Homa Dalyanı'nı kurtaran karar!

TAKİP ET

İzmir'in Çiğli ve Menemen ilçeleri sınırları içerisinde bulunan bölge de Cumhurbaşkanı kararıyla "Homa Dalyanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Buna göre İzmir'in Çiğli ve Menemen ilçeleri sınırları içerisinde bulunan bölge "Homa Dalyanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" olarak belirlendi.

HOMA DALYANI HAKKINDA 
Bir zamanlar Ege Denizi kıyı şeridinde bulunan 9 dalyandan ve İzmir Körfezi'ndeki (Çakalburnu, Çalıbaşı, Kırdeniz ve Ragıppaşa ile birlikte) 5 dalyandan biri olan Homa Dalyanı, İzmir'de günümüze kadar gelen tek dalyan. İzmir Kuş Cennetinin de içinde olduğu, Türkiye'deki 13 Ramsar alanından biri olan Gediz Deltası'nda yer alıyor. Homa Dalyanı'nda geleneksel balıkçılık faaliyetleri yapılır. Balıkça zengin olan dalyanlar bu sayede kuşlar açısından oldukça önemlidir. Kuşlar bu alanlarda besinlerini kolayca bulur ve yaşamını sürdürür. Dalyan pek çok kuş türü için üreme, kışlama, beslenme ve barınma olanağı sağlar. Tepeli pelikan (Pelecanus crispus), hazar sumrusu (Hydroprogne caspia), akça cılıbıt (Charadrius alexandrinus), sumru (Sterna hirundo) ve küçük sumru (Sternula albifrons) alanda üreyen önemli kuş türlerindendir. Büyük cılıbıt (Charadrius leschenaultii), karakarınlı kumkuşu (Calidris alpina) ve gümüş yağmurcun (Pluvialis squatarola) ise alanda kışlayan kuş türlerindendir. Bölgeye giriş yapabilmek için izin almak gereklidir.

çiğli menemen