Flaş iddia! Bornova Belediyesi kaçak elektrik kullanımına göz mü yumdu! Sorumlu kim?

TAKİP ET

Bornova İnönü Pazar Yeri'nde kaçak elektrik krizi yaşanıyor. 4 yıl boyunca ödenmeyen elektrik faturasına dair işlem takibi yapılmadığını söyleyen Başkan İduğ'a Bornova Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Taştan'dan tepki geldi. Sorumluluğun belediyeye ait olduğunu dile getiren Taştan, 'Elini taşın altına koyması gereken Bornova Belediyesi'dir. Belediyesi üzerinden bu elektrik kaçak kullanıldıysa sorumlu kim? Bütün fatura esnafa kesildi" açıklamasını yaptı.

NUR DAYI/İZMİR GÜNDEMİ- Bornova Belediyesi’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısında belediyenin açmış olduğu İnönü Pazar Yeri esnafının kullandığı elektrikle ilgili önemli bir konu gündeme gelmişti. Kaçak elektrik skandalında İnönü Pazar Yeri'nin elektrik ücretinin 2018 yılından beridir ödenmediği ortaya çıktı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, belediyeye ait olan İnönü Pazar Yeri'nin elektrik aboneliğine dair işlem takibinin yapılamadığını ifade etti. Takibi yapılmamış 5 senelik elektrik sorununda fatura TEDAŞ tarafından İnönü Pazar Yeri esnafına kesildi.

TOPU TACA ATIYOR
Bornova Belediyesi tarafından yapılan ihmale dikkat çeken Bornova Belediye Meclisi'nin AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “İnönü Pazar Yeri 2018 yılında hizmete açılmış bir pazar yeri ancak 2018 yılında açılır açılmaz bütün sistemler yerine oturmaz. Burada bir önceki dönemin muhakkak eksikleri vardır. Başkan burası benden önce yapılmış diyerek neden topu taca atıyor. Önceki dönemde kendi partiniz.  Eski dönemin eksikliği 1 yıl ise başkanın kendi eksikliği 4 yıl. Siz ne yaptınız 4 sene boyunca?4 sene olmuş, 4 seneden beri siz ne yapıyorsunuz? Bornova Belediyesi pazar tezgâhlarından bir ücret alıyor, hem aylık bir ücret alıyor hem ilk pazar tezgâhlarını dağıtırken bir ücret alıyor. Bu alınan ücretler karşısında bu durum karşısında belli hizmetlerin verilmesi beklenir. Bu hizmetlerin başında alt yapı ile ilgili olan elektrik ve su gelir. Belediye olarak bunu yapmamışsınız, pazar yerine sadece bir priz koyulmuşsunuz.  Vatandaş ne yapmalıydı? Pazar da et ürünü aldığınızda, peynir aldığınızda bu dolabın elektriği nereden gelecek?  Belediye'nin pazar yerini kontrol eden bir zabıtası yok mu? Bu fatura nerededir? Bu abonelik ne olmuştur, diyen kimse yok mu? Başkan bize,'Yokmuş demek ki, 4 sene bakılmamış demek ki 'dedi" ifadelerini kullandı.


YASAL OLMAYAN ŞEKİLDE 
Bornova Belediyesi'ne ait gizlilik esaslı verilerinin izinsiz paylaşılmasına tepki gösteren Taştan,"Araya uzun yıllar girince TEDAŞ Bornova Belediye'sine giderek, kaçak elektik kullandığını söyleyince Başkan ise kendisinin kullanmadığını ifade ederek yasal olmayan bir şekilde bütün pazarcıların bilgilerini kişisel verilerin korunması kanunu hiçe sayarak vermiş. İlgili kurumda esnafa ceza göndermiş. Vatandaşa gönderilen cezalar ise çok astronomik. İlgili kurum bilemez kimin ne kadar elektrik kullandığını. Burada düzenlemeyi yapması gereken, elini taşın altına koyması gereken, bedelini ödemesi gereken Bornova Belediyesi'dir. Başkan kendi ifadesinde, kullanılan elektriğin şantiye elektriği olduğunu belirtti.  Şantiye elektriği olsa da olmasa da kullanılan elektriğin bir aboneliği yok mu? Başkan'dan bu konuya dair cevap alamadım.  Bu abonelik pazarcıların üzerine olmadığına göre Bornova Belediyesi'nin üzerine. Belediyesi üzerinden bu elektrik kaçak kullanıldıysa sorumlu kim? Bornova Belediyesi.  Bütün fatura ise esnafa kesildi" dedi.


