Gıda ve enerji zamlarını karşılayamayan maaş zamları

TAKİP ET

Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık %38,21, aylık %3,92 olarak açıklanmasının ardından maaşlara zam geldi. Maaş zamlarıyla rahatlığa kavuşmayı bekleyen vatandaşlar, gıda ve enerji zamlarıyla ev ekonomisini yeniden düzenlemek zorunda kalıyor.

Fatma SEVDİ/İZMİR GÜNDEMİ - Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 17,55 artı 8 bin TL seyannen zamla birlikte toplamda yüzde 74 zam yapılmıştı. Memur maaşlarıyla birlikte emekli maaşlarına gelecek zammın merak konusu haline gelmesiyle de açıklama çok geçmeden yapıldı. Temmuz 2023 emekli zam oranı yüzde 25 olarak açıklandı. Seyyanen zam beklentisi gerçekleşmeyen emekliler, gıda ve enerji fiyatlarına gelen zamların karşısında beklentisini karşılayamadı. Yoksulluk sınırının altında maaş alan emekli ve memurlar gözlerini yeniden gelecek olan gıda ve enerji zamlarına çevirdi.

Maaş zamlarının ardından, enflasyonun giderek artmasıyla, 16 Temmuz'da akaryakıta zam geldi. Benzine 5 TL, LPG'ye 4 TL zammın uygulanmasıyla vatandaşlar gıda ürünlerine gelecek zammı merak etmeye başladı.

Gıda ürünlerine zam üstüne zam

Akaryakıt'a gelen zamla birlikte birçok gıda ürününden zam haberleri beklenirken ilk haber fırıncılardan geldi. Zam taleplerinin onaylanmasını bekleyen fırıncılar, gayriresmi zamlarla ekmek fiyatlarını arttırdı. İstanbul'da satılan ekmek fiyatları 8-10 TL'ye ulaşırken, Manisa'da AKP'li Yunusemre Belediyesi yüzde 70 zam uyguladı.

Türkiye'nin en çok tüketilen gıda ürünlerinden çay da zamlardan nasibini aldı. Hali hazırda Haziran ayında zam alan Türkiye'nin en çok tüketilen çay markası Tiryaki, bu ay da yüzde 9,8'lik zamla birlikte bir paket çayın fiyatını 155 liraya çıkardı. Toplamda yüzde 58 zam aldı. Tüm zamlarla birlikte Eylül ayında yüzde 10 zam daha yapılması bekleniyor.

Enflasyon üniversitelileri de vurdu

Zam yağmurundan üniversite harçları da etkilendi. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında yükseköğretim öğrencilerinin ödeyeceği katkı payı yüzde 61 oranında zamlandı. Yayınlanan karara göre hukuk fakültesi öğrencileri 833 lira, tıp fakültesi öğrencileri 1573 lira harç ödeyecek.

Tüm bu zamların ardından maaşların yeterliliği vatandaşların aklında soru işareti olarak kaldı.

ekonomi akaryakıt harç zam enflasyon