"Fermuar Sistemi" için CHP'li Kökkılınç'tan imza kampanyası

TAKİP ET

Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkının verilmesinin 85'inci yıl dönümü kapsamında  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer'in de katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.


Hande Turan- Ege’ye Bakış/ Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkının verilmesinin 85’inci yıl dönümü kapsamında  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer’in de katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirdi. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, parlamentoda kadın-erkek eşit temsilinin sağlanması için ”Fermuar Sistemi” hareketinin hayata geçmesi için imza kampanyası başlattı. Kökkılınç, kurumsal yönetim ve karar organlarında kadın-erkek temsilinin eşit hale getirilmesine yönelik bildirgesini toplanan imzalar ile  Cumhurbaşkanlığına sunacak.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi  Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkını vermesinin 85’inci yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu etkinlikte konuşan Chp Grup Sözcüsü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, meclislerde ve karar organlarında kadın ve erkek eşit temsilini sağlayan gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının kadınların temsiline  yönelik insan hakkı olduğunu vurguladı. Yerel meclislerde, meslek odalarında, sendikalarda, sivil toplumda ve parlementoda kısacası kurumsal yönetim ve karar organlarında kadın-erkek temsilinin eşit hale getirilmesine yönelik bildirgesini sunan Kökkılınç, başkanlara ve milletvekillerine ‘Fermuar Sistemi’nin hayata geçirilmesi için imza çağrısında bulundu. Kadın-erkek eşit temsiliyetinin her alanda olmasını savunan bu bildirgeye ilk imzayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer attı.

Fermuar Sistemi nedir?
Yakın geçmişte Fransa Ulusal Meclisi’nde yerel meclislerde kadın ve erkeği eşit temsil etmeyi sağlayan bir yasanın onaylandığının vurgusunu yapan Kökkılınç, ”Bu yasa ile yerel meclislerde sandalye dağılımının yüzde elli oranında kadın ve erkek arasında dağıtılma imkanı sağlanmıştır. Söz konusu yasayla seçimlerde bir cinsten adayın bulunduğu bir sırayı, diğer cinsten takip edeceği il genel meclislerinde de yerleşim yeri temsilcilerinn kadın erkek eşit temsilinin sağlanabilmesi için çift temsilcinin seçilmesi ön görülmektedir.” dedi  Kanada’da ki sistemin   bu konudaki güzel örneklerden biri olduğunu ifade eden Kökkılınç, ”Kanada’da 2015 seçimleriyle kurulan kabine de, otuz bakanın yarısı kadındır. Tüm meclislerde ve karar organlarında kadın ve erkeğin eşit temsilini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması, ayrıca evrensel hukukun Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiyesi Sözleşmesi’nin ülkemizde de uygulanması bir zorunluluktur.” diye konuştu.

”Meclislerde kadın ve erkeği eşit temsil edilmesi bir zorunluluktur”
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’kadınlara diğer ülkelerden çok daha önce verilen Seçme ve Seçilme Hakkı için şükran duyduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Toplumsal  Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, Türkiye’nin o yıllarda kadınlara verdiği önem ve haklarla dünyaya örnek olduğunu söyledi. Günümüzdeki tabloya bakıldığında yerel meclislerde, meslek odalarında, sendikalarda, sivil toplumda ve parlementoda kısacası kurumsal yönetim ve karar organlarında kadınların temsiliyetinin toplumsal cinsiyet eşitliği döneminde gerçekleşmediğini ifade eden Kökkılınç, ”Bu durum sadece ülkemizde değil dünyada pek çok ülkede de maalesef böyle. Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiyesi Sözleşmesi’ne imza atmış bir ülke olarak, Türkiye’nin ve elbette sözleşme tarafı olan diğer ülkelerin, öncelikle seçim yasalarında gerekli değişikliği yaparak tüm meclislerde kadın ve erkeği eşit temsil edilmesini sağlayacak yasal düzenlemeleri yapma yükümlülüğü uluslararası bir zorunluluktur.” diye konuştu.

‘‘Meclislerde kadın-erkek temsili eşitliği, yasa yapma güç ve yetkisine haiz parlementodan beklentimizdir.”
Meclislerde ve karar organlarında kadın ve erkek eşit temsilini sağlayan gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasının kadınların temsiline  yönelik insan hakkı olduğunu vurgulayan Kökkılınç, yönetim ve karar organlarında kadın erkek temsili eşitliği fiilen gerçekleşmiyorsa devletlere bu konuda Fransa da ve Kanada’da olduğu gibi gerekli yasal düzenlemeyi yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Parlamentoya seslenen Kökkılınç, ”Bizim de kendi ülkemizde yasa yapma güç ve yetkisine haiz parlementodan beklentimiz budur.” dedi. Sözlerini  kadınların medeni haklarını ve toplumsal özgürlüğünü borçlu olduğu ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle sonlandıran Kökkılınç . ”Kadınlarını geride bırakan toplumlar geride kalmaya mahkumdur.’ diye konuştu.
 

meclis imza kampanyası chp milletvekili kökkılınç kadın hakları farmuar sistemi