Gökçealan'da JES direnişi: 'Buraya dükkan açtırmayacağız!'

TAKİP ET

Gökçealan'da JES projesi için planlanan halkın katılımı toplantısını protesto etmek için toplanan yöre halkı ve çok sayıda vatandaş ellerinde 'İzin vermeyeceğiz' pankartlarıyla sloganlar attı. Avukat Cem Altıparmak, 'Bizim tavrımız çok net; biz peri masalı dinlemeye gelmedik. Buraya dükkan açtırmayacağız' dedi.

Ege'ye Bakış'tan Adem Sarıkaya'nın haberine göre, RE Enerji Yatırım Firması tarafından Efes Selçuk’un Gökçealan Köyü’ne yapılmak istenen ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlayan Jeotermal Enerji Santrali’ne karşı direniş sürüyor. İncir  ve üzümü ile ünlü Gökçealan Mahallesi'nde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali için yapılacak halkın katılımı toplantısında yöre halkı ellerinde “Yetti gari, korkmuyoruz, haykırıyoruz JES’e hayır” pankartlarıyla eylem yaptı.   

Halkın katılımı toplantısına gelen katılımcılar; düdük öttürerek, ıslık çalarak toplantıyı protesto etti. Eyleme, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ve CHP Önceki Dönem İzmir Milletvekili Musa Çam katıldı. Ayrıca, Germencik Doğa ve Çevre Derneği, Aydın Çevre ve Kültür Derneği, Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği ve çevre il ve ilçelerden gelen birçok vatandaş yöre halkına destek vermek için pankartlarıyla alanda hazır bulundu.



“Buraya dükkan açtırmayacağız”

 “Çok sayıda imzayı ve dava dosyasını bakanlık personeline sunacağız, hem bakanlığın hem şirketin cahilliğine son vereceğiz” diyen Gökçealan köyü sakinlerinin Avukatı Cem Altıparmak, “Burada bir JES masalı dinlemek istemiyoruz. JES sunumunu dinlemeyeceğiz. Bu, toplantıyı yaptırmamak anlamına gelmiyor ancak bizim tavrımız çok net; biz peri masalı dinlemeye gelmedik. Buraya dükkan açtırmayacağız” dedi.



“Ne istiyorsunuz bu köylüden?”

‘Aslolan millettir. Millet ne derse o olur’ diyerek sözlerine başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Birileri saraylarındaki porsiyonu büyütecek diye sizlerin yaşam alanlarına dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Yüzyıllardır burası böyle kalmış. Dünyanın hiçbir yerinde böyle üzüm, böyle zeytin yok. Birileri gelecek ’ben buraya JES yapacağım’ diyecek. Yok öyle! Ne istiyorsunuz bu köylüden, yuvasından, zeytininden, üzümünden?” şeklinde konuştu.

“Birileri sarayını büyütmek istiyor”

CHP’li Öztunç, ‘Bu talana izin verecek misiniz?’ diyerek alandaki köylülere seslendi. Köylülerden ise ‘Hayır’ sesleri yükseldi. Bunun üzerine Öztunç da, “Asla izin vermeyeceğiz. Biz CHP olarak yanınızdayız. Burada birilerinin hikâye anlatmasına izin vermeyeceğiz. Millet istemiyorsa birileri zorla yapamaz. İlla para kazanmak istiyorlarsa gitsin başka yerde kazansın. Birileri sarayını büyütmek istiyor! Düşün milletin yakasından! Belediye başkanımız burada sizin emrinizde. Biz bu doğanın kirletilmesine, üzüm bağlarının, zeytinliklerin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.



“Doğa sermayeden güçlüdür”

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de köylülere tam destek verdi. Başkan Sengel, “Biz halkımız ne istiyorsa onu istiyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz. Buraya doğaseverler gelmiş, sermayenin rengine değil, gerçek yeşilin tonuna aşık olanlar gelmiş. Ayağınıza sağlık. Biz sizlerin yanınızdayız. Doğa sermayeden güçlüdür” diye konuştu. 

“Gerekirse nöbet tutarız”

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan da, “Yalnız değilsiniz! Biz doğanın yeşilini doların yeşilinden daha çok sevenleriz. Birileri zengin olacak diye Gökçealan’ı talan ettirmeyeceğiz. Bizler sizlerin oylarıyla seçilmiş vekilleriz. Aslolan sizlersiniz, bizler size hizmet için varız. Siz bize diyorsunuz ki; ‘istemiyoruz’ Siz istemiyorsanız biz hiç istemiyoruz. Bedenimizle, ruhumuzla buradayız. Bu JES’in yapılmaması için omuz omuza ne gerekiyorsa yapacağız. Çatlasınlar, patlasınlar! Biz omuz omuza bugün bu işi burada hep beraber engelleyeceğiz. Çünkü Gökçealan öyle istiyor. Gerekirse nöbet tutarız, suyumuza, toprağımıza dokundurtmayız. Tek kurtuluş; doğanın yeşilini doların yeşilinden çok seven halkın iktidarıdır” diye konuştu.


Yöre halkının ve çevrecilerin tepkisine neden olan projenin ÇED dosyasında alanın yüzde 29’unun tarım arazisi, yüzde 70’inin orman alanı ve yüzde 1’inin yerleşim yeri olduğu belirtilmişti. Ayrıca bölgenin fauna, flora, kültür varlığı ve sit özellikleri bakımından zengin olduğu da bilinirken, bölgede yöre halkının tepkileri sonucu 2010 yılından bu yana üç maden arama ruhsatı, altı taş ocağı, bir boksit ocağı projesi iptal edildi.

gökçealan jes direniş jes projesi çevre