İduğ'dan koru suçlamalarına yanıt: Yapmak zorundaydık!

TAKİP ET

Bornova Anadolu Lisesi'nde yer alan korunun kesilmesi ve mülteciler için anaokulu yapılacağı ileri sürüldü. Ruhsat vermekle suçlanan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ konuya dair önemli açıklamalarda bulundu. İduğ, 'Bizim yapmamız gereken Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen kararı uygulamaktı. Bizden bağımsız gelişen bir durum" dedi.

Esra Açıkyıldız/İzmir Gündemi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen kararla mülteci çocuklar için İzmir’in 4 ilçesinde toplam 5 adet anaokulu yapılma kararı alınmıştı. Karar verilen proje kapsamında anaokulu yapılacak yerlerden birisi de Bornova Anadolu Lisesi’nin koruluk alanı olmuştu. Daha önce hiç dokunulmamış koruda inşaat çalışmalarına başlanmıştı. Korudaki ağaçların kesilip yerine mülteci çocuklar için anaokulu yapılması büyük tepkilere neden olurken Bornova Belediyesi’nin, Bornova Anadolu Lisesi’nde yer alan korunun kullanımına dair verdiği ruhsat, okları Bornova Belediyesi'ne çevirdi. Konu, dün ise Bornova Belediyesi’nin Olağan Meclisi’nde tekrar gündeme geldi. CHP'li Meclis Üyesi Bahar Gürsul'un “Bornova gündemini 3-4 gündür meşgul eden bir konu var. Bornova Anadolu Lisesinde çocuğu okuyan bir veli olarak… Biliyoruz ki iktidar artık talan iktidarına dönmüş durumda. Bu talanlarla toprağımızı, ormanımızı, suyumuzu koruyamıyoruz" şeklindeki ifadeleri üzerine Ak Partili üyelerin tepkilerine neden oldu. Toplantı salonunda sesler yükselirken Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ o iddialara olağan meclis bittikten sonra  yanıt verdi.

“BİZDEN BAĞIMSIZ GELİŞTİ”

Bornova Belediyesi’nden bağımsız gerçekleşen bir durum olduğunu söyleyen İduğ, “Bornova Belediyesi’nin bizden bağımsız gelişen durumlarda yapacağı bir şey yok” şeklinde konuştu. Ardından şu sözlerle devam etti; “Öncelikle mülteciler için anaokulu yapılması değil, okul genişleme alanı içerisinde eğitim inşaası için ruhsat verdik. Bizim yaptığımız tek şey genişleme alanı içerisinde ki onaydır. Mülteciler ifadesi yok. Anaokulu konusu da sonradan gelişen bir konudur. Dolayısıyla oraya lise de yapabilirdi. Her hangi bir eğitim ile ilgili inşaatta yapabilirdi. Bizim yapmamız gereken Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen kararı uygulamaktı. Bornova Belediyesi’nin bizden bağımsız gelişen durumlarda yapacağı bir şey yok”

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN GELEN TALEBİ YAPMAMA ŞANSINIZ YOK"

Bornova Belediyesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen bir talebi yapmama şanslarının olmadığını ifade eden İduğ, "Bornova’da ayağı takılan düşen herkes Bornova Belediyesi’ni suçlar. Bunun Bornova Belediyesi ile alakası yoktur. Tamamen yetki dahilinde yaptığımız bir çalışmadır. Yani Bornova Belediyesi izin veren değildir. Bornova Belediyesi’nden talep edildi. Dolayısıyla bizden bağımsız olarak gerçekleşmiştir. Yasanın vermiş olduğu konuyu yerine getirmiş olduk. Belediye olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir okula dair talebini yapmama şansınız yoktur. Halkımızın bunu bilmesi lazım" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"BÖYLE BİRŞEY VARSA BU DURUŞA KATKI KOYMALIYIZ"

Bornova Anadolu Lisesi'nin koruluk alanı için birçok veli ve öğrenci alanda nöbet tutuyor. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ nöbet tutanlara destek verdi. İduğ ardından ise şu sözlerle devam etti, "Ben o nöbete katılabilirim. Çevre ve ağaç kesilmesi açısından tüm meclis üyelerimiz ile birlikte orada olmalıyız. Çünkü çevre çok kıymetli çok önemli. Yılların ormanı ve korusunda şu an ağaçların kesildiği söyleniyor.  Gerçekten böyle bir şey varsa bu duruşa hepimiz orada katkı koymalıyız"