsa ülkenin huzura çıkma şansı yoktur. Esnafların aldıkları kredilerin faizlerini sıfırlayacağız.

Hafza bazlı tarım planlaması yapacağız. Dönüm maliyeti bulunacak. Planlı olma kaydığıyla hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. O yükü çiftçinin sırtına yıkmayacak. 

GERÇEK GÜNDEM

kemal kılıçdaroğlu CHP