Genelge geldi, rezervasyonlar iptal edildi!

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle yılbaşında uygulanacak 4 günlük kısıtlama süresi boyunca otellerde hiçbir kutlama, eğlenceye izin verilmemesi otel işletmelerini vurdu. Rezervasyonların ciddi biçimde iptal edildiğini aktaran turizmciler  'Doğru, haklı bir karardır ama geç açıklanmış bir karardır. Keşke daha önce olsaydı. Tesislerde ona göre planlamasını yapar, vatandaşlarda ona göre kararlarını verirlerdi' dediler.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle yılbaşına denk gelen 31 Aralık 2020 Perşembe günü 21.00'den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı bildirilmişti. Bakanlık, yılbaşı için etkinlik hazırlığı içerisinde bulunan otellere yönelik son aldığı kararla hiçbir balo/eğlence, kutlamaya izin verilmeyeceğini; yeme-içme saatleri arasında kontrollerin arttırılacağını ve hiçbir şekilde canlı müzik dinletisinin yapılamayacağını duyurdu. Ayrıca kayıttan çalan müzikler de saat 22.00’dan sonra kapatılacak.
Yayınlanan genelge üzerine  açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, alınan karar doğrultusunda işletmelerin ve tatil programı yapan vatandaşların olumsuz etkilendiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Tesislere gelen vatandaşlar 4 gün boyunca otelde ne yapacaklar? Spa, hamam kapalı, yüzme havuzu; otelin bir sürü etkinlik alanları dediğimiz yerleri kapalı sadece oda ve odanın dışındaki lobi kalıyor. 4 gün insanlar etkinliklere katılamayacak dolayısıyla oda ve lobi arasında gidip gelecekler, açık büfede yemek yiyecekler. Bu da tabi insanlara çok cazip gelmiyor böyle olacağına evimizde kalalım diye insanlar karar değiştirdiler. Oysa daha önce diğer pandemi kurallarına uyarak, mesafeye ve maskeye  uyarak; yılbaşında eğlence ve müzik için rezervasyonlar vardı. Tabi bu rezervasyonlar şimdi hızlı bir şekilde düştü hatta durma noktasına geldi.”

“GEÇ AÇIKLANMIŞ BİR KARARDIR”
İşler, genelgenin daha önce çıkması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz ‘lanet olsun bir karar aldınız, işler azaldı’ demiyoruz, diyoruz ki alınması gereken bir karardı ancak daha erken alınabilirdi. Doğru, haklı bir karardır ama geç açıklanmış bir karardır. Keşke daha önce olsaydı tesislerde ona göre planlamasını yapar, vatandaşlarda ona göre kararlarını verirlerdi. Son dakika çıkan bu karar hem vatandaşı hem de tesislerimizi olumsuz etkilemiştir” şeklinde konuştu.

GENELGEDEN ÖNCE REZASVASYONLAR YÜZDE 70’LERE ULAŞMIŞTI
Pandemi koşulları sebebiyle önlemlerin alınması gerekliliğine vurgu yapan İşler, “Toplum ve halk sağlığı açısından bulaş riskini azaltmak adına bu tip yerlerde alkolün de etkisini düşününce mevcut irade zayıflayarak pandemi kurallarına uyulmayıp insanların o kapalı mekanlarda birbirlerine bulaştırma riski de vardı. İçişleri Bakanlığı da haklı, doğru bir karar almışlardır ancak sonuçları sektörü olumsuz yönde etkilemiştir. Kimi ailelerde evde oturup pişirip aşıracağımıza otele gidelim, otelde pişirsinler aşırsınlar önümüze koysunlar diyor ama kararlardan sonra rezervasyonlarda yavaşlama oldu. Bir kısım iptaller de oldu, daha önce ki akışkan olan rezervasyonlar yok. Genelge çıkmadan önce rezervasyonlar iyi gidiyordu, yüzde 70’lere gelmişti yılbaşına kadar da yüzde 100’lere varabilirdi. Ancak genelgeyle beraber durma noktasına geldi” dedi.

DEMİR: CİDDİ İPTALLER OLMAYA BAŞALDI
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, ise genelgenin yayınlanmasıyla ciddi iptallerin gerçekleştiğini belirtti. Demir, “Genelge daha yeni açıklandı, televizyonlara yeni düştü bir önceki gün bize bilgisi gelmişti. Zaten sıkıntılı bir yılbaşıydı. Belirli saatler arasına sıkışmış bir kutlama demeyelim ama salaş bir etkinlik olacaktı. Yeni çıkan genelge onu da yok etti. Dolayısıyla yılbaşının kutlama içeriği ortadan kalkınca taleplerde ciddi bir daralma oldu. Ciddi iptaller olmaya başladı, bunu da artık pandeminin bu sürecinde normal karşılıyoruz. Herkes evdeyken, sokaklar boşken, bu acıları toplum çekerken otellerde sınırlı sayıda kutlamanın olması toplumun etik kurallarına uygunsuz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ortamın düzenine ve kurallara uymaya çalışacağız. Zaten her zaman böyleydik ama azıcık bir can simidi olacaktı kış döneminde yılbaşı. Kısmi olarak da olsa kış giderlerine bir destek sağlayacaktı. O şimdi yok olmuş olacak. İnşallah sezonda telafisi mümkün olur diye düşünüyoruz. Bütün ümitlerimizi sezona entegre ettik.

ÇEŞME’DE KİRALIK EV KALMADI
Pandemi süreciyle birlikte Çeşme’de kiralık ev doluluğunun arttığını söyleyen Demir, “Şu anda Çeşme’de kiralık ev doluluğu geçen senenin neredeyse 2 kat üzerinde. Kiralık ev yok denecek kadar az hatta yok. Kiralık evlerde de genelgenin kurallarına uyuluyor, uygulanıyor. Emniyet müdürümüz de ısrarla ve hassasiyetle toplumu uyarıyor. Dolayısıyla yılbaşında Çeşme’de bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ufak tefek kontrolsüzlükler olabilir ama burada güçlü bir emniyet teşkilatımız var, ciddi bir sorun olmayacaktır” diye konuştu.

 

tatil pandemi otel turizm