DOĞRU KİŞİ BORNOVA BELEDİYESİ
Yaşanan olayda muhatap olunması gereken kişinin vatandaş değil de Bornova Belediyesi olduğunu vurgulayan Taştan, "Başkan TEDAŞ ile görüştüğünü, ödenmesi gereken tutarı indirdiklerini söylüyor. Fakat daha sonra fiyat için 30-35 bin den bahsediliyorken sonrada herkesin 5'er bin lira ödemesi gerektiği söyleniyor. Baktığınız da ikisi de aynı para değişen bir şey yok. Sadece birisinde 30-35 bine indirilen tutar, elektrik kullandığı düşünülen öngörülen tezgâhlara verilmiş sonrasında herkese 5'er bin lira gibi indirilmesi gündeme gelmiş. Bu şekilde kurumun tahsilât yapacağı parada değişmiyor, ikincisi tahsilat yapacağı kişiyi de değişmiyor. Kişi de yanlış, doğru kişi Bornova Belediyesi. Kişiler davaya başvurdukları zaman mahkeme parayı Bornova Belediyesi'ne yıkacaktır. Ortada bir gerçek var, abonelik Bornova Belediyesi üzerine. TEDAŞ'ın gitmesi gereken kişi Bornova Belediyesi. Bornova Belediyesi resmi kurum olarak, ödenecek bedelin esnafa göndereceğini söylersen TEDAŞ ne yapsın? Gider. Sonuçta Bornova Belediyesi resmi bir kurum. Sen sonra Bornova Belediyesi olarak dönüp, siz benden müsaade almadan bu elektriği kullanmışsınız diyebilirsin buda senine yasal hakkın.  Bornova Belediye Başkanı olarak kendi yapmış olduğu hata neticesinde vatandaşın yapmış olduğu bir işlemin mağduriyeti yine vatandaşa kesiliyor. Belediye olarak esnafa her ay senin ödemen gereken bir tutar var deseydin vatandaş o parayı da öderdi.  Belediye olarak bu durumu sümen altı edip sonrasında kaçak kullanım mevcut diyerek TEDAŞ'a verileri verirsen, vatandaşa kaçak tarifesi üzerinden 80' bin, 100 bin gibi cezalar gönderir. " ifadelerini kullandı


BORNOVA BELEDİYESİ'NİN BORCU
TEDAŞ tarafından kamu kurumları ve vatandaş arasında ayrım yapıldığını vurgulayan Taştan, "TEDAŞ neden 4 sene boyunca o elektriği kesmedi? Çünkü karşısındaki bir kamu kurumu olduğu için devlet kurumunun sayacı olduğu için. Vatandaşın 4 sene 5 sene elektriğinin kesilmememsi mümkün mü? 2 ay vatandaş elektriği ödemediğinde TEDAŞ 3'ncü ay gelip elektriği keser.  Velev ki parasını ödemedi diye TEDAŞ, hastanenin, vergi dairesinin elektriğini kesmez. Belediye masaya oturup bu rakamları düşürmüş ama olması gereken rakamdan hala çok yüksek.80 bin de olsa 100 bin de olsa bir şey değişmez. Buradaki esnaflar TEDAŞ'ı dava ettiği anda ödeme Bornova Belediyesi'ne kalacak. Burada borcu düşürülen vatandaş değil, Bornova Belediyesi'nin borcu özünde yasal olarak buna döneceği için" dedi.

bornova belediyesi mustafa iduğ fatih taştan inönü pazaryeri tedaş elektrik esnaf